Dakar, etappe 2: ongeluk voor Nederlanders

Humphrey Senn van Basel (foto) toont zich nu al een ware Dakar-held. Hij kwam op het eind van de tweede etappe zwaar ten val met zijn KTM. Daarbij brak hij z’n sleutelbeen. Maar hij weigert enige medische keuring van de organisatie, omdat uitsluiting van de rally dan zal volgen. Zijn plan is nu om met een flinke cocktail van pijnstillers aan de derde etappe te beginnen. Op een gematigd tempo hoopt hij dan op tijd binnen te komen. Als oud-kickbokser weet Van Basel natuurlijk wel wat pijn lijden is, hopelijk vallen de 656 kilometers van etappe 3 mee.

Helaas liep het voor Walter van Sinten minder goed af. Hij verdwaalde in de duinen en raakte uiteindelijk uitgedroogd, waarna hij heeft moeten opgeven. Helaas, de eerste Nederlandse afvaller.

Heel andere problemen waren er voor Jan van Gerven. Hij kwam zonder benzine te staan en leek genoodzaakt om om uren te wachten op hulp. Totdat daar uit het niets een local aan kwam lopen. Van Gerven: ‘Plots stond er een man te paard achter me. Hij had geen tand meer in z’n mond, en z’n paard volgens mij ook niet. Toen ik ‘m met gebaren duidelijk maakte dat ik zonder benzine stond ging hij hulp halen. Tja, ik kon toch niet weg dus ik wachtte maar! Na een tijdje kwam hij terug met twee liter benzine. Man, je wilt niet weten hoe blij ik was!’, aldus de KTM-rijder.

De etappe-overwinning was opnieuw voor Honda. Ditmaal was het Sam Sunderland die zijn naam als duinenspecialist waarmaakte, gevolgd door Francisco Lopez (KTM) en Borreda (Honda). Marc Coma (KTM) en Cyril Despres (Yamaha) waren de verliezers van de dag, zij moesten beide ruim acht minuten toegeven op Sunderland.

Snelste Nederlander was Frans Verhoeven. Hij eindigde als zestiende, op bijna een kwartier van Sunderland. Henk Knuiman moest ruim een half uur toegeven, derde Nederlander was Hans Vogels die veertig minuten moest opgeven. Wederom een knappe prestatie van de KTM-rijder, die als WK-enduro-rijder flink moet omschakelen.

Tijdstraffen waren er voor De Groot (2 uur) en Van Basel (5 uur) omdat zij te laat binnen kwamen.

De Nederlanders:

Frans Verhoeven, Yamaha: 14.39
Henk Knuiman, KTM: 34.26
Hans Vogels, KTM: 39.27
Robert van Pelt, Honda: 53.40
Sjors van Heertum, KTM: 1.21.33
Bas Nijen Twilhaar, KTM: 1.38.07
Jan van Gerven, KTM: 2.02.49
Richard de Groot, Honda: 6.18.23
Senn van Basel, KTM: 9.35.30

Foto: Dakar Press Team

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.