Coldenhoff schittert in Valkenswaard

Voor de tweede keer in drie wedstrijden zegevierde Glenn Coldenhoff in de kwalificatierace van de MX2. Hij deed dat bij de openings-GP in Qatar en vanmiddag in Valkenswaard. Coldenhoff kwam als koploper van het startveld af en bleef tot aan de finish aan de leiding. Dit betekent dat hij morgen tijdens de Grand Prix als eerste een plek achter het starthek mag innemen.

Als 39 rijders hun plek hebben ingenomen, is de laatste vrije plaats achter het starthek voor Jeffrey Herlings. De wereldkampioen van 2012 en klassementsleider van 2013 kwam in de kwalificatierace ten val en kreeg daarna hulp bij het onder de afzetting uit krabbelen. Dat is niet toegestaan en daarom werd hij gediskwalificeerd.

Coldenhoff over zijn race: “Dit is een geweldig resultaat. Ik had kopstart en ondanks de druk van Romain Febvre kon ik mijn eigen race rijden en op de eerste plaats blijven. Ik zit dit jaar bij een goed team en mijn motor is geweldig. Voor morgen voel ik niet echt druk. Ik probeer rustig te blijven.”

Herlings over zijn diskwalificatie: “Ik kreeg een kontenwipper, de motor sprong van links naar rechts en ik kon de motor niet meer houden. Ik schoot onder de afzetting en de motor lag op mijn been. Ik kon er niets tegen doen dat ze de motor van me af haalden. Ik moet morgen helemaal aan de buitenkant starten. Ik hoop zo rond de twintigste plaats weg te komen en dan heb ik nog zo’n veertig minuten om naar voren te komen. Dat moet voldoende tijd zijn.”

De kwalificatierace van de MX1 liep uit op een duel tussen de teamgenoten Tony Cairoli en Ken de Dycker. De Italiaan voerde eerst het veld aan, daarna de Belg, maar in de slotfase besliste Cairoli de race in zijn voordeel.

Cairoli: “Ik had een perfecte start en reed een goede race op de denk ik snelste baan van het hele jaar. Ik kijk verlangend uit naar de race van morgen. Ik hoop dat de baan dan iets zachter is, waardoor er meer lijnen ontstaan. Ik verwacht een goed resultaat, want de afgelopen vijf of zes jaar heb ik hier altijd op het podium gestaan.”

De damesklasse reed aan het eind van de dag de eerste manche. De Italiaanse wereldkampioene Chiara Fontanesi zegevierde. Zij liet de Australische Meghan Rutledge ruim een kwart minuut achter zich. Beste Nederlandse werd de 15-jarige Nancy van de Ven.

De MX3 reed tijdtrainingen om de startopstelling van morgen te bepalen. Met een twee plaats in zijn groep – goed voor de derde startplaats achter het starthek – leverde Mike Kras veruit de beste Nederlandse prestatie.

Vandaag is de Grand Prix in Valkenswaard.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.