vrijdag 9 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Sportweekeinde: Sport anders bekeken

Elke maandag bespreekt Marien wat hem opviel in het afgelopen sportweekeinde. Verwacht geen raceverslagen, maar wel een andere kijk op de actualiteit.

Een Nederlander die een MXGP-wedstrijd wint, is altijd bijzonder. Ook in het Jeffrey Herlings-tijdperk. Maar waar Jeffrey hard op weg is om terug te komen – hij zit inmiddels weer op de motor – draait het in de GP’s nu even niet om hem. Om wie dan wel? Glenn Coldenhoff! Nadat hij tijdens de Belgische MXGP in Lommel al op het podium stond en afgelopen donderdag nog op De Keiheuvel in Balen won, was het gisteren echt raak. Glenn won de GP van Imola en ja, dat is tegenwoordig echt een crosswedstrijd.

Een ramp

Je zou door al het feest haast vergeten dat Glenn voor dit seizoen zwaar geblesseerd raakte bij een trainingscrash op Lommel. Maar geloof mij, hijzelf is dat echt niet vergeten. Wat volgde was namelijk een loodzware herstelperiode. Vooral de lange nachten na zijn crash waren een ramp. Slapen ging niet vanwege een rug- en nekbrace. ‘Een drama’ omschreef hij de beginperiode van zijn herstel zelfs.

Veel meer

Maar Glenn is een knokker en dus was hij er ‘gewoon’ bij tijdens de start van het GP-seizoen in Argentinië. Zonder wedstrijdritme nadat Hawkstone Park, een grote internationale voorbereidingswedstrijd, nog te vroeg kwam. Dat Coldenhoff met een behoorlijk aantal punten terugkeerde uit Argentinië, was erg knap maar je merkte aan alles dat Glenn het lastig had. Hij is een man die precies weet wat hij kan en dat is meer dan er in het begin van het seizoen – logischerwijze – uit kwam. Veel meer.

Tactiekwijziging

De afgelopen weken werd duidelijk wat we moeten verstaan onder dat veel meer. In het loodzware zand in Lommel eindigde hij als derde, maar misschien nog wel belangrijk was de tactiekwijziging op zaterdagavond: ’Ik begon te langzaam in de kwalificatie en kwam daarna niet meer in mijn ritme. Dit bleek dus niet de juiste strategie te zijn. Op zaterdagavond heb ik overleg gehad met het team en besloten we om er op zondag gelijk vol tegenaan te gaan.’

Stijfjes

Dat deed Glenn ook in het al net zo zware zand in Balen tijdens de wedstrijden op de beroemde Keiheuvel. ‘Het was een goede dag voor mij. In de tijdtraining was ik het snelste en vervolgens won ik beide manches en de superfinale. In de eerste manche reed ik wat stijfjes maar in de twee daaropvolgende manches ging het lekker.’ Toch was hij in België vooral bezig met Imola: ‘Deze wedstrijd is belangrijk voor mij. Ik sta dicht in de buurt van de vijfde en zesde man en ga alles in het werk stellen om punten goed te maken’, klonk het in Balen.

Met 50 punten lukte dat meer dan heel behoorlijk…. Glenn staat nu namelijk trots vijfde in de WK-stand, twintig punten achter de nummer vier (Arnaud Tonus) en 41 achter de nummer drie (Gautier Paulin).

Dat slaapt een stuk beter dan met zo’n verschrikkelijk korset…

Foto: MXGP

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen