donderdag 22 februari 2024

Rugzak op de motor? Goed idee of niet?

Heel wat motorrijders kiezen voor een rugzak om spullen in mee te nemen. Voor motoren die niet uitgerust zijn met koffers, is de rugzak vaak een handig en betaalbaar alternatief. Maar is het wel een goed idee om met een rugzak op de motor te stappen? Deze vraag kregen wij ook van Motor.NL-abonnee Theo Slaats. Het antwoord op die vraag is niet zwart-wit.

Van:    Theo
Aan:    redactie@motor-nl
Onderwerp:    Veiligheid Motorrijders

Beste redactie,

Graag jullie aandacht voor het volgende: in de discussie over het meenemen van zaken op de motor wil ik jullie vragen een artikel te wijden aan de veiligheid van ons als motorrijders.

In het huidige hybride werken zijn vele motorrijders met nog al wat zaken onderweg. Velen kiezen ervoor om zaken mee te nemen door middel van een rugzak. De laptop moet immers worden meegenomen op de motorfiets, eventueel gecombineerd met hangslot met ketting of een schijfremslot. Veel ruimte om deze laatste zaken in de (moderne) motor op te bergen is er niet meer.

Een kofferset is erg prijzig, en past en staat niet op elke motor. Daarom zie ik, zeker op werkdagen, bijna iedere motorrijder met een rugzak rijden.

Aanleiding van mij om dit te vragen is dat de veiligheid van de motorrijders gediend wordt wanneer de eventuele gevaren van het dragen van een rugzak, met als inhoud diverse (harde) zaken, helder door jullie wordt beschreven.

 • Is er een (wetenschappelijk) onderzoek geweest of de rugzak gevaar oplevert voor de motorrijder bij een valpartij/ botsing?
 • Ook ben ik benieuwd wat deze experts dan voor een alternatief voor deze rugzak, met daarin een laptop en sloten, benoemen?

Met vriendelijke groet,

Theo Slaats

Fotografie: Thierry Sarasynm, Harley

Flashback naar een kleine twintig jaar geleden. Een collega-motorredacteur reed van de redactie naar huis op een Suzuki Hayabusa. Dat is bijna het enige wat we echt zeker weten. Alles daarna is giswerk. Wellicht ging hij iets te breed bij het opdraaien van de snelweg en werd gegrepen door een vrachtwagen. Horrorcrash, waarbij hij wonder boven wonder nog van de snelweg naar de pechstrook strompelde. Op het eerste gezicht leek er miraculeus niet veel aan de hand. Maar inwendige bloedingen zouden hem uiteindelijk fataal worden. Eén van de conclusies was dat de fotocamera die in zijn rugzak zat, de hoofdoorzaak was van de gebroken ribben, longproblemen en inwendige bloedingen.

Gevaarlijk

Er zijn minder angstaanjagende verhalen te vertellen over rugzakken en vooral ook over wat er precies in zit. Maar waar het uiteindelijk op neerkomt: een rugzak kán gevaarlijk zijn. Als je er de verkeerde dingen in stopt en ten val komt. Vergelijk het met crashen en op een grote steen belanden. Dat wil je echt niet meemaken. Anderzijds kan een rugzak ook bescherming bieden en er zijn zelfs modellen met een ingebouwde rugbeschermer. Zoals heel veel dingen op de motor, vergt ook het dragen van een rugzak een beetje gezond verstand.

Handige tips van motorrijders voor een comfortable motorvakantie

Goed vast

Belangrijkste advies: stop er geen harde of zware zaken in die bij een val voor extra verwondingen kunnen zorgen. Zorg dat-ie goed aangespannen is en ook aan de onderkant een riem heeft, waardoor-ie goed vast zit rond je romp. Kies een niet al te groot model. Draag een rugbeschermer. En… blijf op twee wielen; zelfs als je die rugzak niet draagt.

Zo zie je maar. Inderdaad vooral een kwestie van gezond verstand. En met een worst-casescenario als voorbeeld waar we beter niet al te vaak aan terugdenken.

Thierry Sarasyn
Thierry Sarasyn
Thierry Sarasyn is al jarenlang actief in de motorbranche als journalist in België. Hij is vooral bekend als oprichter van de online site motornieuws.be en hoofdredacteur van Motor Magazine België.

4 Reacties

 1. Op elke motor past wel een tanktas met zelfde inhoud als een rugzak …
  En een topcase van Givi of vergelijkbaar slokt ook de rugzakinhoud …
  En je rugzak op de buddy vastmaken kan ook …
  Kortom, je hebt eigenlijk geen enkele reden om met een rugzak op te rijden.
  Bovendien kan je soms beter rollen na een val dan glijden en dan wil je niet dat je rugzake het rollen verhindert

 2. Ik werd een tijd geleden erop gewezen van de gevaren van een rugzak.
  Ook ik ging met “verkeerde” spullen in mijn rugzak naar m’n werk
  Mijn ogen zijn open gegaan en heb toen besloten om verder te kijken naar een veiliger oplossing
  Ik rij zelf een KTM 1290 Super Duke, daar is een perfecte buddy sit tas voor te koop waar voldoende ruimte in zit.
  Ongetwijfeld zijn voor andere sportieve motoren dit soort tassen te koop.
  Ik zeg doen!!

 3. Ik heb meegemaakt dat een collega met de motor en rug zak ( een gewone) met daarin een fototoestel onderuitging en door dat hij een rugzak met fototoestel op de rug had waren zijn bekken gebroken.
  Lijkt mijn dus niet al te veilige oplossing een gewone rugzak
  Groet
  Harrie Froeling

 4. Er bestaat momenteel ook een rugzak met een geïntegreerde airbag. Dit is de Helite H-MOOV. Hij is er in een mechanische en elektronische versie. Gr Ralph

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen