dinsdag 21 mei 2024

Reistip: De favoriete bestemming van Eddie

Avontuur. Bijna gratis

De Eifel, de Alpen en de Pyreneeën. Of de Wild Atlantic Way, Via Appia of Transfaragasan. Kijk, Europa heeft meer dan genoeg moois te bieden. Dat ontken ik niet. In de lente en zomer bespaar ik mezelf de moeite om verder dan ons eigen continent te kijken. Er is nog zoveel moois te ontdekken, in dit misschien wel mooiste deel van de wereld. Dat continent heeft echter één nadeel: het wordt er winter. En zogauw de eerste nachtvorst Nederland bereikt, word ik altijd ongedurig. Ik bestudeer klimaatkaarten, websites met goedkope vliegtickets en verslagen van andere reizigers. Waar kan ik deze winter de zomer vinden? Op een motor, voor weinig geld met maximaal avontuur? Ik belandde in Zuid-Amerika, Australië, Afrika en Azië. En als je mij om een reistip vraagt, dan denk ik toch vooral aan Azië. In Nepal en Vietnam beleefde ik m’n mooiste motorwinters, waarbij Vietnam dankzij het kleine budget, grote gemak en aangename klimaat er het meest tip-waardig uitspringt.

‘Totale ongereptheid, doorklieft door een betonnen weg waarop je uren lang niets anders hoort dan apengekrijs uit het oerwoud.’

Eddie de Vries – Hoofdredacteur

Tel maar mee: een retourticket voor een paar honderd euro, overnachtingen voor een paar euro, lunch en avondeten voor minder dan een euro en een motor voor nul euro, mits je ’m aan het eind van je vakantie goed weet te verkopen.

Nou moet ik de term ‘motor’ misschien wel even afbakenen. In mijn geval ging het om een namaak-Honda Win, met hooguit een hondertal cc’s en een pech-statistiek waarvoor de ANWB je zou royeren. Maar toch, het was een motor. Gekocht in Ho Chi Minh-stad bracht-ie mij in drie weken naar Hanoi, waar ik ’m weer verkocht aan een andere reiziger, die er op zijn beurt weer mee naar Ho Chi Minh-stad zou rijden. De landschappen die je tijdens deze tweeduizend kilometer passeert, zijn onbetaalbaar. Net zoals de mensen, de avonturen en belevenissen. Naast de prachtige kustwegen is de beruchte Ho Chi Minh-route door de hooglanden langs de grens van Laos me het meest bijgebleven. Totale ongereptheid, doorklieft door een betonnen weg waarop je uren lang niets anders hoort dan apengekrijs uit het oerwoud. En het pruttelende Winnetje natuurlijk, die het precies op die onherbergzame Ho Chi Minh-route als een echte Honda deed: zonder pech. Als ik er nu aan terugdenk, voel ik nog altijd m’n gekromde tenen van de spanning. Onbetaalbaar.

Eddie de Vries – Hoofdredacteur en chef goedkope reisjes

Favoriete toerfiets: BMW S1000XR

Tekst en fotografie Eddie de Vries

1 Reactie

  1. Vietnam heeft 1 nadeel: je mag er niet rijden als Nederlander, het Nederlandse rijbewijs is er niet geldig en je bent dus ook niet verzekerd.

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen