vrijdag 3 februari 2023

Dit mag je komend sportweekeinde echt niet missen #WK38

Doordat corona alles op de kop gezet heeft, is er voorlopig geen weekeinde zonder motorsport op hoog niveau. Je mist dus zomaar iets en daarom kijken wij elke donderdag vooruit naar wacht je mag verwachten.

200e podium voor Rossi?

Gaat Valentino Rossi zijn 200e podium pakken in de MotoGP? Als je naar afgelopen weekeinde kijkt, zou je zeggen ‘het kan zomaar’. Maar er zijn twee dingen waar je dan geen rekening mee houdt. De geschiedenis leert ons dat twee opeenvolgende weekenden op precies hetzelfde circuit compleet anders kunnen uitpakken. Fabio Quartararo bewees het ongelijk hiervan op Jerez, maar dat is eerder een uitzondering die de regel bevestigd. In zowel de MotoGP als het WorldSBK en ook MXGP leverden achtereenvolgende wedstrijden op hetzelfde circuit namelijk opvallend veel verschillen op. Daarnaast is er het weer. Afgelopen weekenden leek het er nog op dat het zou gaan regenen tijdens Misano 2, maar inmiddels lijkt enkel de zondag ietwat bewolkt te verlopen. Koelere temperaturen kunnen in de huidige MotoGP echter voor grote verschillen zorgen. En iedereen die ooit een serieuze bui op Misano live heeft meegemaakt, weet hoe snel het weer daar kan omslaan en dat het dan ook echt kan gaan spoken. Ook als het slechts licht bewolkt zou zijn voor de Italiaanse weerkundigen…

VDM wil winnen

Na twee keer MotorLand Aragon, is Michael van der Mark blij dat er een baan in het verschiet ligt waar zijn Yamaha het leuker vindt. Circuit de Barcelona-Catalunya om precies te zijn. Een baan die nieuw is voor het WorldSBK, maar waar bijna iedereen al wel getest heeft (waaronder Michael) en waar veel rijders ooit al eens racete (waaronder Michael). VDM kan nog altijd derde worden in het WorldSBK 2020 en dat zou een mooi afscheid zijn van zijn Yamaha-carrière. Het doel van Michael is in ieder geval weer het podium maar stiekem komt hij enkel naar Spanje om weer eens te winnen.

Nederlandse wereldkampioen?

Ooit waren de Nederlanders heel succesvol in de 50cc. Om het WK Supersport 300-kampioenschap hiermee te vergelijken, lijkt volledig mank te gaan. Al is het alleen al omdat in het Supersport 300 qua tuning bijvoorbeeld amper iets mag. Maar kijk je naar Nederlands succes, zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen beide klassen. Het moet dit jaar zelfs wel heel gek lopen wil er geen Nederlander wereldkampioen worden. Jeffrey Buis gaan aan kop met 131 punten, gevolgd door Scott Deroue met 119 stuks. Bahattin Sofuoglu – inderdaad familie van – is de eerste niet-Nederlander in de tussenstand op plek drie met 98 punten. In tegenstelling tot het WorldSBK is de baan in Barcelona voor veel rijders in de 300-klasse nieuw en dat kan voor veel verrassingen gaan zorgen in een kampioenschap dat toch al niet te voorspellen is. Let trouwens direct ook even op Glenn van Straalen die dit weekeinde terugkeert in het WK Supersport op een Ten Kate Yamaha van MPM Routz Racing Team, als vervanger van de geblesseerde Jaimie van Sikkelerus.

Bo en RW…

Als laatste Bo Bendsneyder en RW Racing GP. Na de lastige wedstrijd op Misano rijden ze komend weekeinde op… Misano. Of het dan beter zal gaan? Als je logisch nadenkt is het antwoord nee, maar als iets in 2020 duidelijk is geworden dan is de logica vaak ver te zoeken is in de motorrace en ook dat maakt het juist zo’n mooi seizoen.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen