zaterdag 18 mei 2024

GPS-tocht Noord-Brabant/Zuid-Holland: dwalen door de polders

De Linge en de drukbevaren Waal, wat een tegenstelling. Mogelijk is de verrassing die je te wachten staat in de ruige natuur van de Biesbosch nog groter, met zijn kreken en killen, ruige grienden en wilgenbossen. Het tweede deel van de tocht gaat door De Alblasserwaard en De Vijfheerenlanden. Je kunt er kano’s en fluisterboten huren, maar ook kaasboerderijen bezoeken.

Tekst, beeld en route: Tom Boudewijns

De Zouwendijk, een plekje voor ‘de Rietdekker’

Je vertrekt langs de Zouwendijk, die parallel loopt met de Oude Zederik, een hoekje waar grote bossen rijshout staan en waar menig rietdekker zijn materiaal haalt. In een van de scherpe bochten van de dijk moet je links ook even op de mooie monumentale hofstede uit 1640 letten. Bij Sluis verandert de naam Zouwendijk in Lekdijk. Daar liggen in de diepte van de polder Achthoven drie eendenkooien.

Links ook even naar de monumentale hofstede uit 1640 kijken.

Een slingerende Linge met schitterende vergezichten

Je zoekt bij Oosterwijk de Linge op. Vanaf hier is het vijftien kilometer genieten van een slingerende rivier en van schitterende vergezichten over landerijen, statige boerderijen en mooie dorpen zoals Kedichem, Arkel en Spijk. Onder aan de dijk valt je oog op het 100 ha grote recreatieterrein Het Lingebos. Toch maar niet, en je verlaat de Tielerwaard en zoekt bij Vuren de Waal op.

Vandaag zoek je bij Oosterwijk de Linge op.

Een afzwaaier naar het Slot Loevestein

Rechts ligt Gorinchem met twee molens, de Dalempoort en gezellige kleine straatjes, die uitkomen op verschillende haventjes. Aan de overzijde staat het slot Loevestein en de boekenkist van Hugo de Groot. Met het veer vluchtte hij naar Gorcum, zoals destijds Gorinchem heette. De tocht gaat niet naar Loevestein, maar komt een pontje verder bij Brakel Noord-Brabant binnen.

GPS-tocht Noord-Brabant/Zuid-Holland
Met het veer vluchtte Hugo de Groot naar Gorcum.

De Waarden, langs het voormalig fort bij Poederoijenschehoek

De strakke Meidijk gaat over in een smalle slingerende Vleugeldijk waaraan Poederoijen ligt. Door de Waarden, langs het voormalig fort en dan bij Poederoijenschehoek naar de overkant waar je tot in Andel de Maasdijk volgt. Daar verlaat je de Afgedamde Maas en toer je het open veld van het Land van Altena binnen, met mooie huizen en boerderijen.

Door de Waarden en vervolgens langs het fort.

Brabantse Biesbosch, van cultuur naar natuur

De Biesbosch verandert langzaam van een cultuurgebied in een natuurgebied. Van de oorspronkelijke grienden vind je niet veel meer terug. Door de veranderslag is het griend een geschikte plaats geworden voor diverse planten- en diersoorten. Rijden maar, Polder Jannezand geeft het bord aan, je ziet het Gat van Loopgauw, de Polder Boerenverdriet, de Bleke Kil, de Polder Kijfhoek en het Bakkerskil, waarna je aan de rand van Nieuwendijk komt.

Lijnoorden met uitzicht over het Gat van de Noorderklip

Na Werkendam met zijn eigen mooie en lekker draaiende Werkensedijk, rijd je de Bandijk op en ziet links de Polder Keizersgulden Waard en de polder Steenenmuur. Je geniet er vele kilometers van het mooie uitzicht over de schitterende natuur. Vooral in de omgeving van Lijnoorden is het snoepen van het mooie uitzicht over het Gat van de Noorderklip. Aan de rand van het Gat van Lijnoorden ligt het Biesbosch Bezoekerscentrum, waar je beslist even moet stoppen.

GPS-tocht Veluwe en Achterhoek: Gelders glorie

Een hapje aan de rand van het Gat van den Hardenbroek

Even ontspannen en een hapje eten kan iets verder, waar aan de rand van het Gat van den Hardenbroek bij een leuk haventje Restaurant De Brabantse Biesbos ligt. Om de spieren wat los te gooien is een wandeling door de polder Jantjesplaat naar de Deenenplaat een aanrader. Daar heb je een uniek uitzicht over de Moerdijkbruggen en de beide vaarten; het Noordergat- en het Zuidergat van de Vissen.

Het Hollandse Biesbosch met de Dordtse Biesbosch

Na de oversteek van de Nieuwe Merwede kom je in de Kop van ’t Land. Je geniet daar van het land tussen Dordtse Kil/Nieuwe Merwede en Hollands Diep/Beneden Merwede. Dertien kilometer toeren door de Hollandse Biesbosch, waar je bij de Oost- en de Zuidhaven even de dijk op moet rijden. Je krijgt dan een Hollandse kijk op de Brabantse Biesbosch. Bij de Oude Veerweg draai je weg van de Biesbosch, want de Dordtse Biesbosch is voor je motor niet toegankelijk.

Na de oversteek kom je in de Kop van ’t Land.

De Voorstraat, de langste winkelstraat van Nederland

Aanrader: bezoek Dordrecht, de oude stad waar rivieren samenstromen. Het trotse middelpunt van Dordrecht is de Onze Lieve Vrouwekerk. Als je de drie kilometer lange gemarkeerde toeristische wandeling door de stad loopt, kom je langs bijna alle bezienswaardigheden zoals de Voorstraat, de langste winkelstraat van Nederland en langs 70 kunst-, antiek- en curiosawinkeltjes.

De Alblasserwaard, lekker dwalen

Historische boerderijen in lintbebouwing en in bloesem staande hoogstamboomgaarden, dit is het typerende landschap van de Alblasserwaard. Wijngaarden is het eerste plaatsje dat je tegenkomt. Een leuk beeldje van een boerin in de Dorpsstraat en plots toer je door een van de mooiere gebieden. Giessen-Oudekerk, Giessenburg en Hoornaar, het zijn allemaal leuke dorpjes in een polder die is doorsneden door sloten en een grillige rivier met rondom hoge dijken.

Je toert de laatste kilometers door Giessenburg.

Route-informatie

VertrekpuntStart Tulip Inn Hotel Meerkerk, Energieweg 116, Meerkerk
EindpuntMeerkerk
Lengte190 km

Download de route GPS-tocht Noord-Brabant/Zuid-Holland

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen