maandag 27 mei 2024

MrGPS: Welke routeplanner? Deel 6: Routeyou

Net als de eerder besproken planners MyDrive en MRA is ook Routeyou browser-gebaseerd. Sinds kort hebben ze een app voor gebruik op de PC die het geheel nog intuïtiever maakt. Hoe werkt het?

Nadeel van de nieuwe opzet van Routeyou is dat het in eerste instantie lijkt alsof je alleen nog routes kunt maken voor wandelen of fietsen, maar dat is zeker niet zo. Als motorrijder moet je hooguit even iets verder kijken dan je neus lang is (maar dat deed je natuurlijk toch al).

Routeyou is in basis gratis in gebruik; je hoeft zelfs niet eens een account aan te maken. Wil je je routes kunnen bewaren, dan is een account wel nodig. Wil je extra opties, zoals Streetview, dan kies je voor de betaalde versie (€ 2,50 per maand, waarmee je meteen ook verlost bent van de advertenties).

MrGPS: Wat gebeurt er onderweg?

Routeyou: supereenvoudig

Het werkt werkelijk supereenvoudig. Je gaat naar www.routeyou.com. Als er voorgesteld wordt de gratis app te installeren: doen! Maakt het nog wat gemakkelijker (maar het hoeft niet). Kies vervolgens voor ‘plan een route’.

Je zult zien dat het programma standaard een mooie wandelroute plannen. Geen probleem: klik even op de motor.

Vervolgens kies je je startpunt. Dat kan door een adres in te voeren, maar ook door gewoon met de linkermuisknop op de kaart te klikken. Ik kies ervoor te starten in Rapallo en een stukje ham te gaan halen in Parma. Binnen een fractie van een seconde zie je het resultaat.

Een rit van 175 kilometer, met de knop linksboven zie je ook het hoogteprofiel.

Tip: met de knop rechtsboven kun je het routeyou-motornetwerk aanzetten. Die wegen worden automatisch gekozen, maar daarmee kun je zien welke wegen er nog meer als mooi gezien worden en je route misschien nog iets interessanter maken. Kwestie van klikken op zo’n groene lijn.

Offroadrijden met Routeyou

Wil je het echt spannend maken en ook offroadrijden, zet dan de wegeigenschappen aan.

In de legenda kun je zien of er sprake is van een begaanbaar gravelpad of dat het echt ‘werken’ wordt. Op die manier gemanipuleerde routes zijn overigens alleen bruikbaar in de Garmin Zümo, niet in de TomTom Rider.

Wil je een dag later gewoon een rondrit rijden vanuit Rapallo, dan voer je de lengte in (maximaal 200 kilometer) en de windrichting. Wederom: halve seconde werk. En dan voor dag 3 en 4 een net iets andere richting: laat je verrassen! Eenmaal klaar met de route, kies voor de knop ‘download’, sla de route op en kies voor de optie ‘gpx’.

Je krijgt dan een gpx-bestand met track.

Benen strekken

Wil je niet de hele dag in het zadel, maar geregeld even de benen strekken bij een bezienswaardigheid? Maak dan je route op de normale manier, maar geef de servers even een minuutje de tijd om wat toe te voegen.

Laad je route na een minuutje opnieuw en je ziet in het hoogteprofiel POI’s (bezienswaardigheden) verschijnen.

Klik je op zo’n bolletje, dan lees je over die bezienswaardigheid.

Je kunt echter die bezienswaardigheden ook eerst zelf opzoeken om je route er bewust langs te leiden, in plaats van andersom. Gebruik daartoe weer de knop rechtsboven de kaart en vink de bezienswaardigheden aan.

Vind je zelfs dat te veel werk, dan kun je uiteraard ook kiezen voor bestaande routes. Dat kan binnen de routeyou-site op verschillende manieren, maar ik vind het het makkelijkst om dat ook op deze plek te doen, simpelweg door het aanvinken van ‘routes’ in plaats van ‘bezienswaardigheden’.

De route-verzameling is echt enorm. Bovendien is de route vaak voorzien van een ster-waardering, waardoor je makkelijker het kaf van het koren scheidt.

Nu maar hopen dat we snel weer Europa in kunnen!

Routeyou

Routeyou is een platform van Vlaamse origine, met een zeer stevig fundament. Het werd zestien jaar geleden opgericht door één van de oprichters van Teleatlas, Philiep de Sueter, al heel snel versterkt door Pascal Brackman als de technische baas. Ter illustratie: Teleatlas werd in 2008 voor zo’n 2 miljard euro overgenomen door TomTom. Als gezegd: een stevig fundament, maar tegelijk, anders dan Teleatlas, qua cartografie veel breder kijkend dan alleen ‘zo snel mogelijk met de auto van A naar B’. Zo stond MrGPS in een vorig leven aan de weg van de zogenaamde OnRoute-motorkaart en mocht ik samen met de heren van Routeyou sleutelen aan de algoritmes om automatisch de mooiste routes te berekenen. Dat is ook meteen het grote voordeel van routeyou.com: de kwaliteit van de berekende route.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen