16.9 C
Nederland
dinsdag 17 mei 2022

Dit was het GP-weekend op Silverstone

MotoGP – Marquez pakt de draad op
Hij verloor dit seizoen voor de eerste maal op Brno, maar het schijnt weinig effect gehad te hebben op Marc Marquez. De huidige MotoGP-wereldkampioen liet tijdens de Engelse Grand Prix zien dat hij nog altijd de ‘man to beat’ is. Vertrekkend vanaf pole position kwam de Spanjaard al vrij snel samen te rijden met Jorge Lorenzo. De Yamaha-coureur is flink gebrand om zijn landgenoot te verslaan en zodoende de hegemonie van Honda te doorbreken. Op Silverstone zette hij dan ook alles op alles om Marquez te verslaan, maar aan het einde van de rit bleek dat net onvoldoende te zijn. Lange tijd bepaalde Lorenzo het tempo en bleef Marquez sluw achter de Yamaha M1 hangen. In de dertiende ronde brandde het spektakel echter los en zette de Repsol Honda-coureur voor het eerst een aanval in. Zodoende leidde hij een tweetal ronden de race, maar door een fout kon Lorenzo terugkomen aan kop. Ook hij kon twee keer als eerste man doorkomen bij start/finish, maar daarna wist Marquez alsnog Lorenzo achter zich te laten, en nu definitief. Daarbij schuwde hij geen fysiek contact en had vooral Lorenzo last van dit voorval. Hij kon in de laatste ronden van de race dan ook geen echte vuist meer maken. 

Achter dit Spaanse duo was Valentino Rossi de gehele wedstrijd in gevecht met Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso. De Italiaanse meervoudig wereldkampioen bleef continu leider van dit kleine groepje en werd zodoende vierde op Silverstone. Dovizioso leek de Honda van Pedrosa achter zich te kunnen houden, maar liet zich uiteindelijk toch verschalken door de winnaar van de vorige Grand Prix. Zo’n vijftien seconden achter Pedrosa zag Pol Espargaró een sterk slot beloond worden met een zesde plek. Zo kon hij in de eindfase nog voorbij komen aan Stefan Bradl (7e) en Andrea Iannone (8e). Aleix Espargaró (9e) werd evenals op Brno de beste Open Klasse-coureur.
Moto2 – Rabat en Kallio geven show weg
De twee coureurs van Marc VDS Racing Team zijn dit jaar de belangrijkste titelkandidaten in de Moto2 en op Silverstone lieten ze zien waarom. Het duo vocht een mooi gevecht uit op het scherpst van de snede. Mika Kallio leek op weg te zijn naar zijn vierde overwinning van het seizoen, echter zijn teamgenoot en klassementsleider Tito Rabat dacht daar anders over. In de slotfase kon hij immers de voorsprong van Kallio volledig wegpoetsen en als winnaar over de finish komen. Een onverwacht einde, aangezien de Finse Marc VDS Racing Team-coureur vanaf de zesde ronde bezig was om weg te lopen van de concurrentie. Dat lukte dus uiteindelijk niet voldoende. Het verlies van dit onderlinge duel (verschil van 0,063 seconden) moet hard aankomen voor Kallio, aangezien hij juist vijf punten goed had kunnen maken op zijn teamgenoot, en nu dus juist de achterstand op Rabat zag groeien met vijf punten. De enige andere coureur die nog behoorlijk dicht in de buurt kwam van de zege in Silverstone was Maverick Viñales. De Spaanse rookie liet wederom zien waarom hij gezien wordt als een talentvolle rijder en had bijna de kans om de twee Marc VDS Racing Team-coureurs in de laatste ronde te verslaan. Het lukte niet, maar Viñales liet wederom zien dat het niet enkel een kwestie van geluk is dat hij nu op de derde plek staat in de tussenstand. In het klassement liep hij overigens uit op Dominique Aegerter, die een nul-score moest laten noteren op Silverstone. De Zwitser, die vierde staat in de tussenstand, kwam juist in aanraking met de achterkant van Viñales’ Kalex en ging onderuit. Johann Zarco, die voor het eerst de pole in de Moto2 wist te veroveren, werd netjes vierde en kon lange tijd het gevecht aan met Rabat en Viñales. Op het moment echter dat de aanval op Kallio ingezet werd, kon hij niet meer mee komen.    

Achter Thomas Lüthi (vijfde) wisten drie coureurs een sterk optreden op Engelse bodem neer te zetten. Zo was Franco Morbidelli (zesde) wederom in de voorste regionen te vinden, terwijl Sam Lowes het ‘koppie erbij’ hield en netjes zevende werd. Hafizh Syahrin (achtste) liet zien dat hij steeds beter met zijn Kalex weet om te gaan. Na Assen en Indianpolis kon de Maleisiër wederom een top-tien plek scoren.
Moto3 – Nu wel Rins
In Brno dacht Alex Rins de wedstrijd al gewonnen te hebben, terwijl er echter nog een ronde gereden moest worden. Die fout maakte hij niet op Silverstone en won zodoende daar zijn eerste Grand Prix van het jaar. De nog altijd als titelkandidaat geldende coureur moest echter alle zeilen bijzetten om zijn teamgenoot en enkele andere concurrenten voor te blijven. Wederom was een grote kopgroep (vijftien man) verantwoordelijk voor een mooie strijd om de zege. Richting het einde ontstond er een kleine scheiding in die leidende groep, waarbij Alex Rinx, Alex Marquez, Enea Bastianini en Miguel Oliveira zich los wisten te weken van de rest. Het kwartet verzorgde een prachtige finale, waarbij Alex Rins uiteindelijk de sterkste rijder bleek te zijn. Het scheelde op de streep haast niets, aangezien het verschil tussen de twee Alex’en van Estrella Galicia 0,0 slechts 0,011 seconden bleek te zijn. De nog altijd geblesseerde Enea Bastianini scoorde voor de tweede keer op rij een podiumplaats, nu met een derde plek. Miguel Oliveira kwam eveneens sterk voor de dag, maar kon in de laatste ronde geen vuist meer maken. De strijd om de vijfde plek werd gewonnen door Jakub Kornfeil, die net Jack Miller en Niccolò Antonelli voor kon blijven. 

Scott Deroue beleefde een weekend met ups en downs. De eerste vrije training moest hij laten schieten door een kapot motorblok, echter die teleurstelling zette hij uiteindelijk om in een positief resultaat tijdens de kwalificatie. Deroue werd knap veertiende en leek dus serieus kans te hebben op zijn eerste WK-punten. De RW Racing GP-coureur kwam net achter de leidende kopgroep te zitten en moest de strijd aangaan met Romano Fenati en Matteo Ferrari. Dat deed hij netjes, totdat hij wederom te kampen kreeg met technische malheur. Een top-twintig klassering zag hij daardoor letterlijk en figuurlijk opgaan in rook. Wildcard-deelnemer Jasper Iwema kon niet eenzelfde indruk achterlaten als dat hij deed op Assen. De Drent zat in de grote groep die streed om plek zeventien, maar moest de race uiteindelijk op een 23e positie afsluiten. Bryan Schouten verscheen zondag niet ten tonele door de griep.
Fotografie: 2Snap en Peter Callister

Voor uitslagen ga je naar www.motogp.com.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen