Stel je vraag: Bochten-ABS

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Deze vraag gaat over bochten-ABS.

De nieuwe Fireblade heeft ook bochten-ABS waardoor je waarschijnlijk ook in de bocht een noodstop kan maken. Hoe weet de motor dat je in de bocht bent en wat doet de ABS dan?

De motor haalt zijn informatie uit de sensor die de hellingshoek bepaalt. In de X-, Y- en Z-richting van de motor wordt de acceleratie gemeten en daaruit berekent de computer de hellingshoek van de motorfiets. Nu deze weet hoe schuin de motorfiets ligt, kan het daar de ABS op aanpassen. De grenswaarden die het systeem gebruikt om het ABS te activeren worden verder naar beneden ‘gezet’ als je platter ligt en het grijpt daardoor eerder in.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.