13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

Dit was het GP-weekend op Jerez

MotoGP – Vier op een rij

Het moet voor Carmelo Ezpeleta een enorme opluchting zijn, de denderende opkomst van Marc Marquez in de MotoGP. De pas eenentwintigjarige Spanjaard is bloedjesnel, rijdt alle records aan gort, heeft een aanstekelijke lach en lijkt/is zo’n vriendelijke gozer. De rijzende ster is daarmee een waardige opvolger van de man die in Jerez ‘best of the rest’ was, Valentino Rossi. Marquez, die in de vierde GP van het jaar ook zijn vierde overwinning pakte, liet eens te meer zien hoe snel hij is. De huidige wereldkampioen MotoGP reed speels weg bij multikampioenen als Rossi, Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa. Het ‘ventje’ scoort op deze manier elke GP weer duizenden fans extra bij en dat moet Ezpeleta, de ‘grote’ baas van de MotoGP, natuurlijk goed doen. Een topfavoriet zorgt ervoor dat mensen naar het circuit komen en het lijkt erop dat het stokje van publiekslieveling Rossi langzaam overgedragen wordt aan Marquez. Een perfect uitgevoerd theaterstuk lijkt het haast te worden.

Waar Marquez gemakkelijk de overwinning greep in Jerez, moest Rossi wel flink aan de bak om z’n tweede plek veilig te stellen. De Italiaan begon voortvarend aan de wedstrijd, maar moest lang toestaan dat een jarige job in zijn achterwiel bleef hangen. Jorge Lorenzo, die gisteren 27 werd, kon echter richting het einde van de race het tempo van zijn teamgenoot niet bijbenen. Zodoende zakte hij terug en zag ook nog eens Dani Pedrosa met rasse schreden dichterbij komen. Met nog zes rondjes te gaan, kwam ook de Repsol Honda-coureur voorbij. Zodoende moest Lorenzo zijn verjaardag afsluiten op een vierde plaats, waardoor de start van 2014 nog steeds niet al te lekker verloopt voor de Yamaha-man. Op ruime afstand van het superkwartet pakte Andrea Dovizioso een vijfde plek, door op de streep Alvaro Bautista (voor het eerst in 2014 in de punten), Aleix Espargaró en Bradley Smith te verslaan. Stefan Bradl stelde teleur met een tiende plek, nog achter MotoGP-rookie Pol Espargaró. De Duitser bleek last te hebben van arm-pump en had daardoor met moeite met in de remmen en op het gas gaan. De race had dan ook niet heel veel langer moeten duren voor hem, want zelfs Open klasse-coureur Nicky Hayden zat ‘m op de hielen. De Moto2-kampioen van 2012 kampte al eens eerder met dit probleem en na de test van vandaag op Jerez zal hij dan ook zo snel mogelijk zijn dokter raadplegen om te kijken wat er te doen is aan deze ‘blessure’. Het kan zomaar zijn dat Bradl al snel onder het mes moet.

Moto2 – Weer eentje voor Marc VDS

De Moto2 wordt op dit moment behoorlijk gedomineerd door het Marc VDS Racing Team. Als Tito Rabat niet aan de voorzijde van het veld te vinden is, neemt teamgenoot Mika Kallio de rol wel over. In Jerez deed de Fin niets verkeerd en pakte naast de pole position ook vrij gemakkelijk de overwinning in de vierde Moto2-race van 2014. Vanaf het moment dat de rode lichten doofden, ging Kallio er goed voor zitten en hield de ruime marge op een sterke Dominique Aegerter continu op gelijke hoogte. Op die manier reed Kallio de race gecontroleerd uit en zorgde voor de derde zege van het seizoen voor teameigenaar Marc van der Straten. De twee mannen van het Belgische raceteam staan daardoor ook stevig aan de leiding in het tussenklassement, met Rabat nog altijd als leider. De Spanjaard kende overigens geen gemakkelijke wedstrijd op eigen bodem. Waar hij tijdens de overzeese GP’s nog een dominante factor kon zijn, leek daar nu na de start niets van terecht te komen. Gelukkig herstelde Tito Rabat zichzelf en klom na acht ronden uiteindelijk op van plaats acht naar vier. Een podiumplaats kwam echter nimmer in de buurt, wat vooral te wijten viel aan het hoge tempo dat Aegerter en Jonas Folger konden aanhouden. De Zwitser laat, evenals vorig seizoen, ook in 2014 zien dat hij een waardige Moto2-strijder is en boekte op Jerez zelfs zijn tweede podium van het jaar. De tweede plaats betekende zelfs zijn beste resultaat tot nu toe. Dat gold trouwens ook voor de nummer drie in Jerez, Jonas Folger. Waar hij in Argentinië na een sterke kwalificatie pech kende door net buiten de punten te vallen, klopte het plaatje nu wel helemaal. De Duitse rookie greep zodoende in zijn vierde Moto2-race een eerste podium voor zowel zichzelf als zijn AGR Racing-team. Rabat werd op enige afstand vierde, maar moest daar hard voor werken, want hij moest onder meer het sterke duo van teameigenaar Sito Pons voorbij. Dat lukte, waarbij Maverick Viñales de onderlinge strijd met Luis Salom in zijn voordeel wist te beslechten. Door de dertien WK-punten blijft Rabat stevig aan de leiding in het Moto2-kampioenschap, met een voorsprong van zestien punten op Kallio.

Moto3 – Fenati zorgt voor KTM-feest 

Zoals wel vaker was de Moto3 de spannendste race van de dag. Een grote kopgroep streed wederom om de zege en dat ging er, zoals altijd, fel aan toe. Het gevecht dat ontstond was een tweestrijd die we dit seizoen al vaker tegenkwamen, namelijk tussen Honda en KTM. En evenals in Argentinië werden de Oostenrijkers door Romano Fenati getrakteerd op de zege, die gelijk ook de vijftigste GP-overwinning voor KTM betekende. De Italiaanse troef van de oranje brigade liet de gehele race al zien dat hij zich sterk voelde en liet dat merken door in de laatste ronde tot aan de laatste bocht niemand meer voor zich te dulden. In de Lorenzo-bocht zette Alex Rins nog een ultieme poging in, maar ging met teveel snelheid de bocht en moest wijd. Zodoende kon uiteindelijk toch niemand tippen aan de talentvolle Fenati. In het team van Valentino Rossi voelt de achttienjarige zich opperbest en dat lijkt zijn snelheid meer dan goed te doen. Na een moeilijk jaar op de Honda is Fenati op weg om een serieuze titelkandidaat te worden. Ook Jack Miller is dat uiteraard, na het winnen van de eerste twee races van het seizoen. De Australiër reed in Jerez zeer overtuigend naar de pole position (meer dan een halve seconde sneller dan tweede man Niccolo Antonelli), maar maakte het in de race niet waar. Het leek lang dat hij zichzelf en zijn banden spaarden voor de grande finale, maar het kwam er op dat moment ook niet uit. Zodoende eindigde Jack Miller naast het podium, op de vierde plek. 

Wel op het ereschavot stonden  Efren Vazquez en Alex Rins. De beide Spanjaarden komen uit op een Honda en konden daardoor op Jerez profiteren van hun pure snelheid, maar het bleek toch te weinig te zijn om Fenati van de overwinning te houden. Zodoende wacht de Japanse fabrikant alsnog op haar eerste zege van 2014 in de Moto3. Honda hoeft echter niet te vrezen of die er wel gaat komen, want het is slechts een kwestie van tijd. De toprijders van Honda zitten er namelijk telkens goed bij en het gaat een keer gebeuren dat ze de KTM-coureurs te slim af zijn. 

Na een goede race voor Scott Deroue en Bryan Schouten in Argentinië viel er ditmaal weinig te vieren voor het Nederlandse duo. Het tweetal kwam nimmer in de buurt van een WK-punt en Deroue verliet de wedstrijd zelfs gestrekt. In ronde veertien ging hij onderuit, strijdend in een groep waar ook Bryan Schouten zich in bevond. De Brabantse coureur reed de race wel uit en finishte op plek 21.      

Fotografie 2Snap

Voor uitslagen ga je naar www.motogp.com.

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen