vrijdag 8 december 2023

De column van Frans Henrichs – terugblik

Toen MOTO73 in januari 1973 voor het eerst verscheen, sloeg het in als een bom. Geen wonder. Het was een nieuw veertiendaags motorblad in kleur, met een moderne opmaak en op mooi papier gedrukt. Naast hoofdredacteur Coen Verburg, was er een hele batterij aan redactiemedewerkers van naam en faam aangetrokken om er zeker van te zijn dat het redactioneel goed zat. Onder die redactiemedewerkers bevond zich ook de bekende radio- en tv-verslaggever Frans Henrichs. Hij zou in zijn column ‘In Beeld’ zijn visie op de nationale en internationale motorsport geven.

Tekst en foto: Mari van Kasteren

MOTO73 was, net als zijn voorganger Moto-Cross, een onafhankelijk blad en besteedde, naast verslagen van de wedstrijden van de KNMV, ook aandacht aan de tweede motorsportbond van Nederland, de NMB. Ook Frans Henrichs was een onafhankelijk journalist en de NMB passeerde dan ook geregeld in zijn column. Tijdens de RAI in Amsterdam had hij Jos Vaessen van de KNMV en ook de NMB-voorzitter Michel van Bokhoven ontmoet en citeerde beiden in zijn column. Vaessen liet los dat de KNMV nu 13.500 leden had en dat de nieuwe ledenactie, waarbij ieder nieuw lid een kaartje voor de TT Assen kreeg, goed liep. Van Bokhoven kon daar niet bij achterblijven en kwam met het bericht dat de NMB vorig jaar tijdens de RAI wel 133 nieuwe leden had ingeschreven en momenteel 10.143 leden telde. De NMB had haar achterstand in het aantal leden dus al voor een groot gedeelte goedgemaakt. Wat betreft het aantal wegraces was de NMB de KNMV zelfs de baas. 1973 Was voor de NMB-wegraceafdeling met 23 wegwedstrijden zelfs een topjaar. De KNMV bleef op 21 wegraces steken. Naast de wedstrijden op Brabantse of Limburgse circuits zoals Liessel, Tegelen, Born, Wijnandsrade, Sint-Michielsgestel, Oss, Belfeld of Den Bosch, organiseerde de NMB in 1973 ook wegraces in het Zeeuws-Vlaamse Biervliet, in Amsterdam en in het Groningse Vlagtwedde en Tolbert. Frans reisde een jaar later zelfs naar Tolbert af om de fraaie Frans Henrichs-trofee uit te reiken aan de winnaar van de 250cc-klasse Kees van der Kruijs.

Helden van dichtbij: Valentino Rossi in 2002 op het podium in Assen

In zijn column in MOTO73 van 6 april 1973 liet Frans de NMB-voorzitter Van Bokhoven uitgebreid aan het woord. De conclusie van Frans was dat de twee bonden naast elkaar konden blijven bestaan, zonder schade voor beide partijen en dat ze elkaar zelfs konden stimuleren. In een volgende column kwam Frans, na afloop van zijn bezoek aan een internationale NMB-motorcross, enthousiast met de suggestie om wedstrijden, twee wegraces en twee motorcrosswedstrijden, tussen rijders van de beide bonden te organiseren. Frans was van mening dat er dan meer NMB-renners bij de eerste tien zouden eindigen dan velen zouden denken. Die gedachte van Frans kwam later ook uit.

Of de sympathie van Frans de belangstelling voor de NMB bij MOTO73 had versterkt, of dat die er toch al was, is niet bekend, maar in 1973 verschenen er veel artikelen over NMB-wedstrijden in het blad. In het nummer van 18 mei een NMB-sportspiegel met de internationale motorcross in Best en andere motorcrosses in Vlaardingen, Udenhout en het Engelse Preston. Verder passeerden in de loop van het jaar de 24 uur van Oss, het Europees kampioenschap van Cock Baas met Walter Kramer, het drievoudige kampioenschap van Kees van der Kruijs met de overige wegracetussenstanden, de Europese titels van Arno Bosch en Arno Vonk, de 6-uren van Someren en NMB-coryfee Hans Hutten de revue.

Hoewel Frans Henrichs in 1974 nog steeds op de lijst van redactiemedewerkers voorkwam, was er niet veel meer van zijn hand in MOTO73 terug te vinden. Een enkel artikel en nog één column over Johan van de Wal, dat was alles. Maar Frans had in 1973 zeker een mooie bijdrage aan het succes van MOTO73 geleverd en de lezers ook dichter bij de NMB gebracht.

Frans Henrichs reikt de Frans Henrichs-trofee uit aan 250cc-winnaar Kees van der Kruijs.
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen