maandag 24 juni 2024

Bijzonder podium voor Wayne Tessels tijdens 24 uur Le Mans – wereldtoppers

Op zijn dertigste verjaardag kreeg Wayne Tessels een bijzonder cadeau. De coureur uit Lopik mocht na 24 uur racen de motor van ChromeBurner RAC41 Honda als tweede in de Superstock-klasse over de finish brengen. Tessels vormde een team met Chris Leesch (Luxemburg), Martin Renaudin (Frankrijk) en Jesko Raffin (Zwitserland). Bij de start kreeg Leesch een technisch probleem, waardoor het Franse team in de openingsfase wat achterstand opliep. Gedurende de lange race had de ChromeBurner RAC41 Honda weinig te kampen met problemen en had het team een goede pitstopstrategie, waarbij het brandstofverbruik laag lag. Het was in de nacht erg koud met temperaturen rond het vriespunt. Vroeg in de ochtend zorgde dit voor veel races. Niet voor Tessels en zijn teamgenoten, want zij finishten als negende overall en tweede in de Superstock-klasse. ‘Na zes jaar voor het eerst op het podium in Le Mans. Dit was toch nog wel een doel dat ik ooit in mijn carrière wilde behalen. We zaten er al meerdere jaren dichtbij. Vorig jaar waren we ook op podiumkoers, maar ging mijn teamgenoot over een oliespoor onderuit. Nu is het gelukt en nog wel op mijn verjaardag’, vertelde Tessels na 24 uur racen. Milan Merckelbagh was de tweede Nederlandse deelnemer. Hij eindigde met JMA Racing Action Bike al achtste in de Superstock-klasse en achttiende overall. De winst in de WK Endurance race ging naar het Suzuki-team Yoshimura SERT Motul met de rijders Gregg Black, Etienne Mason en Dan Linfoot.

MotoGP Spanje 2024: legendarisch gevecht tussen Marc Márquez en Pecco Bagnaia

WK Zijspan Le Mans: Streuer vierde in Le Mans

Bennie Streuer is de piloot van het enige Nederlandse team in het wereldkampioenschap Zijspannen. Na een jaar vol technische tegenslag wil de coureur uit Grolloo met zijn Duitse bakkenist Kevin Kölsch revanche nemen in de 2024-campagne. Tijdens de openingsronde in Le Mans wisten Streuer en Kölsch zich als vijfde keurig te kwalificeren in een startveld van tweeëntwintig spannen. Team Streuer was slechts 0,7 seconde langzamer dan polesitter Markus Schlosser met Luca Schmidt. In de eerste race konden Streuer en Kölsch de verwachtingen niet waarmaken. Streuer had dan ook meer verwacht dan de achtste plaats die hij behaalde in een race die werd gewonnen door de Engelsman Harry Payne en de Fransman Kevin Rousseau. De tweede race verliep aanmerkelijk beter voor Streuer en Kölsch. Kort achter de laatste podiumplaats finishten ze op een vierde plaats. Deze keer ging de winst op het Franse circuit naar Schlosser en Schmidt. Ferry Segers was de tweede Nederlander in het WK-veld. Segers is de bakkenist van de Engelsman Robert Biggs. De Engels-Nederlandse combinatie passeerde in de races als tiende en elfde de finishlijn. Ilse de Haas was de afgelopen jaren de bakkenist van meervoudig wereldkampioen Pekka Päivärinta. Eind 2023 besloot De Haas te stoppen met het wereldkampioenschap en zich te richten op haar maatschappelijke carrière.

Bennie Streuer en Kevin Kölsch (21).

DMOM Markelo: Kampioenen bekend

Half april en het seizoen van de Dutch Masters of Motocross zit er alweer op. In een tijdsbestek van vijf weken werden de wedstrijden in Harfsen, Oldebroek en Markelo afgewikkeld. In geen van de vier klassen was de kampioen al bekend, al kon de 14-jarige Timo Heuver uit Lemele de titel in de 85cc nauwelijks nog ontgaan na drie overwinningen en een tweede plaats in de eerste twee wedstrijden. Dat hij in de lichtste klasse momenteel de sterkste rijder is, bewees hij op circuit De Herikerberg in Markelo opnieuw: hij zegevierde in beide manches. Na de eerste race kon hij al niet meer worden achterhaald.

Ook de 125cc kende een afgetekende kampioen in de persoon van de net zestien geworden Gyan Doensen uit Swalmen. Ook hij liet in Markelo zien veruit de beste te zijn en won beide manches. Hij reed meteen na de start al op kop en reed twee keer onbedreigd naar de overwinning.

In de 250cc was het vooraf geen uitgemaakte zaak wie de nieuwe kampioen zou worden. Wel stond vast dat de titel naar een crosser uit Overijssel zou gaan, want de titelstrijd had zich toegespitst op Rick Elzinga (Zenderen) en Cas Valk (Nijverdal). In de eerste manche vochten ze een fel duel uit, dat werd gewonnen door Elzinga. Door deze uitslag slonk de voorsprong van Valk tot slechts één punt. Elzinga vertrok ook in de tweede manche goed en kreeg lucht toen Valk ten val kwam en de aansluiting verloor. Dat Thibault Benistant de tweede manche won maakte voor Elzinga niets uit, want hij finishte voor Valk (die derde werd). Dat betekende dat Elzinga zijn Nederlandse titel prolongeerde. Ook werd hij dagwinnaar.

De 500cc-klasse werd in de beide voorgaande wedstrijden beheerst door rijders die in het wereldkampioenschap vrijwel altijd in de top-tien eindigen. Dat beeld werd in Markelo voortgezet. Romain Febvre mocht in het begin van de eerste manche de illusie koesteren dat hij mogelijk kampioen zou worden, nadat Jeffrey Herlings bij een val achterop was geraakt. Herlings, die bij de val pijnlijke ribben had opgelopen, kwam nog terug tot de derde plaats achter Febvre en Calvin Vlaanderen en bleef de belangrijkste titelkandidaat. In de tweede manche zette Herlings zijn titel luister bij door als eerste over de finish te komen. Febvre werd tweede en dat was genoeg voor de dagzege. Vlaanderen werd nu derde.

DMOM-eindstanden

85cc: 1. Timo Heuver, 145; 2. Jekabs Hudelejs (LV), 106; 3. Torre van Mechgelen (B), 98.

125cc: 1. Gyan Doensen, 143; 2. Markuss Ozolins (LV), 118; 3. Dani Heitink, 99.

250cc: 1. Rick Elzinga, 129; 2. Cas Valk, 128; 3. Thibault Benistant (F), 95.

500cc: 1. Jeffrey Herlings, 145; 2. Romain Febvre (F), 135; 3. Calvin Vlaanderen, 122.

Timo Heuver was veruit de sterkste in de 85cc.

GP zijspan Alqeuidao: Letse tweeling slaat toe

De Letse tweeling Lielbardis heeft verrassend de eerste Grand Prix Zijspancross van 2024 gewonnen. In Portugal pakte ze de winst door de eerste heat te winnen en door tweede te worden in de tweede heat. In die tweede heat leek de overwinning lang naar de Belgen Vanluchene/Janssens te gaan totdat ze in de allerlaatste minuten ver terugvielen door machinepech. De op twee rijdende Nederlanders Hermans/Van den Bogaart konden zo doorschuiven naar de eerste plek en pakten de winst in heat twee. In de eerste heat waren Hermans/Van den Bogaart na een inhaalrace vanaf de laatste plek nog zevende geworden. Hiermee werd het Nederlandse duo in totaal derde achter de Britten Wilkinson/Millard op twee. Omdat Hermans/Van den Bogaart op zaterdag al vijf WK-punten pakten door de kwalificatieheat te winnen, staan ze in de WK-stand op de tweede plek. In de kwalificatie was er drama voor de Nederlanders Keuben/Rietman. Ze namen een dubbelsprong, maar crashten hard na een scheve landing. Hierbij brak rijder Justin Keuben zijn bovenbeen op twee plekken. Keuben werd ‘s avonds in Portugal geopereerd en gaat een lang herstel tegemoet waardoor seizoen 2024 voor Keuben/Rietman nu al voorbij is.

Kort door de bocht

Kiyano Veijer – de jongere neef van Collin Veijer – is dit jaar de enige Nederlandse deelnemer in het FIM JuniorGP World Championship, voorheen het Open Spaans kampioenschap. De 15-jarige coureur racet in de European Talent Cup. De eerste ronde werd buiten Spanje gereden, in het Italiaanse Misano. Veijer wist zich te kwalificeren voor de hoofdraces waarin hij als vierentwintigste en negentiende finishte.

De broers Leferink hebben in Sint Isidorushoeve hun allereerste ONK Zijspancross gewonnen. In de tweede heat was er strijd om de winst tot de laatste meter, maar Leferink wist net als de eerste heat ook de tweede te winnen. Hermans/Van den Bogaart, na pech in de kwalificatie vanaf de laatste plek gestart, werden tweede en Mulders/Van Deutekom pakte de derde plek.

Jaimie van Sikkelerus debuteerde op het Spaanse circuit van Navarra in de British Superbike. De coureur uit Akersloot racet binnen deze competitie in deze nieuwe ‘Pathway’-klasse, waarbij de motoren iets minder technische vrijheden hebben. Van Sikkelerus finishte als eenentwintigste en negentiende overall. De Honda-rijder was in de eerste race de enige die finishte in de Pathway-klasse. In de tweede race werd hij tweede van de drie Pathway-deelnemers. Jorel Boerboom pakte punten in de British Supersport door tweemaal als dertiende te finishen.

Sven Doorenbal is dit seizoen een aanwinst voor de Dutch Supersport. De Kawasaki-coureur, vorig jaar nog Supersport 300-coureur, wist in zijn openingsrace de winst naar zich toe te trekken. In de tweede race op het TT Circuit Assen herhaalde de 21-jarige coureur dit kunstje nogmaals. Toch kreeg de Druif Racing-coureur de winst niet cadeau. In een spannende race wist hij met een minimaal verschil Maik Duin en Rick Kooistra voor te blijven. 

In de Dutch Superbike kwam titelverdediger Wayne Tessels, startend vanaf pole, in de vijfde te vallen. Gastrijder Jaimie van Sikkelerus was een klasse apart en domineerde de race maar kreeg na afloop een tijdstraf van twintig seconden. Gastrijder Pepijn Bijsterbosch werd als eerste afgevlagd, maar kreeg geen punten. Daardoor ging de winst naar Milan Merkelbagh voor Stephan de Boer en Toine Gierkink.

Foto’s: FIM EWC, Henk Teerink, Rik Claes

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen