Column Ad van de Wiel: Thuis Trophy

Hoe heb je Woningsdag gevierd? Je weet wel: het door corona gedicteerde alternatief voor Koningsdag. De dag waarin we ons niet massaal in het feestgedruis stortten, maar noodgedwongen thuis Koningsdag vieren. Ben je er vol voor gegaan en heb je net zo gefeest als in eerdere jaren, maar dit keer in de veilige omgeving van het eigen huis? Dronk je te vroeg een eerste biertje? Nog wat van jouw kleedje verkocht op je eigen indoor Vrijmarkt? Op slechte muziek door de woonkamer gehost in een knaloranje outfit? Geen idee of je hebt genoten van Woningsdag of dat je het bestempelt ...
Hoe heb je Woningsdag gevierd? Je weet wel: het door corona gedicteerde alternatief voor Koningsdag. De dag waarin we ons niet massaal in het feestgedruis stortten, maar noodgedwongen thuis Koningsdag vieren. Ben je er vol voor gegaan en heb je net zo gefeest als in eerdere jaren, maar dit keer in de veilige omgeving van het eigen huis? Dronk je te vroeg een eerste biertje? Nog wat van jouw kleedje verkocht op je eigen indoor Vrijmarkt? Op slechte muziek door de woonkamer gehost in een knaloranje outfit? Geen idee of je hebt genoten van Woningsdag of dat je het bestempelt als de slechtste feestdag ooit, maar het is voor mij de generale repetitie geworden voor dat andere volksfeest: de TT van Assen. Natuurlijk zat het er aan te komen, maar toch deed het zeer toen Mark Rutte definitief een streep haalde door het enige, echte race-evenement van Nederland. Ja ja, we moeten ineens allemaal trots zijn op de helden van de zorg, maar ik wilde voor de verandering trots zijn op de ultieme helden op twee wielen. De mannen van de GP-wereld zijn dat. Natuurlijk kan ik in een hoekje gaan kniezen, maar dat lost niets op. Van een virtuele race krijg ik het niet warm. Een stel volwassen kerels die op hun spelcomputer rondjes scheuren, boeit me niet. Er zit niets anders op; er moet een alternatief komen voor de Tourist Trophy (TT) van Assen. En die komt er: met trots kondig ik de Thuis Trophy (TT) 2020 aan. Het idee is honderd procent gepikt van Woningsdag, maar ook dat boeit me niet. Om toch het racegevoel te krijgen, nodig ik – als het dan mag – mijn vaste TT-clubje uit. Het lijkt me gezellig, maar het vervult me ook met angst. Als die mannen het gedrag kopiëren dat ze tijdens de TT etaleren, kan ik na afloop een dag schoonmaken inplannen. Zal het appartement na afloop stinken als de pest naar bergen gebakken uien die net als tijdens de echte TT op slechte, maar dure hamburgers worden gemieterd? Hoe zit het met mijn relatie met de buren na afloop van de Thuis Trophy? Kunnen die de ‘fijnbesnaarde’ humor en overvloedige decibellen van Dennis, Ton en Obionno waarderen? Als maar niet iemand op het onzinnige idee komt om net als op de Drentse hei zijn blaas te legen in de sloot rondom het circuit. In mijn geval piesen ze dan veertien verdiepingen naar beneden. Hoe leg ik dat de onderburen uit? Laat ik mijn naaste buren maar waarschuwen met een briefje dat er een feestje aankomt op de laatste zaterdag van juni. Youtube schotelt ons tijdens de Thuis Trophy als alternatief voor echte races de beste en mooiste historische beelden van de TT voor. De hele digitale racewereld ligt wat dat betreft aan onze voeten, maar wat had ik diezelfde voeten ook in 2020 graag in Drentse zandgrond gezet. Op naar 2021.

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.

Misschien vind je dit ook interessant?