De fameuze klinkerweg in Hooghalen

Het is voor diegenen die het niet hebben meegemaakt maar moeilijk voor te stellen dat bovenstaande foto één van de meest roemruchte bochten van het TT Circuit laat zien. Maar je ziet toch echt de vermaarde slingerende klinkerweg door Hooghalen, waar tribunes en hoge rondenborden het publiek plek en informatie bood. Deze S-combinatie is een toonbeeld van de tijd waarin de waaghalzen van toen zich over het stratencircuit bewogen.

Bovenstaande foto komt uit MOTO73 nr. 11 van 2015, die morgen in de winkels ligt. In deze editie wordt volop aandacht besteed aan de 90-jarige historie van het TT Circuit, met onder meer deze poster om op te hangen. Op acht pagina’s wordt rijkelijk terug geblikt op de periode tussen 1926 en 1954, waarin het ‘Circuit van Drenthe’ zich als stratencircuit opwerkte op de internationale wegrace-agenda. 

Naast de chronologische ontwikkeling is er ook veel aandacht voor bijzondere anekdotes en vaderlandse successen. Loslopende koeien die Reg Armstrong de schrik van z’n leven bezorgden, de strijd tussen de Asser TT races en de Ulster Grand Prix, rondvluchten van de KLM boven het circuit en veel meer dat je nooit eerder wist, is in het verhaal door Hans van Loozenoord opgetekend. 

Ook komt de 96-jarige Piet Knijnenburg aan het woord. Hij debuteerde op het circuit in 1938 in een nationale uurrace en maakte na de tweede wereldoorlog furore. Zijn bijzondere anekdotes geven een goed beeld van de tijd waarin de wegrace nog gedeeltelijk op klinkerwegen en soms zelfs zandwegen plaatsvond. 

Foto copyright: Target Press. Poster: TT Circuit.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.