Dakar etappe 10: Nederlanders gaan goed

Om maar even met het slechte nieuws te beginnen: Bastiaan Nijen Twilhaar lijkt op de foto lekker te gaan, maar het tegendeel is waar. Bas heeft nog steeds erg veel pijn en slikt de nodige pijnstillercocktails om in het zadel te blijven. De focus ligt nu geheel op uitrijden, het verklaart waarom hij gisteren ruim twee uur na de winnaar aan kwam in het bivak. Met nog drie etappes voor de boeg is het te hopen dat Twilhaar zich kan herpakken, en dat zijn vele bezoekjes aan de fysio in het bivak helpen.

Het goede nieuws? Hans Vogels is weer helemaal op stoom en volledig in zijn element. De KTM-rijder lacht weer breeduit en vermaakte zich in de negende etappe zelfs in de duinen, terwijl hij hier normaal zo’n hekel aan heeft. Dit kwam vooral doordat hij twee Chileense deelnemers door de duinen volgde, die de duinen als hun eigen broekzak kennen. ‘Een tip van Knuiman, dat ik die twee maar moest volgen!’, zo legt Vogels uit. Hij kwam als 21e over de finish, op 40 minuten van de winnaar.

Zes minuten na Vogels kwam zijn maat Knuiman over de meet, op de 23e positie. Knuiman had een moeilijke dag, en is zelfs gestopt vanwege ‘technische problemen’. Hij hoorde namelijk plots zijn motorfiets érg veel mechanisch kabaal maken, maar na het olieniveau gepeild te hebben kwam hij tot de conclusie dat er één oordop uit z’n oor geschoten was. Waarschijnlijk heeft hij hierdoor plots veel motorisch geluid gehoord.

Hét Nederlandse talent, Robert van Pelt (foto onder), gaf maar zes minuten toe op Knuiman. Hij was de dertigste motorrijder aan de finish en wederom verstevigt hij zijn toppositie in het kistklassement. Richard de Groot kwam bijna twee uur na de winnaar over de lijn, en genoot wederom van de duinen: ‘Echt helemaal mijn ding, zeker als het zo loodzwaar is. Maar mijn focus ligt nu op heelhouden, we komen dicht bij de finish en daar ga ik nu echt voor.’

Honda was oppermachtig in de klasse, want Barreda won de etappe, maar Helder Rodrigues werd tweede. Slechts op plek drie was het aan ander merk; het was Cyril Despres die zijn Yamaha naar het podium stuurde.

Foto’s: Dakar Press Team

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.