Despres wint Dakar Rally

Cyril Despres heeft voor de vijfde keer de Dakar Rally op zijn naam geschreven. Eerder won hij in 2005, 2007, 2010 en 2012. De KTM-rijder nam in de laatste etappe naar Santiago de Chili geen risico’s en bereikte bijna vier minuten na dagwinnaar Ruben Faria de finishlijn. Daarmee behield hij voldoende voorsprong op de concurrentie.

Veel dank is Despres echter verschuldigd aan Marek Dabrowski. De pol gaf zijn motorblok aan Despres nadat de Fransman versnellingsbakproblemen kreeg. Zonder deze hulp zou Despres nooit gewonnen hebben aangezien de problemen ontstonden in deel één van de marathonetappe. Wij verwachten Dabrowski volgend jaar minstens met een fabrieksmotor en een dik KTM-contract aan de start…

De Chileen Francisco Lopez noteerde de beste tijd in de proef, maar hij kreeg een tijdstraf van vijftien minuten opgelegd wegens het vervangen van de motor. Daardoor wordt de Portugees Faria in de officiële uitslag als ritwinnaar wordt aangeduid. De Zuid-Europeaan werd tweede in de eindstand, voor Lopez.

Frans Verhoeven (Yamaha) kwam als zevende over de finishlijn en eindigde daardoor als negende in de eindrangschikking. Verhoeven had een vervelend slot van de Dakar Rally 2013. In de laatste etappe crashte hij, waarbij hij de brandstoftank van zijn Yamaha beschadigde. In de etappe van La Serena naar Santiago was Verhoeven juist op jacht naar de achtste plaats in de eindklassering.

Henk Knuiman heeft de laatste etappe van de Dakar Rally op gecontroleerde wijze uitgereden. Deze etappe liep van La Serena naar Santiago en was 630 kilometer lang waarvan de special stage 128 kilometer was. Vanwege zijn pijnlijke rib besloot Henk om niet helemaal voluit te rijden maar ondanks dit wist hij toch als vierentwintigste te finishen, wat hem in het eindklassement een mooie negentiende plaats opleverde.

Ook alle andere Nederlanders die aan de laatste etappe begonnen, hebben de finish gehaald. Hiermee hebben veertien van negentien landgenoten de rally uitgereden.

Einduitslag volgt.

Bron: dakar.com, nu.nl en ANP
Foto: KTM

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.