zaterdag 15 juni 2024

Route: Sint Pietersberg

MotorNL is niet alleen testen, maar vooral ook toeren. Bijna een halve eeuw alweer weten we de mooiste weggetjes te vinden. Na publicatie liggen ze te verstoffen in het archief. Zonde! Hoog tijd de allermooiste routes eens af te stoffen. Deze keer: Sint Pietersberg

Sint Pietersberg

Wie heeft er niet met een vergrootglas naar insecten gekeken? Voorhistorisch ogende wezentjes waarvan je moest rillen. Of keek je met ingehouden adem naar Jurassic Park 1 tot en met 4? Dinosaurussen doen wat met je; moorddadig, maar toch aaibaar. Het idee dat honderden miljoenen jaren geleden vreemdsoortige kolossen over dezelfde aarde stampten als waar wij nu overheen scheren, is eigenlijk nauwelijks te bevatten. Vaders zijn trots op hun zonen als ze de Triceratops kunnen onderscheiden van de Diplodocus. Daar dachten ze een paar honderd jaar geleden nog heel anders over. Toen in 1772 de eerste Maashagedis (Mosasauriër) inde Zuid-Limburgse mergel werd gevonden, waren de mensen danig in de war. Twee decennia later verdween het fossiel richting Parijs, als oorlogsbuit van Napoleon.

Maar goed, er schuilen dus monsters in de bodem rond de Sint Pietersberg. Als je wilt kun je die met een pikhouweel naar het leven staan, of met een krabber uit de kalk peuteren. Verwacht niet dat je een fossiel vindt ter grootte van een kinderfietsje. Eerder zal het een muizentandje zijn van twee millimeter, zoals het exemplaar dat tien jaar geleden werd gevonden. Dat staafde het idee dat er ‘in het Krijt een tijdelijke, transatlantische landbrug bestond’. Ik bedoel maar: je kunt met minder thuiskomen. Nu kunnen we voorstellen dat je je weekeinde niet met de knieën in het stof wilt doorbrengen. Bekijk dan de mergel eens van de andere kant, van binnenuit. De mergelgrotten in de Sint Pietersberg zijn reusachtig en boeiend. Maar je kunt rond de Sint Pieterberg ook geweldig motorrijden…

Start/finishHotel Bergrust, Bemelen
Lengte116 km
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen