zaterdag 15 juni 2024

MrGPS: hoe meld ik fouten in kaarten van TomTom?

Enkele maanden geleden plaatste ik hier een oproep: vertel wat je van me wilt weten, wat zijn je vragen waarop ik nog geen antwoord heb gegeven. En dat leverde een hoop, heel diverse reacties op. En vaak ook aspecten waar ik, inderdaad, nog nooit aandacht heb besteed. Bijvoorbeeld gewoon de basis van A naar B-navigatie.

Beeld: Hans Vaessen

Bijvoorbeeld een opmerking als ‘die TomTom stuurt me bij die en die weg altijd rechtsaf, maar dat mag helemaal niet’. Dat betreft dan een heel specifieke lokale situatie waarover ik an sich weinig kan zeggen. Maar wat ik natuurlijk wél kan doen is, laten zien hoe je kunt bijdragen aan de kwaliteit van de kaarten, door melding te maken van fouten.

Maar voor ik dat doe toch ook even een kleine waarschuwing: open deur van jewelste. Je navigatiesysteem is geen blindengeleidehond. Echt waar: je mag onderweg ook zelf nadenken, soms de borden volgen of zelfs een voorbijganger om advies vragen! Er zijn mensen die zich echt heel erg boos kunnen maken over schijnbaar onlogische adviezen van Bep, Miep, Truus, Henk of hoe je haar ook noemt.

MrGPS: Hoe update ik mijn kaarten? Deel 1: TomTom Rider

Een voorbeeld: ‘Soms stuurt dat pokkeding me van Enschede naar Utrecht over de A1, de andere keer via de A50 richting Arnhem!’. Je kunt je daar dan boos over maken, je kunt ook op zoek gaan naar de verklaring. Heel vaak zit dat in verkeersinformatie. Er hoeft op de A1 maar vijf minuten vertraging te zijn of de route via de A50 is sneller. Vooral bij TomTom heb ik geleerd daar blindelings op te vertrouwen. Die verkeersinfo is echt heel goed. Bij Garmin zijn mijn ervaringen op dat vlak wat minder goed. Niet alleen is de verkeersinfo minder actueel en volledig, vooral bij lange routes anticipeert het toestel te vaak op files die nog een heel eind weg liggen (en mogelijk opgelost tegen de tijd dat je er bent). Hou dat zeker bij Garmin een beetje in de gaten.

Omgekeerd: waar TomTom vaker de fout in gaat is, dat je een weg ingestuurd wordt waar je niet in mag. Zeker met instelling op spannende route kiest de Rider nu en dan een fietspad. In de praktijk is dat een kaartfout. Kun je negeren, want de kans dat je daar ooit nog eens komt is gering. Je kunt ook zeggen ‘Nee, ik wil bijdragen aan de kaartkwaliteit’ en melding maken van een dergelijke fout.

Hoe doe je dat? Voor TomTom ga je naar www.tomtom.com/mapshare/tools. Daar log je in met je TomTom-account. Vervolgens zie je een kaart verschijnen.

Maar je kunt pas ‘edits’ doen zodra je ver genoeg ingezoomd bent. Eén van de opties is het toevoegen van een POI. Handig als je wilt dat bijvoorbeeld je bedrijf makkelijker te vinden is. Zelf ben ik net verhuisd dus laat ik het eens proberen.

Ik voer m’n gegevens in en druk op ‘indienen’. Je ziet meteen een bevestiging. Bovendien kun je aan de rechterzijde drukken op ‘mijn rapporten’.

Vervolgens zie je aan linkerzijde keurig wat de status is.

Ook zie ik dat de maximumsnelheid van de weg voor mijn huis op 50 km/u staat. Terwijl je in het hele dorp maar 30 mag. Ook maar even aanpassen:

Hou in de gaten dat je zowel een punt als een weg kunt aanklikken. Klik je op een weg dan zie je een blauwe lijn en krijg je extra opties.

Via de optie ‘straat’ maak ik nu melding van een fietspad dat ten onrechte als weg gezien wordt.

Maar ik had ook bijvoorbeeld ‘eenrichtingverkeer’ of een ‘tijdelijke sluiting’ kunnen aangeven.

Enfin, op die manier kun je de kaarten van TomTom helpen verbeteren. Maar hoe zit dat met Garmin? TomTom maakt immers z’n eigen kaarten, Garmin koopt ze in. Niet bij TomTom, maar bij ‘Here’. Als je googelt op ‘kaartfout garmin melden’ dan kom je uiteindelijk op https://supportforms.garmin.com/form/report-map-error/

Vervolgens kom je op een formulier waar je echt helemaal niets mee kunt. Niet alleen vragen ze naar het serienummer en de softwareversie van je toestel (wat een onzin), ook moet je een keuze maken uit een hele riedel van honderden kaarten. Van topo tot waterkaart, zelfs birdseye staat er bij. Heb je je kaart eenmaal gevonden, dan moet je de locatie aangeven door een coördinaat in te vullen. De foutmelding als zodanig kan alleen door een stukje tekst te typen.

Nou, ik zou zeggen: bespaar je de moeite, want hiermee zal echt niets mee gedaan worden.

Het goede nieuws: met de Garmin Zumo hebben we het vooral over de wegenkaart. En gelukkig weten we dat Garmin die inkoopt bij Here. Dus we gaan naar de bron: https://mapcreator.here.com/

Even een account aanmaken en je ziet een soortgelijke omgeving als bij TomTom, maar dan nog gedetailleerder en met nog veel meer mogelijkheden. Ik zie bijvoorbeeld dat Here het fietspad van hierboven weliswaar niet als weg heeft opgenomen, maar als wandelpad in plaats van fietspad. Maar wil ik die klasse bewerken, dan zie ik dat Here überhaupt geen fietspaden kent! Nou… voor straf maak ik er een stukje snelweg van. Met een beetje geluk krijg ik daar een vraag over en kan ik ze uitleggen wat een fietspad is.

Zonder gekheid: Deze mapcreator gaat nog veel verder dan TomTom. Het biedt zelfs de mogelijkheid nieuwe wegen toe te voegen. Je kunt je zelfs aanmelden als beheerder van een wijk om daar alle puntjes op de i te zetten. En dan kun je zelfs wedijveren met anderen, hoe meer edits, hoe hoger je score!

Dat gaat me allemaal net even iets te ver. Maar waar het me wél om ging: loop je tegen een probleem aan, een nieuwe weg die niet op de kaart staat, een afgesloten weg of tegen eenrichting in? Een fietspad in plaats van een snelweg? Word dan niet boos op Miep. Meestal heeft ze het immers perfect in beeld. Maar help haar een beetje door te onthouden waar het was en voer met één van deze tools een aanpassing door.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen