dinsdag 18 juni 2024

GPS-tocht Overijssel/Gelderland: natuur als verbindende factor

Productie: Tom Boudewijns

De natuur is de verbindende factor tussen de regio’s en de IJssel. De vele bossen, heide, plassen, vaarten en velden laten de gebieden soepel in elkaar overlopen. Je zult versteld staan van het afwisselende landschap in de Achterhoek en van de kastelen bij Diepenheim. Vergeet ook de Sallandse heuvelrug niet. In Overijssel wonen alleen maar gastvrije mensen en je bent ook nog op bijna alle wegen welkom. Waar maak je dat nog mee?

GPS-tocht Brabant: unieke heidevelden en vennen

Sallandse Heuvelrug, hoogteverschillen en uitgestrekte heidevelden

Deze tocht begint  aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. Dit heuvelachtige gebied  is met zijn hoogteverschillen, uitgestrekte heidevelden, magnifieke vergezichten, fraaie bosvennen, indrukwekkende erosiedalen en eeuwenoude bossen één van de mooiste gebieden van Nederland. Je treft er fazanten, hazen, korhoenders, Schotse hooglanders en reeën aan. Als je er enkele dagen op uittrekt, mag een wandeling door dit natuurgebied niet ontbreken.

In Laren is het opletten in verband met de vele fietsers.

Laren, een trefpunt voor fietsers

Als je aan de route begint, tref je in het eerste plaatsje, met de naam Laren, geen grazers aan, maar wel veel fietsers. Dat is niet zo vreemd, want de streek met zijn vele bezienswaardigheden en kilometers lange mooie smalle wegen leent zich bij uitstek voor fietstochten. Deze smalle wegen voeren je op je motor langs mooie boerenhoeven en schitterende tuinen, een kenmerk van de streek.

Mooie bosgebieden, boerenhoeven en kastelen bij Almen

Eerst de smalle brug over het Twentekanaal nemen en na Almen de bossen, het Klein Dochterense Veld en het Warkense Veld met kasteel Den Bramel in. Hier ligt het vol met kastelen, zoals aan de Vordense Beek kasteel Hackfort, aan het Groenekanaal bij Wichmond kasteel Suideras en bij de Leigraaf Huize Baak.

Doesburg, met het oudste stadhuis en restaurant van Nederland

Doesburg is een vestings- en Hanzestad uit 1052. Het is één van de mooiste stadjes van Nederland en bezit een schat aan monumenten. Zo zijn er in de Roggestraat het oudste stadhuis van ons land, aan de Koepoortstraat het in laatgotische stijl gerestaureerde De Waag uit 1478 en aan de Meipoortstraat Het Gildehof, een centrum voor oude ambachten.

Het Zwarte Schaar met schitterende vergezichten

Vlak bij Doesburg stroomt rechts Het Zwarte Schaar door een interessant moeraslandschap. Doordat vier eeuwen geleden de rivierbedding is verlegd, biedt Het Zwarte Schaar nu prachtige vergezichten. Het is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels en ’s zomers erg in trek bij de watertoeristen. Je zoekt daar de stilte op en krijgt grote statige boerenhoeven te zien.

Je komt via een ommetje in het gezellige Zelhem.

Zelhem is een knus plaatsje vol horecagelegenheden

Onder de Kruisbergse bossen versmalt de Oude IJssel en stroomt die richting Doetinchem. Jij neemt de N330 en komt via een ommetje Zelhem binnen. Door het centrum, om de Oude Kerk uit 1200 heen en vervolgens rechtsaf de Ruurloseweg op naar Het Zand. Het Zand is een 300 hectare groot natuurgebied, dat bestaat uit bos, akkers en weilanden die worden omzoomd door houtsingels.

Bij Halle ligt het landgoed Slangenburg klaar voor een midwinterhoornwandeling.

Op Slangenburg gaat het met de midwinterhoornblazers oerend hard

Aan de zuidkant van Halle ligt het landgoed Slangenburg, waar tijdens de kerstperiode een midwinterhoornwandeling wordt georganiseerd. Het is een eeuwenoude traditie, die ook in Duitsland, Polen en zelfs in Scandinavië bekend is. De ‘oerendharde’ klanken van de blazers reiken tijdens het midwinterhoornblazen tot ver over de Duitse grens. De wandeling is zo georganiseerd dat je om de zoveel meter een groepje blazers rondom een vuurkorf aantreft.

Even een ommetje maken om een boek te kopen in Bredevoort.

De Berkenvallei en de vele velden onder Haaksbergen

Op weg naar Haaksbergen kom je door de Berkelvallei met zijn heuvelruggen, vergezichten en de buurtschap Loo. Ook het landgoed Het Lankheet ben je onderweg gepasseerd. Het voormalige jachtterrein lag eerst aan beide zijden van de Buurser- of Assinkbeek en behoorde aan de Enschedese textielbaronnen. Haaksbergen ligt aan de rand van Het Lankheet, als een spin in een web van wegen.

In Diepenheim ligt Huis Nijenhuis te wachten op bezoek.

Diepenheim het ‘Stedeke van Kunst en Cultuur’

Natuurlijk bezoek je ook Diepenheim, het dorp met de twee musea. In het kunststadje van Overijssel mag je ook je eigen kunsten tonen. Diepenheim is immers ‘Het Stedeke van Kunst en Cultuur’. Bezoek er ook eens de vier kastelen die bij Diepenheim horen, Huis te Diepenheim, Warmelo, Westerflier en Het Nijenhuis. De kastelen zijn nog steeds in particuliere handen en worden permanent bewoond.

De mooie toeristenweg nog even meepakken en dan naar Wierden.

Twente, streek vol sagen en legenden

Als je tijdens de tocht koude rillingen krijgt, dan ligt het waarschijnlijk aan de sagen en legenden die er ronddolen. Klopgeesten, dwaallichtjes, huilende wolven en ook hazen joegen vroeger de plaatselijke bevolking de stuipen op het lijf. Er is waarschijnlijk iets van blijven hangen, want bij rust en stilte kan er nog wel eens iets in de omgeving van een heksenkring ronddwalen. Mijd daarom de bij het schimmelrijk behorende stink- en vliegenzwammen.

Route-informatie

VertrekpuntAC Hotel Holten, Langstraat 22, Holten
EindpuntWierden
Lengte181 km

Download de route GPS-tocht Overijssel/Gelderland

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen