dinsdag 16 april 2024

Clubrit Zeeland: zwerven door het Zeeuwse land

Je gaat op zwerftocht door het Zeeuwse land. Rijden langs stranden, duinen, wielen en kreken, draaien over binnendijken en toeren over oude zeekleigronden. Je kunt er dijken beklimmen en genieten van vergezichten. Toeren langs de Oosterschelde met al zijn vissers, duikers en kokkelrapers. Mooie dorpen en stille kreken bezoeken. Natuurlijk ontbreken badplaatsen als Zoutelande, Het Kustlicht, Westkapelle en Domburg niet.

Tekst: Tom Boudewijns
Fotografie: Tom Boudewijns

1. Welkom in Dordrecht, de stad die op het Eiland van Dordrecht ligt

Het Eiland van Dordrecht is ontstaan door de Sint-Elisabethsvloed in 1421. Buiten het water heeft de stad Dordrecht ook verschillende bezienswaardigheden, zoals de rivierkade, de Grote Kerk, de binnenhavens, het stadhuis en het Scheffersplein. De stad beschikt over 900 rijksmonumenten en meer dan 650 gemeentelijke monumenten.

Clubrit Overijssel: heuvels, kastelen en nog veel meer

2. Strijensas heeft een heel leuk haventje

Strijensas is door zijn natuurgebied ‘De Esseplaat’ bekend en ligt aan het Hollands Diep. Sta even stil bij het sas met zijn ingewikkelde ophaalsystemen en het kleine haventje. De rust en ruimte straalt door de Esseplaat en de Hogezandse Polder. Het is natuur en agrarisch gebied aan de rand van het water.

Sta in Strijensas even stil bij het sas met een ouderwets ophaalsysteem.

3. Numansdorp, aan de rand van drukke scheepsvaart

Je toert langs een gebied waar hard wordt gewerkt om het zijn natuurlijk aanzicht terug te geven. Het gaat daarbij om het voorkomen van verdere afslag en het verhogen van de natuurwaarde van het gebied. Dit moet er toe leiden dat de Hoogezandse Gorzen een ‘zalmhotel’ gaat worden.

4. Oude Tonge met zijn toeristenhaventje

Oude Tonge is een mooi dorp met verschillende kleine huisjes rondom een kerk met een restaurant en een gezellig haventje. Op dit eiland werden bij de watersnoodramp in 1953 486 doden geteld. Daarom bezit het plaatsje ook een ‘Rampenbegraafplaats’.

Het gezellige haventje van Oude Tonge met een leuk terras.

5. Philipsdam, dagjesmensen, vissers en sportduikers

De Philipsdam is samen met de Grevelingendam en de Oesterdam onderdeel van de Compartimenteringswerken van het Deltaplan. Op weg naar Bruinisse kom je kokkelrapers tegen. De verzamelde kokkels zijn eigenlijk voor de vogels. Het zijn niet alleen de kokkelrapers die de Oosterschelde bevolken, het is ook een geliefde plek voor de sportduiker.

6. Bruinisse, grootste vissersplaats van Schouwen-Duiveland

Je toert langs de N59 en nadert Bru. Bru, zoals Bruinisse door de plaatselijke bevolking ook wel wordt genoemd, is de grootste vissersplaats van Schouwen-Duiveland. Van oudsher is Bruinisse een vissershaven en nog steeds is het een thuishaven van de mossel- en palingvissers. Half juli worden de jaarlijkse Visserijdagen georganiseerd en is het dorp getooid in een vlaggetjeshulde.

Bruinisse, grootste vissersplaats van Schouwen-Duiveland.

7. Zierikzee, historische Zeeuwse stad

Zierikzee is de laatste plaats die je kunt bezoeken voordat je in de Zeeuwse klei stapt. Het Havenplein van Zierikzee met zijn gezellige visrestaurantjes en terrassen ligt binnen handbereik. Deze stad heeft veel, zoals de Gasthuiskerk, restanten van een middeleeuws klooster en andere bijzondere bezienswaardigheden.

Verrassende doorkijkjes vind je in Zierikzee.

8. Wolphaartsdijk in een mooie polder

Na de brug duik je de polder in. Je bezoekt het stille Wolphaartsdijk en ziet plots Eindewege op een bord staan. Neen, dit is niet het einde van de weg en ook niet van deze tocht. De weggetjes worden lekker smal en het uitzicht weids. Nog enkele kilometers rijden en je ziet in de verte aan de horizon de grote kranen die bij Vlissingen horen.

Zomertocht Schansspringen: Langs restanten van de Tachtigjarige Oorlog

9. Vlissingen is een verhaal apart

Parkeer je motor op de Boulevard Evertsen en ga de stad eens wandelend bekijken. Het is de moeite waard. Je vind er onder meer de Gevangentoren en het beeld van Michiel de Ruyter. Loop rustig rond, neem je pauze in één van de gezellige tentjes en bekijk ook de Grote Markt, de Leugenaar, het Stadhuisplein en het Bellamypark. Ook de grote, dicht langs de boulevard varende boten zijn een schouwspel.

Parkeer je motor en ga Vlissingen eens wandelend bekijken.

10. De badplaatsen Zoutelande, Westkapelle en Domburg

Langs de Noorderdoffer kom je Zoutelande binnen, restaurants en veel toeristen bevolken het plaatsje. Dus verder naar Westkapelle, waar de Hoge Vuurtoren één van de blikvangers is. Ook hier hetzelfde beeld als in Zoutelande. Dan maar via de Westkapelse Zeedijk naar het volgende dorp, dat de naam Domburg draagt. Mooi is onderweg het uitzicht over de Noordzee. Denk erom, Domburg is het einde.

Westkapelle is internationaal erg in trek.

Route-informatie

VertrekpuntVan der Valk Hotel Dordrecht
Laan van Europa 1600, 3317 DB Dordrecht
EindpuntDomburg
Lengte188 km

Download de route Clubrit Zuid-Holland/Zeeland

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen