maandag 15 april 2024

Met Hoco Parts naar De Wadden

De Grote Waddentocht start in Zuidbroek, ten oosten van de stad Groningen. Snel na vertrek bereik je Spitsbergen. Geen bergen hier, laat staan spitse, maar ook geen ijsberen…Het gehucht Denemarken, verderop, lijkt aanzienlijk meer op het origineel. Direct na het schilderachtige Appingedam begint het grote zwieren. Eerst langs het Damsterdiep, daarna over de Wad- en Marenroute. Deze loopt langs een aantal wierden. Dan volgen Zeerijp, Eenum, Leermens, ’t Zandt, het ene dorp nog mooier dan het andere. De kerk hoog in het midden, de huizen eromheen. Buiten de dorpen liggen de maren, oude getijdengeulen van de Waddenzee die net als de wegen onweerstaanbaar door het vlakke land slingeren. Na Eemshaven vallen de borden naar De Noordkaap op. Dat is de noordelijkste plek van het Nederlandse vasteland. Je bent hier echt in een uithoek. Bedrijvigheid kom je nauwelijks tegen. Het voelt alsof je hier een jaar of veertig in de tijd wordt teruggeworpen.

De wadden

Hoco Parts Premium Motorcycle Products

Hoco Parts is dé kwaliteitsgroothandel in Premium motoronderdelen en accessoires en al sinds jaar en dag leverancier voor de motorvakhandel in Europa.

Zeelucht en gras

Op weg naar het Lauwersmeer stuit je op het oude havenstadje Zoutkamp, met daar vlakbij de schotels van ons nationale afluistercentrum. Lauwersoog gunt je een tweede blik op de Waddenzee, met Schiermonnikoog in de achtergrond. En zo ineens ben je Friesland. Je rijdt er hele stukken achter de Waddendijk, met zo nu en dan een schitterend dorpje. Eerst Moddergat met zijn beschermde dorpsgezicht. Maar het terpdorp Wierum met zijn kerktoren uit 1200, Ternaard en Holwerd doen er niet voor onder. Bij Harlingen neem je afscheid van de kust. De zeelucht maakt plaats voor de geur van gras. Maar de kronkelwegen blijven. Bij Sneek bereik je het eindpunt van de tocht.

Start: Hotel Zuidbroek, Burgemeester Omtaweg 4, Zuidbroek
Lengte: 245 km

Download de route De Grote Waddentoer!

De route – in vier bestandsformaten voor Garmin en TomTom – je hier downloaden.

(na het klikken op de link wordt de route direct gedownload en automatisch in de downloadmap van je computer gezet)

Routespecs

1 De Noodkaap
53°27’56.3″N 6°44’45.6″E

2 Moddergat
53°24’09.2″N 6°04’57.4″E

3 Het Hannemahuis, Harlingen
53°10’28.7″N 5°25’09.6″E

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen