vrijdag 19 juli 2024

De man achter het Van Veen Kreidler-succes – terugblik

Jörg Möller is op 80-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Pesaro (Italië). Onze wat jongere lezers zal deze naam niet zoveel zeggen, maar oudere lezers weten zonder twijfel direct dat de in het Duitse Essen geboren Jörg de grote technische man achter de Van Veen Kreidlers was. Waarmee in eerste instantie Jan de Vries twee keer wereldkampioen werd (1971 en 1973) en later ook nog Henk van Kessel (1974) en Angel Nieto (1975). In 1974 ging hij naar Pesaro (Italië) om voor Morbidelli de beroemde 125cc- en 250cc-machines te construeren. Hiermee wonnen Paolo Pileri, Pierpaolo Bianchi (125cc) en Mario Lega (250cc) wereldtitels. Vervolgens ging Möller naar Minarelli (125cc). Ook construeerde hij de 250cc-Ad Maiora en Parisienne, en schreef daarmee tevens geschiedenis, zoals hij eigenlijk altijd heeft gedaan.

Foto-info

FotograafJan Heese (NMBA)
BijzonderhedenBijschrift 50cc- en tweetaktliefhebbers in hart en nieren: Jörg Möller, Henk Keulemans en Theo Timmer (v.l.n.r.). Hier tijdens de races in Oldebroek in 1972.

Wolkbreuk over Grand Prix motorcross van Halle in 1997 – Terugblik

De dood komt nooit alleen…

Ook Honda-legende Kunimitsu Takahashi is overleden. Hij was de eerste Japanner die een GP won, de 250cc-race op de Hockenheimring in 1961. In 2019 was Takahashi nog te gast op de Dutch TT vanwege het 60-jarig bestaan van Honda en reed toen een ereronde met Mick Doohan. Takahashi was in zijn thuisland Japan na zijn motorracecarrière (in 1967 verruilde hij Honda voor Nissan en zo twee voor vier wielen) vooral beroemd en geliefd als autocoureur en ook als teameigenaar. Takahashi is 82 jaar oud geworden.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen