Route: Sint Pietersberg

MotorNL is niet alleen testen, maar vooral ook toeren. Bijna een halve eeuw alweer weten we de mooiste weggetjes te vinden. Na publicatie liggen ze te verstoffen in het archief. Zonde! Hoog tijd de allermooiste routes eens af te stoffen. Deze keer: Sint Pietersberg Sint Pietersberg Wie heeft er niet met een vergrootglas naar insecten gekeken? Voorhistorisch ogende wezentjes waarvan je moest rillen. Of keek je met ingehouden adem naar Jurassic Park 1 tot en met 4? Dinosaurussen doen wat met je; moorddadig, maar toch aaibaar. Het idee dat honderden miljoenen jaren geleden vreemdsoortige kolossen over dezelfde aarde stampten als waar wij ...
MotorNL is niet alleen testen, maar vooral ook toeren. Bijna een halve eeuw alweer weten we de mooiste weggetjes te vinden. Na publicatie liggen ze te verstoffen in het archief. Zonde! Hoog tijd de allermooiste routes eens af te stoffen. Deze keer: Sint Pietersberg Sint Pietersberg Wie heeft er niet met een vergrootglas naar insecten gekeken? Voorhistorisch ogende wezentjes waarvan je moest rillen. Of keek je met ingehouden adem naar Jurassic Park 1 tot en met 4? Dinosaurussen doen wat met je; moorddadig, maar toch aaibaar. Het idee dat honderden miljoenen jaren geleden vreemdsoortige kolossen over dezelfde aarde stampten als waar wij nu overheen scheren, is eigenlijk nauwelijks te bevatten. Vaders zijn trots op hun zonen als ze de Triceratops kunnen onderscheiden van de Diplodocus. Daar dachten ze een paar honderd jaar geleden nog heel anders over. Toen in 1772 de eerste Maashagedis (Mosasauriër) inde Zuid-Limburgse mergel werd gevonden, waren de mensen danig in de war. Twee decennia later verdween het fossiel richting Parijs, als oorlogsbuit van Napoleon. Maar goed, er schuilen dus monsters in de bodem rond de Sint Pietersberg. Als je wilt kun je die met een pikhouweel naar het leven staan, of met een krabber uit de kalk peuteren. Verwacht niet dat je een fossiel vindt ter grootte van een kinderfietsje. Eerder zal het een muizentandje zijn van twee millimeter, zoals het exemplaar dat tien jaar geleden werd gevonden. Dat staafde het idee dat er ‘in het Krijt een tijdelijke, transatlantische landbrug bestond’. Ik bedoel maar: je kunt met minder thuiskomen. Nu kunnen we voorstellen dat je je weekeinde niet met de knieën in het stof wilt doorbrengen. Bekijk dan de mergel eens van de andere kant, van binnenuit. De mergelgrotten in de Sint Pietersberg zijn reusachtig en boeiend. Maar je kunt rond de Sint Pieterberg ook geweldig motorrijden… Start/finishHotel Bergrust, BemelenLengte116 km Download de routeDownload

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?