vrijdag 23 februari 2024

Met Hoco Parts naar de Peel

Het zuidoosten van Noord-Brabant en het oosten van Drenthe hebben veel gemeen. Het was er zwoegen en zweten om er een boterham te verdienen. En het werken gebeurde vooral in het hoogveen.

De Peel was net als Oost-Drenthe een enorm wingebied voor turf, het goud dat het zuidoosten van Noord-Brabant veel welvaart heeft gebracht. Niet alleen was turf een brandstof in veel haarden, het werd ook als turfmollum naar het westen van Nederland vervoerd. Daar werd het gebruikt om er de bodem vruchtbaarder en luchtiger mee te maken. Turf verdween uit de haarden toen bij Slochteren gas werd ontdekt.

Geurgebied

Ondanks dat de turfwinning werd gestaakt, werd er met de vervening vaart gemaakt. Grote stukken hoogveen verdwenen om plaats te maken voor veeteelt en akkerbouw. Tegenwoordig staat de Peel niet meer bekend om z’n natuurschoon maar vooral om z’n varkensstallen, maisakkers en varkensmest. Fijngevoelige neuzen raden we deze toer dan ook af, al moeten we er wel bij zeggen dat het de laatste jaren veel beter gaat met de geurproductie.

De route

Natuurlijk is het niet alleen maïs en andere landbouwgewassen. De route voert je rond de heidegebieden en bossen die deel uitmaken van het Nationaal Park De Groote Peel. Onderweg raden we je aan even te stoppen bij Bezoekerscentrum de Pelen. Daar word je in korte tijd gewaar hoe het de Peel verging in de geschiedenis. Later in de toer, dicht bij de finish, kom je langs Ysselsteyn, waar veel Duitse soldaten liggen begraven die zijn gesneuveld in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Wil je de route met je smartphone rijden?

De route kun je helaas niet downloaden met je smartphone, omdat afhankelijk van de versie van het operating system je wel of niet een routebestand (gpx) kunt openen in een navigatie -app. Zet de route daarom via je desktop over op de navigatie-app in je smartphone.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen