woensdag 24 april 2024

GPS-tocht Veluwe en Achterhoek: Gelders glorie

Heb je ooit een wandeling op de schitterende Veluwe gemaakt of in Hoenderloo een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe gebracht? Genieten doe je in elk geval van de schitterende Veluwezoom met de Posbank. Lekker toeren en na vijftig kilometer mosterd proeven in Hanzestad Doesburg of een hapje eten in Montferland. En vergeet ook Zelhem en Bronkhorst niet!.

Productie: Tom Boudewijns

Een wandeling over de schitterende Veluwe

Je kunt een bezoek brengen aan één van de drie kinderboerderijen bij Apeldoorn of in het voorjaar de geboorte van een lammetje meemaken bij één van de schaapskooien. Je kunt ook je longen weer eens goed vullen met zuivere lucht. Zwervend door de uitgestrekte heide- en bosgebieden van het mooie Gelderland krijg je daar ruim de kans voor.

Het kan nog steeds: met je motor langs een heideveld.

Apeldoorn, het ‘Groene Hart van de Veluwe’, met Paleis Het Loo

Apeldoorn heet het ‘Groene Hart van de Veluwe’. En terecht. Door de prachtige natuurgebieden en de vele bomen, plantsoenen en mooie stadsparken is er geen toepasselijker omschrijving denkbaar voor deze stad, die alom bekend is vanwege Paleis Het Loo. Apeldoorn bezit ongeveer 14.000 hectare bos, 5.000 hectare heide, 480 hectare zandverstuivingen. Vijvers, vennen en parken doen er nog eens 80 hectare bij.

GPS-tocht Overijssel/Gelderland: natuur als verbindende factor

Arnhem, met zijn Openluchtmuseum, dierentuin en safaripark

Negen kilometer lang is de heuvelende weg die je vanaf Hoenderloo langs het vliegveld Deelen naar de rand van Arnhem brengt. Bij het Dierenpark draait de route de Schelmseweg op naar Velp. Deze Schelmseweg is misschien wel de drukstbezochte weg van Arnhem met zijn Burgers Zoo en Safaripark en het 40 hectare grote Nederlands Openluchtmuseum.

GPS-tocht Veluwe
Op de Schelmseweg, opmaat naar de Posbank, is het in de zomer heel druk.

Rozendaal, toegangsweg tot Nationaal Park De Veluwezoom

Nationaal Park De Veluwezoom dateert uit 1930 en is het oudste van Nederland. In het park lopen onder andere paarden en wilde zwijnen rond. Gelukkig zijn er nog enkele wegen voor motorrijder opengesteld. Toerend over deze wegen is het genieten van fijne klimmetjes, scherpe afdalingen met enkele haarspeldbochten en een natuurschoon dat in Nederland zijn weerga niet kent.

Doesburg, Hanzestad uit 1052 met Nederlands oudste stadhuis

In het centrum van Doesburg staan naast diverse prachtige huizen ook andere oude gebouwen, zoals de Martinikerk, de Gasthuiskerk en Huis Schoonhoven. Doesburg is één van de mooiste stadjes van Nederland en bezit een schat aan monumenten. Je zult er steeds weer iets nieuws ontdekken, zoals het oudste stadhuis en het oudste restaurant van Nederland, De Waag uit 1478 en het Gildehof.

Het glooiende bosgebied Montferland

Na het drassige polderland lonkt het glooiende bosgebied van Montferland. De naam Montferland stamt af van een Walburcht, die in de middeleeuwen boven op een zeventig meter hoge heuvel in de buurt van Beek stond en in het 200 hectare grote Bergherbos lag.

Zomers rij je in Montferland gekoeld je toertocht.

In Beek komt bij de bron het Peeske het water zo uit de grond

Het water dat bij Beek uit de bron het Peeske komt, vormt drie meertjes die op verschillende niveaus liggen. Je toert erlangs en gaat via Stokkum naar ’s-Heerenberg, waar je slechts enkele meters van de Duitse grens verwijderd bent. Je gaat niet naar de grens, maar bekijkt wat kleinere dorpen zoals Lengel, Azewijn en Gendringen.

Zelhem, het ‘Groene Hart van de Achterhoek’

Via de Doetinchemseweg kom je in Zelhem, het ‘Groene Hart van de Achterhoek’.

Dagelijks hoor je er ’s avonds om negen uur de papklok luiden. Als vroeger de papklok luidde, dan betekende dat voor landarbeiders dat het werk erop zat. Ze mochten dan naar huis om een bord warme pap te eten. Als je ook een hapje wilt eten: op de Markt zijn mogelijkheden genoeg.

Bronkhorst, de kleinste stad van Nederland

Het stadje Bronkhorst is planmatig opgezet aan de voet van het kasteel van de heren van Bronckhorst. Parkeren met de motor mag bij de kapel. Oudheden zijn de kapel uit 1344 en enkele huizen met trapgevels en met houtwerk in de buitenmuren. Mooi zijn er ook de diverse authentieke stadsboerderijen, waarvan er één is ingericht als Charles Dickens Museum. Maak geen herrie als je door Bronkhorst rijdt.

Cash voorkomt oponthoud.

De watervalspreng in Loenen ontspringt in de bossen van Het Schalter

Als je nog iets bijzonders wilt zien, moet je in Loenen even de richting Beekbergen volgen en stoppen bij de parkeerplaats Vrijenberg. Daar vind je namelijk de grootste natuurlijke waterval van Nederland. Het water maakt er een val van zo’n vijftien meter. De watervalspreng uit 1869 ontspringt in de bossen van Het Schalter. Wel een stukkie lopen!

Mooi, zo’n pruttelende BMW.

Route-informatie

VertrekpuntHotel Het Veluwse Bos, Arnhemseweg 520-524, Beekbergen
EindpuntUgchelen
Lengte191 km

Download de route GPS-tocht Veluwe en Achterhoek

Let op: tussen 1 juli en 31 augustus 2024 zijn enkele wegen gesloten voor motorrijders. Het paviljoen op de Posbank is wel bereikbaar.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

1 Reactie

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen