Stel je vraag: Storings-gevoeligheid

Zo nu en dan krijgen we hier op de redactie vragen van lezers. Omdat het vaak leuke onderwerpen zijn gaan we in deze rubriek een aantal van deze vragen beantwoorden. Hier is de vorige vraag. De vraag die we nu behandelen gaat over de elektronica op de motor.

Steeds meer zaken aan boord van een motor worden elektronisch geregeld. ABS, ride-by-wire, vering en ga zo maar door. Allemaal voor de veiligheid, betere prestaties en het milieu natuurlijk, maar is al die elektronica niet heel gevoelig voor storingen van buitenaf? Kijk bijvoorbeeld naar vliegtuigen, waarin je de telefoon niet mag gebruiken vanwege storende signalen. Dit kan toch wel gevaarlijk zijn als je gashendel ineens heel andere waarden gaat geven dan jij in gedachten hebt.

Hiervoor worden door de fabrikant verschillende maatregelen getroffen. Zo wordt bijvoorbeeld bij ride-by-wire vaak gebruik gemaakt van twee signalen die met elkaar worden vergeleken en pas als die corresponderen, wordt de gasklep op de bijbehorende opening gezet. Hierdoor heb je minder kans op ongewenste interne storingen. Ook met storingen van buitenaf wordt rekening gehouden. Een motorfiets ondergaat bij de goedkeuring ook een test waarbij deze wordt blootgesteld aan allerlei elektromagnetische stralingen. Tijdens die test wordt er gekeken of de machine geen rare dingen gaat doen, ofwel immuun is voor storingssignalen. Voor zover wij kunnen inschatten, is al die elektronica dus behoorlijk veilig. 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.