vrijdag 1 maart 2024

Eddie de Boer en Wayne Tessels kampioen! – wereldtoppers

IDC
ASSEN, 8 oktober

In de IDC Finaleraces in Assen zijn de grote titelkandidaten, Eddie de Boer (Dutch Supersport) en Wayne Tessels (Dutch Superbike), kampioen geworden. In beide klassen viel de beslissing pas definitief in de laatste van de dubbele races.

Tekst: Asse Klein, Kees Siroo, Jan Boer
Fotografie: 2Snap, Kees Siroo, JuniorGP-organisatie

Pas net voor de eerste race in de Supersport had het team van Eddie de Boer zijn bij een crash in de kwalificatie flink beschadigde motor gereed gekregen. Ook zijn naaste belager Till Belczykowski kwam ten val op de opdrogende baan, maar kon gewoon van start gaan. In de race waren het echter vooral Selwin Hamden en Rick Kooistra die de lakens uitdeelden. Hamden won voor Kooistra, Leon Stolte en Louis van Wijhe, die het duel met Belczykowski in zijn voordeel besliste, De Boer nam genoegen met de zevende plaats. Ook de tweede race won Hamden voor Kooistra en Stolte. Nu werd Belczykowski vierde voor Van Wijhe die de derde plaats in de eindstand verspeelde aan Hamden. De Boer werd opnieuw zevende, voldoende voor de titel.

Jaimie van Sikkelerus wint in BSB Supersport – wereldtoppers

Bij de Superbike ging de titelstrijd enkel nog tussen Wayne Tessels en Toine Gierkink, waarbij Tessels 16 punten voorsprong had op Gierkink. In de door een rode vlag ingekorte kwalificatie pakte Tessels nipt de pole voor Gierkink. De races werden gecombineerd met de ProClass 1000, dus er was een groot startveld. Na de start nam Gierkink de leiding, maar Tessels nam al in de eerste ronde het stokje over en reed met een ruime voorsprong naar de overwinning. Op 3,430 seconden volgde Gierkink en Joris Lentfert werd derde voor Alexander Klaassen en Johnny Kolk. Tessels liep dus weer vijf punten uit, maar was nog geen kampioen. Ook in de tweede race nam Gierkink als eerste de leiding voor Tessels, die gecontroleerd volgde. In de laatste ronde vond hij het welletjes, passeerde Gierkink en pakte in stijl als een waar kampioen de winst. Zijn team stond gereed met het kampioensshirt, de titel was binnen. Deze keer won de Duitser Markus Witte het duel met Joris Lentfert en mocht mee naar het podium, Alexander Klaassen werd vijfde. Derde in de eindstand werd Lentfert, voor Witte en Kees Boekel.

Richard Knegt werd op 24 september al kampioen in de ProClass 1000, René Koppenaal werd kampioen in de ProClass 600 en Frank van den Heuvel presteerde hetzelfde in de SportClass 1000.

Kampioen Wayne Tessel
Kampioen Wayne Tessels (777) en Toine Gierkink in de Dutch Superbike.
Selwin Hamden behaalde twee keer winst in de Dutch Supersport.

Ten Kate-coureur Aegerter loopt verder uit

WK Supersport
Portimão, 8 oktober

Dominique Aegerter komt steeds dichter bij zijn tweede WK Supersport-titel. Aegerter, die aan het einde van het seizoen Ten Kate Racing Yamaha gaat verlaten, verloor in de eerste race nog wat punten op zijn concurrent Lorenzo Baldassarri. De Italiaan werd tweede achter zijn landgenoot Stefano Manzi, terwijl Aegerter vierde werd. In de tweede race kwam de Zwitser in Nederlandse dienst sterk terug en scoorde hij zijn dertiende zege van dit seizoen. Baldassarri werd slechts zevende, waardoor Aegerter met nog zes races te gaan een voorsprong van 45 punten heeft in het kampioenschap. Mocht Aegerter opnieuw kampioen worden, dan zou dat de twaalfde wereldtitel en de elfde in het WK Supersport voor Ten Kate Racing uit Nieuwleusen betekenen. Aegerter maakt volgend jaar de overstap naar het WK Superbike. Ten Kate Racing Yamaha heeft met Jorge Navarro al een sterke vervanger vanuit het Moto2-kampioenschap aangetrokken.

Voor de Nederlanders was het door het tragische ongeluk van Victor Steeman een zeer heftig weekend in Portimão. Glenn van Straalen werd in de eerste race twaalfde. De EAB Racing Team-coureur streed in de tweede race vooraan mee in de kopgroep, totdat hij met nog tien ronden te gaan onderuit ging. Jeffrey Buis werd in de eerste race vierentwintigste. Zaterdagavond werd alsmaar duidelijker hoe ernstig de toestand met Steeman was. Dit zorgde ervoor dat Buis in de tweede race zich niet optimaal kon concentreren en hij besloot daarom wijselijk om zijn Kawasaki vroegtijdig de pits in te sturen.

Dominique Aegerter komt voor Ten Kate Racing Yamaha steeds dichter bij de wereldtitel.

Collin Veijer op herhaling

JuniorGP
Aragón, 9 oktober

Collin Veijer wist begin juli zijn eerste pole position en overwinning in de JuniorGP Moto3-klasse te scoren. De 17-jarige coureur herhaalde dit kunstje tijdens de voorlaatste ronde van deze Grand Prix-opstapklasse op Motorland Aragón. Op hetzelfde Spaanse circuit wist Veijer onlangs ook al op spectaculaire wijze een Red Bull Rookies Cup-race te winnen. Dat Motorland Aragón Veijer uitstekend ligt, liet hij ook tijdens het JuniorGP-raceweekend zien. Veijer, die in deze klasse uitkomt op een KTM van het AGR Racing Team, was na de kwalificaties al de snelste coureur. In de race liet hij er ook weinig twijfel over bestaan wie het sterkste was. Veijer wist uiteindelijk samen met twee anders rijders zich los te rijden uit de groep, waarbij de jonge Nederlander veruit het meeste kopwerk deed. Na een sterke slotronde konden zijn Spaanse concurrenten geen aanval meer doen, waarbij Veijer zijn tweede overwinning in de JuniorGP scoorde. Naast zijn zeges kende Veijer ook de nodige (technische) pech dit jaar, waardoor hij met onder andere vier nulscores slechts negende staat in het klassement. Er staat nog één ronde met dubbele races op de JuniorGP-kalender, die eind oktober wordt verreden in Valencia. Vervolgens blijft Veijer in Valencia om een weekend later te strijden voor de Red Bull Rookies Cup-titel tijdens de Grand Prix aldaar. Met nog twee races te gaan staat Veijer elf punten achter op concurrent José Rueda in het Red Bull Rookies Cup-klassement.

Dat Collin Veijer zich zeer prettig voelt op Aragón, blijkt uit zijn tweede overwinning dit seizoen.

Kort door de bocht

Lucas Dolfing was in de vierde ONK ENDURO in Hellendoorn de snelste rijder in zowel de E2/3 als de scratch. De strijd tussen Lucas Dolfing, Hans Vogels en Daan Bruijsten ging lang gelijk op. Uiteindelijk was het Dolfing, die Vogels bijna zestien seconden te snel af was. Bruijsten werd derde, voor Wesley Pittens en Mark Wassink. Zesde in de scratch werd Tommie Jochems, die daarmee winnaar werd van de E1 voor Max Schwarte. Jarno Zandbergen werd derde, voor Kaiya Brouwer die in de slotproef elf seconden verspeelde.

De Duitse wereldkampioen Supermoto Marc-Reiner Schmidt heeft voor de vijfde keer de fameuze Elf Moto SUPERBIKER METTET op zijn naam geschreven. Maar liefst 25.000 toeschouwers waren aanwezig bij de 35e editie van de Superbiker, waarin 420 rijders aantraden in de diverse klassen. Schmidt won voor de Fransman Youry Catherine en de Italiaan Elia Sammartin. De Britse wegracer Davey Todd werd vierde voor Romain Kaivers en won de Starbiker-categorie. Nederlands succes was er voor Ruurd van Roozendaal, die derde werd in de Vintage Challenge. Joe Maessen stuurde zijn quad naar de winst in beide manches van de Superquader.

Ook in de vijfde ONK TRIAL op het terrein van Trial Club Zuidoost Drenthe heeft Randy Kerstjens maximaal gescoord. Hij won bij de Inters 1 voor Toon van Baelen en Luc Branten. In de eerste ronde moest Kerstjens 17 punten incasseren. Toen hij de smaak te pakken had, kwamen er in drie ronden slechts 12 punten bij. Met een marge van 17 punten kan Kerstjens komend weekend naar de Kampioenstrial in Zelhem. John van Veelen won de Inters 2 voor Rob Knol en Jasper te Mebel.

De Belgische motorcrosser Yentel Martens heeft voor de derde keer de STRANDCROSS in Vlissingen op zijn naam geschreven. Martens won beide 500cc-manches, Nederlands 500cc-kampioen Sven van der Mierden werd in totaal tweede voor de Fransman Alexis Collignon. Jens Walvoort won de 250cc voor Henk Pater en Dylan van Veghel. De 125cc-winst was voor Damien Knuiman, Tias Callens werd tweede voor Levi Schrik.

Jaimie van Sikkelerus wist zich voor de BSB SUPERSPORT-slotronde op Brands Hatch als derde te kwalificeren. De 25-jarige coureur uit Akersloot finishte in de eerste race als vijfde, nadat hij tot de laatste meter streed voor de tweede plek. In de laatste race van het seizoen 2022 werd Van Sikkelerus zesde. In het eindklassement is de Yamaha-rijder na zijn sterke seizoen vijfde geworden.

Romano Hummel is voor het eerst in zijn loopbaan Europees Kampioen GRASBAAN geworden. De 23-jarige coureur uit Hoogkerk greep in het Engelse Swingfield met overmacht de titel. De Britten Harris en Wajknecht eindigden ook op het podium. Mika Meijer en Dave Meijerink strandden in de B-finale, terwijl William Kruit en Henry van der Steen in de C-finale bleven steken.

FLATTRACK-coureur Menno van Meer is bij de laatste WK-ronde als tweede geëindigd. In het Italiaanse Boves-Cuneo moest de wedstrijd daar regen na drie kwalificatieronden worden gestaakt. Wereldkampioen werd de Spanjaard Gerard Bailo. Van Meer eindigde als dertiende in het eindklassement.

De MASTERS OF MOTOCROSS kent komend jaar drie wedstrijden: Harfsen (19 maart), Markelo (23 april) en Oldebroek (29 mei).

De Oostenrijker Lukas Hollbacher klopte de Duitser Marc Reiner Schmidt nipt in de voorlaatste S1GP in Lombardije. In de laatste S1GP voor het WK in het Franse Carole sloeg Schmidt terug. Hij werd daar in totaal tweede en prolongeerde zijn wereldtitel. De Fransman Thomas Chareyre werd winnaar van de S1GP van Frankrijk, nadat hij al op zaterdag de eerste race won voor Schmidt en Hollbacher. Op zondag waren de rollen omgedraaid. De Fast Race werd nipt gewonnen door Schmidt, de Superfinale was voor Chareyre, die het haalde voor Hollbacher en Schmidt. De Belg Romeo Fiorentino werd elfde en Nederlander Jeffrey Ganseman scoorde geen punten.

IDC in 2023

Tijdens het IDC-huldigingsfeest in het paddockrestaurant van het TT Circuit in Assen deed Hennie Lentink nog diverse mededelingen voor volgend jaar. Het IDC-programma gaat uit vier klassen bestaan. De SportClass 1000 verdwijnt en gaat op in de ProClass 1000, waarvan de snelste rijders doorstromen naar de Dutch Superbike. De klasse-limiettijden worden daarvoor aangepast. Verder wordt begonnen met een in de ProClass 600 ondergebrachte Naked Bike-categorie voor motoren tot 950 cc, die bij voldoende belangstelling kan uitgroeien tot een zelfstandige klasse, en een eigen puntentelling krijgt.

Ook het aantal cc’s in zowel de 600cc- als de 1000cc-klasse wordt aangepast. Voor de 600cc-klasse volgt het IDC de indeling van het World Supersport, zodat er ook zwaardere twee- en driecilinders mee mogen rijden. In de 1000cc-klassen wordt het maximaal aantal cc’s vergroot naar 1100 cc. De huidige puntentelling gaat ook op de schop en wordt 100 – 85 – 75 – 70 – 63 – 61 – 60, aflopend naar 1 punt. De rijder met de snelste ronde in de wedstrijd krijgt 3 punten extra. Er staan al acht evenementen voor Assen op de kalender, met de Duitse organisaties is nog overleg over wedstrijden in de vakantieperiode.

MXGP in 2023

Nederland heeft komend jaar weer een MXGP. In het weekend van 19 en 20 augustus wordt gereden op Motorsportpark Gelderland Midden, iets ten noorden van Arnhem. Nieuw is een MXGP in Vietnam. Voor 26 maart, 10 april* en 1 oktober zijn nog geen landen bekendgemaakt. Bij de GP’s met een * komt de WMX aan de start. Het Junior WK wordt op 9 juli in het Roemeense Boekarest verreden, de MXoN op 22 oktober in het Franse Ernée.

12 maart        Villa la Angostura (RA)
16 april           Pietramurata (I)
30 april           Agueda (P)
7 mei  Arroyomolinos* (E)
21 mei            Villars sous Ecot* (F)
4 juni  Kegums (LV)
11 juni            Teutschenthal (D)
25 juni            Sumbawa (INA)
2 juli   Lombok (INA)
16 juli Loket (CZ)
23 juli Lommel (B)
6 augustus    ? (SF)
13 augustus  Uddevalla (S)
20 augustus  Arnhem*
3 september Afyonkarahisar* (TR)
17 september   Thanh Hoa (VIE)
15 oktober     Matterley Basin (GB)

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen