Met Hoco Parts naar Garzweiler (route)

Voor overdonderende landschappen die je onderkaak op je tank doen vallen, moet je altijd naar Heel Erg Ver Weg. Behalve als je heel goed oplet. Ook in Nederland kunnen de koude rillingen van verbijstering over je rug lopen. En je hoeft er slechts twee uur voor te rijden.

Een rit met een twist. De route start bij McDonalds in Geldrop, in het zuidoosten van Brabant. Nog niks aan de hand hier. Daarna rijd je over kalme weggetjes naar de Duitse grens. Straks langs fris groen met vee in de wei, nu langs kale bomen en een paar rivieren. Na de grens volg je een stuk van de bewegwijzerde Maas-Schwalm-Nette-route van de ANWB/ADAC.

Garzweiler: de rand van de afgrond

Je zou bijna zeggen: lekker ontspannen. Maar nee, in deze rit schuilt spanning, want je hebt een vaag idee van wat er gaat komen. Vooral na het plaatsje Erkelenz ga je de omgeving met andere ogen bekijken. De dorpjes worden gaandeweg stiller. Soms zijn de plaatsnaamborden al weggehaald en huizen dichtgetimmerd. Er staan ook nog maar weinig auto’s in de straat. Een gehucht is inmiddels geheel verlaten en deels gesloopt. O cieel mag je er zelfs niet meer in. Aan het eind van de hoofdstraat zie je waarom… Achter het gehucht ligt de rand van een afgrond, een gigantisch gapend gat dat steeds dichterbij komt. Het uitzicht is hier vergelijkbaar sensationeel met dat op het Noordkaapplateau of de Grand Canyon. Je kijkt naar een woestijn, naar Middel Aarde, je bent op een andere planeet. Garzweiler heet het enorme gat, genoemd naar een dorpje dat erin verdween. Het gat is inmiddels groot genoeg om de stad Den Haag in weg te stoppen.

Lees ook: Met Hoco Parts naar De Wadden

Grootste voertuig ter wereld

In het woeste landschap van grijze, bruine en zwarte grond, staan enkele van de grootste, rijdende voertuigen ter wereld, waaronder de Krups Bagger 288. Deze machine (220 meter lang en 96 meter hoog) graaft per dag een voetbalveld van dertig meter diep weg. Daarmee gaat hij ruim dertig jaar door. Dat betekent dat de plaatsjes die we zijn gepasseerd – en nog meer – allemaal in het gat verdwijnen. Zelfs de aardbodem verdwijnt, tot zo’n driehonderd diep.

Specs van de route

Start McDonalds. Barrier 10, Geldrop
51°24’29.648”N 5°33’34.14”E

Pauze: De Rozentuin, Beeselseweg 27, Kessel
51°17’16.518”N 6°02’50.964”E

Garzweiler
51°02’44.858”N 6°27’52.704”E

Finish: Keyenberger Hof, Borschemicher Strasse 29, Erkelenz
51°05’1.633”N 6°24’56.628”E

Download de route Garzweiler!

Hoco Parts Premium Motorcycle Products Hoco Parts is dé kwaliteitsgroothandel in Premium motoronderdelen en accessoires en al sinds jaar en dag leverancier voor de motorvakhandel in Europa.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Misschien vind je dit ook interessant?