donderdag 18 april 2024

Stuiptrekking: prototype Laverda SFC1000

Iedereen met ook maar een beetje gevoel in zijn donder kan niet zonder droge ogen het woord Laverda uitspreken. In de gloriedagen van het merk welden de tranen als vanzelf op bij het aanschouwen van al het oranje schoons. De laatste jaren biggelen de waterlanders om de verkeerde redenen. Dan hebben we het over faillissement, ongelukkige herrijzenis en een volgend faillissement. In 2003 leek het voor het laatst goed te komen met deze SFC1000.

Super Remmen als visitekaartje
De naam van dit prototype verwijst naar de hoogtijdagen van Laverda; de tijden dat de Super Freni Competizione (SFC) modellen grote successen haalden in de wegrace. Overigens staat de afkorting ui de losse pols vertaald voor Super Remmen. Daarmee kon je vroeger blijkbaar nog goede sier maken. Goede sier maken is ook wat Aprilia van plan was met dit oranje prototype. Aprilia? Ja Aprilia inderdaad, in 2000 nam het Laverda – maar ook Moto Guzzi – over.

Laprilia
Op het carterdeksel staat de naam Laverda te lezen, maar Aprilia had gewoon het V-twin-blok uit de RSV Mille in het nieuwe buizenframe gelepeld. Hartstikke fout, een nieuwe Laverda had natuurlijk een staande twin in het vooronder moeten hebben. Aprilia koos voor de gemakkelijke en  goedkope oplossing om bestaande onderdelen te pakken voor een nieuwe motorfiets. Het leverde dit prototype de spotnaam Laprilia op. Hoe mooi ook, het grote publiek vrat het niet dat de Laverda niets anders was dan een RSV Mille met een oranje jasje aan.

Zachte dood
Het huwelijk tussen Aprilia en Laverda was ongelukkig. Toen Piaggio in 2004 de nieuwe eigenaar van Aprilia werd, stierf Laverda door een zakelijke beslissing een zachte dood. Sindsdien – vijftien lange jaren – is er niets meer vernomen van het ooit zo vermaarde Laverda en van dit prototype werd nooit meer iets vernomen.

Ad van de Wiel
Ad van de Wiel
Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen