dinsdag 18 juni 2024

Toerisme Duitsland: Meertjes hoppen in Oberbayern

Van de Großer Alpsee tot aan de Königssee sieren ze de weelderig groene Beierse uitlopers van de Alpen, als een halsketting van saffier en turkoois. Deze blauwe parels zijn met elkaar verbonden door wegen, die allesbehalve kaarsrecht zijn.

Als Holla de bosfee, zo laat ik me de gastvrije Beierse cultuur als ‘vluchteling’ uit het vlakke Nederland welgevallen. De weg van de Großer Alpsee bij Immenstadt naar Missen danst net zo opgewekt bergopwaarts als de plaatselijke schoonheden zich in de discotheek bewegen. Wie kan daar weerstand aan bieden? Bij Rieggies ben ik bijna duizelig van de afdaling – een moment van gelukzaligheid –, dan rijd ik verder naar beneden het panorama van het turkooisblauwe meer van Niedersonthofen en de herfstkleurige bomen in. Na een korte pauze met rode stoplichten in Kempten gaat het verder langs het kleine Öschle-meer naar de Rottachsee, het grootste zwemmeer in de Oberallgäu. Het baadt nu in het gouden oktoberlicht, dat nog tot aan de Grüntensee reikt, maar waar de planeet om 18.30 uur afscheid van neemt. En dat de beruchte laat-voor-eten-remmers dus al snel in het donker laat staan. Dus is het beeld van de Weissensee alleen nog te zien op het navigatiesysteem, dat ons in Füssen naar het Europarkhotel international op de Kapellenberg leidt.

Vroege vogel

Ontbijt vanaf 6.30 uur. Daar is de vroege vogel, die graag het ochtendlicht vangt, natuurlijk blij mee. Daarvoor, bij het buffet, raakt hij echter verstrikt in een zwerm Aziatische sprinkhanen. Tot de naar cultuur snakkende toeristen met de bus verder snellen naar Neuschwanstein. Gelukkig niet samen met ons, wij maken in plaats daarvan een rondje rond de Hopfensee. Van de landelijke westkant met zijn weelderige groene weiden, waar het grijze asfaltlint doorheen slingert, naar de nobelere noordoever van de zogenaamde Allgäuer Rivièra, waar je de kans krijgt om in het koele water rond te springen. Dat is op dit moment aan de Forggensee niet mogelijk, omdat die dit voorjaar vanwege werkzaamheden aan de dam niet vol water staat. Maar er is wel een prachtige diepblauwe lucht, omdat een strakke wind het wolkendek compleet heeft weggeblazen. Daaronder masseert een onsterfelijke Desmodromische V2 mijn ziel.

Pitstop bij de Bayersoiener See voor het ‘Fischerhäusl’, een schattige kiosk aan de kust. Het leven kan zo mooi en eenvoudig zijn. Het landschap is inspirerend, bijvoorbeeld op een heuvel boven de Riegsee bij de Mesnerhauskapelle Aidling. Volgens de legende is dit een plaats waar de lentegodin Ostara werd aanbeden. Vrijetijdscultuur aan de biertafels van het Alpenblick-restaurant bij het meer in Uffing am Staffelsee, waar het keizerlijke weer glazen en kassa’s vult. Met de Black Beauty uit Bologna via Spatzenhausen en via de Pfaffenwinkel naar de Ammersee, een van de ‘groten’ onder de Beierse meren. Met zeilschool en badstranden, met lawines aan bezoekers uit Augsburg en München. Maar ook op de noordoostelijke oever, met de afslag naar de kleine Pilsensee en het hotel Alter Wirt, een gezellige oase in Seefeld-Hechendorf, tegenover de parochie van St. Michael.

Koffie in de koffiebranderij

Samen met de kerkklokken luidt de Ducati de nieuwe dag in. Opwarmronde rond de Wörthsee, dan een koffiepauze in Andechs, weliswaar niet in het klooster, dat beroemd is om zijn brouwkunst, maar in het Paradise of the Bean Brewer, een koffiebranderij in de wijk Erling. Altijd je neus volgen, dan kom je er wel. Mooi heuvelachtig via Traubing en Trutzing naar de Starnbergersee, als het ware een ster onder de Beierse meren. Het is het grootste meer in de regio; waar blijkbaar de gelukkigste mensen in Duitsland wonen; en de meeste miljonairs. De veelal dichtgebouwde kadewegen zijn niet echt geschikt voor motorrijders. Dat geldt ook voor de Osterseen, kleine heidewateren bij Iffeldorf, waar je beter kunt gaan wandelen.

Op naar Kesselbergstrasse tussen Kochelsee en Walchensee. Ondanks een snelheid van 60 km/u en een weekendafsluiting voor motoren op het traject van Kochel naar het zuiden, stomen we nog aardig over de voormalige heuvelklim heen. We koelen weer af, bij de Walchensee waar we op de Ducati Scrambler langs de grotendeels natuurlijke westelijke oever surfen. In Wallgau Halse gaan we naar het oosten en vervolgens over een smalle tolweg langs het ongerepte Isardal naar het stuwmeer Sylvenstein. Zonsondergang en pure adrenaline. Dan wat lol op de Achenpass en alweer een odyssee door de duisternis. Sorry Tegernsee en Schliersee. Dan toch nog de nodige waakzaamheid op de Spitzingsattel, met sexy serpentines als slaapmutsje, voordat we inchecken in de Gundl Alm aan de Spitzingsee, op 1.100 meter hoogte.

Motortrefpunt

Via Bayrischzell rijden we naar het bochtenparadijs van de lokale scene: Sudelfeldpass en Tatzelwurm met motortrefpunt Schnauferl Wirt 1123, voorheen Café Kotz. Dan in de bloemenplukmodus tussen de Tatzelwurm-watervallen en Oberaudorf, Nussdorf en Achenmühle, over schattige straatjes door een landschap om verliefd op te worden. Het is veel te mooi om snel vooruit te spoelen.

‘Hoe warm is het water?’, vraagt een badende zeemeermin uitgerekend aan ons, terwijl we in vol ornaat aan de oevers van de kleine Tinninger See staan. Zelfs zonder badkleding in je bagage val je niet snel uit de toon op de aangrenzende, aanzienlijk grotere Simssee. Bij Ecking, pal naast een duikvlot en een aanlegsteiger, lokt biertuin Seewirt om er even tussenuit te gaan. Zelfs kamers zouden gratis zijn. Bij wijze van uitzondering hebben we ze echter al vooraf geboekt in Schönau am Königssee. Ongetwijfeld een mooi stukje aarde, de Königssee, die wordt omgeven door steile rotswanden. Dit meer, dat jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers trekt, biedt een wereldberoemd panorama van de bedevaartskapel Bartholomä aan de voet van de Watzmann.

Sinds 1909 worden de rondvaartboten hier door elektromotoren over het meer gestuwd. Die beginnen hier zelfs half oktober al om 9.15 uur rond te zoemen. Maar tegen die tijd luisteren wij alweer naar de uitlaattrompetten van de Scramblers, tijdens de eindsprint terug naar het noorden. Op de parkeerplaats aan snelweg A8, met uitzicht op de Chiemsee, is het tijd voor een eindoordeel. Hoe graag sommige mensen ook mopperen op Beieren, dan vooral over de FCB en zijn ‘Mia san mia’, moet je zonder meer toegeven dat er op het gebied van het landschap niets te klagen valt over de vrijstaat. Een vrijstaat die zijn prachtige meren trouwens te danken heeft aan een ‘immigratiegolf’, de gletsjers van de Würm-ijstijd, die ooit vanuit de Alpen het land binnendrongen en uiteindelijk de holtes vulden met smeltwater.

Download de route

Reisinformatie Oberbayern

Naar de bergen of naar zee? In Oberbayern krijg je ze alle twee. Daar, aan de voet van het Wettersteingebergte, Karwendel en Watzmann, vind je een groot aantal meren, die vaak geschikt zijn om in te zwemmen. Het blauwe palet reikt van de Chiemsee, de ‘Beierse Zee’, tot kleine meertjes zoals de Tinninger See. En dat ook motorrijders zich in de heuvelige uitlopers van de Alpen als een vis in het water voelen, dat spreekt voor zich.

Aankomst

De Grote Alpsee, het startpunt van de tocht, is te bereiken via de A7 naar Kempten im Allgäu; verder op de B19 naar Immenstadt, daar op de B309 richting Oberstaufen.

Reistijd

Afhankelijk van de weersomstandigheden van begin april tot eind oktober. Aangezien er geen hoge passen zijn, hoef je geen door sneeuwval veroorzaakte wegafsluitingen te verwachten. Het zwemseizoen loopt tot in de herfst, hoewel de watertemperaturen ook afhankelijk zijn van de diepte van het desbetreffende meer. Veel oevers zijn niet toegankelijk voor het publiek, zwemstranden zijn het alternatief. Vooral in mooie weekenden is er veel recreatieverkeer, zodat het – zoals altijd – de moeite waard is om over te stappen op secundaire routes en op zoek te gaan naar verborgen pareltjes. In vier dagen legden we 750 kilometer af.

Bezienswaardigheden

Wil je tussendoor even stoppen in plaats van alleen maar van meer naar meer te hoppen? Van west naar oost:

 • Alpsee Coaster bij Immenstadt, de langste rodelbaan van Duitsland, het hele jaar door geopend, www.alpsee-bergwelt.de
 • koninklijke kastelen bij Füssen, waar veel reisgezelschappen uit Azië heengaan, www.neuschwanstein.de en www.hohenschwangau.de
 • Wieskirche, een rococo-juweeltje in de buurt van Steingaden, in de adelstand verheven door UNESCO, www.wieskirche.de
 • Bedevaartskerk Mariä Himmelfahrt, bovenop de Hohen Peissenberg in de Pfaffenwinkel, www.hohenpeissenberg.de/kirchen.php
 • Erdfunkstelle Raisting am Ammersee, bakermat van satellietradio, www.erdfunkstelle-radom.de
 • Hochseilgarten Ammersee, klimmen in een zeilschip, www.hochseilgarten-ammersee.de
 • Andechser Kafferösterei, geweldig alternatief voor het plaatselijke kloostercomplex, andechser-kaffeeroesterei.de
 • Andechs-klooster, benedictijnenabdij en de kunst van het bier brouwen als een magneet voor een miljoen bezoekers per jaar, www.andechs.de
 • Buchheim Museum, Museum van de Verbeelding in Bernried aan de Starnberger See, www.buchheimmuseum.de
 • Franz Marc Museum, Expressionisme in Kochel am See, www.franz-marc-museum.de
 • Walchenseekraftwerk, industrieel monument als avonturen-energiecentrale aan de Kochelsee, www.uniper.energy/de/walchenseekraftwerk
 • Wallbergbahn bij Rottach-Egern, met de kabelbaan naar het arendszicht op de Tegernsee en startende paragliders vanaf www.wallbergbahn.de
 • Wendelsteinbahn, met de tandwieltrein vanuit Brannenburg of met de kabelbaan vanuit Bayerischzell-Osterhofen naar een van de meest veelbelovende bergen van Beieren, www.wendelsteinbahn.de
 • Kampenwandbahn bij Aschau im Chiemgau, www.kampenwand.de
 • Boottocht over de Königssee, op milieuvriendelijke elektrische boten in het midden van een natuurlijk en monumentaal landschap, www.seenschifffahrt.de
 • EFA Mobile Zeiten, pure Duitse autogeschiedenis ten noordwesten van de Chiemsee in Amerang, www.efa-mobile-zeiten.de

Accommodatie

Deze verblijven werden spontaan geboekt bij booking.com onderweg of en passant gezien en werden aanbevolen:

 • Landgasthof Jägerhaus, Ratholz 5, 87509 Immenstadt, tel: 08325-225, overnachting/ontbijt vanaf € 35,-, direct aan de Großer Alpsee, www.gasthof-jaegerhaus.de
 • Wirtshaus zum lustigen Hirsch, Akams 3, 87509 Immenstadt im Allgäu, tel: 08323-4915, vanaf € 88,-, gezellig, dorpsachtig, www.lustiger-hirsch.de
 • Europarkhotel International, Am Kapellenberg 2, 87629 Füssen, tel: 08362-5080, tweepersoonskamer/ontbijt vanaf € 109,-, veel bustoeristen, www.eurparkhotel.de
 • Landhotel Wiesbauer, Riederwies 112, 87629 Füssen, tel: 08362-7933, tweepersoonskamer/ontbijt vanaf € 56,-, op het platteland met uitzicht op de Hopfensee, www.landhotel-wiesbauer.de
 • Hotel & Landgasthof Alter Wirt, Hauptstrasse 49, 82229 Seefeld-Hechendorf, tel: 08152-9174756, tweepersoonskamer/ontbijt vanaf € 105,-, met biertuin achter en kerk voor het huis, www.alter-wirt-hechendorf.de
 • Pension am See, Seestraße 61-63, 82237 Wörthsee, tel: 08153-7650, tweepersoonskamer/ontbijt € 90,-, direct aan het meer met privéstrand, bootverhuur en zeilschool, www.sspw.de
 • Landgasthof Osterseen, Hofmark 9, 82393 Iffeldorf, tel: 08856-92860, tweepersoonskamer/ontbijt vanaf € 112,-, met sauna en huurfietsen, www.landgasthof-osterseen.de
 • Hotel Klosterbräu, Seestraße 2, 82444 Schlehdorf, tel: 08851-286, tweepersoonskamer/ontbijt € 105,-, traditioneel huis aan de Kochelsee, www.klosterbraeu-schlehdorf.de
 • Hotel Karwendelblick, Urfeld 15, 82432 Kochel am See, tel: 08851-410, tweepersoonskamer/ontbijt vanaf € 52,-, direct aan de westelijke oever van de Walchensee, www.hotel-karwendelblick.de
 • Hotel Gundl Alm, Spitzingstrasse 8, 83727 Schliersee, tel: 08026-9209930, tweepersoonskamer/ontbijt € 110,-, met dansbar en op vier minuten lopen van Spitzingsee, www.gundlalm.de
 • Alte Wurzhütte, Roßkopfweg 1, 83727 Schliersee, tel: 08026-60680, tweepersoonskamer/ontbijt € 98,-, historisch huis uit 1720 tegenover de Spitzingsee, www.alte-wurzhuette.de
 • Berggasthof Hummelei, Watschöd 1, 83080 Oberaudorf, tel: 08033-4013, tweepersoonskamer/ontbijt vanaf € 80,-, landelijk en rustig met uitzicht over het Inntal tot aan het Kaisergebergte, www.hummelei.de
 • Hotel Königssee, Seestraße 29, 83471 Schönau am Königssee, tel: 08652-6580, tweepersoonskamer/ontbijt vanaf € 98,-, in het voetgangersgebied naar de promenade langs het meer, www.hotel-koenigssee.com

Literatuur en kaarten

 • Oberbayerische Seen, Uitgeverij Michael Müller, zeer gedetailleerd, alleen het westelijke deel tussen Füssen en Immenstadt im Allgäu ontbreekt, € 16,90.
 • Om zelfs zeer kleine meren te vinden, idealiter kaarten op schaal 1: 150.000, bijvoorbeeld de Falk-regiokaarten München – Opper-Beieren en Stuttgart – Schwäbische Alb – Bodenmeer – Allgäu voor € 8,99 per stuk.
 • Adressen: www.oberbayern.de
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen