zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Stel je vraag: Bochten-ABS

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Deze vraag gaat over bochten-ABS.

De nieuwe Fireblade heeft ook bochten-ABS waardoor je waarschijnlijk ook in de bocht een noodstop kan maken. Hoe weet de motor dat je in de bocht bent en wat doet de ABS dan?

De motor haalt zijn informatie uit de sensor die de hellingshoek bepaalt. In de X-, Y- en Z-richting van de motor wordt de acceleratie gemeten en daaruit berekent de computer de hellingshoek van de motorfiets. Nu deze weet hoe schuin de motorfiets ligt, kan het daar de ABS op aanpassen. De grenswaarden die het systeem gebruikt om het ABS te activeren worden verder naar beneden ‘gezet’ als je platter ligt en het grijpt daardoor eerder in.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen