Stel je vraag: race-remblokken

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze nieuwe rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Hier zijn de eerstetweede en derde vraag en deze vierde gaat over het geluidsniveau van de motor.

Bij uitlaten zie je soms staan dat ze voor ‘Race use only’ zijn. Dan zijn ze niet goedgekeurd en kun je er op straat mee rijden met het risico dat je een bekeuring krijgt voor te veel lawaai. Nu vroeg ik me af of hetzelfde ook geldt voor remblokken. Die heb je ook in race-uitvoering. Mag je die dus ook niet op straat rijden? Ik weet dat sommige van die blokken eerst moeten opwarmen, voordat ze goed presteren.

Bij uitlaten is er een eis waaraan de motor moet voldoen, dus als er een uitlaat voor een bepaalde motor wordt gemaakt, kijken ze ook naar de geluidproductie. Als dat aan de eisen voldoet, krijgt de uitlaat een E-keur. Maar voor remblokken bestaat zoiets niet. Je mag dus elk remblok gebruiken dat er voor jouw motor beschikbaar is. Toch is het niet verstandig om blokken te monteren, waarvan je weet dat ze eerst warm moeten worden voordat ze goed werken. Op het circuit rem je de blokken op temperatuur en die blijven op temperatuur, op straat koelen ze wel af en dan kan je voor een nare verrassing komen te staan als ze niet werken.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.