maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Film > Demo Classic Oldebroek groot succes UPDATE

UPDATE 20-9-2011
We hebben het bewijs. Kijk naar onderstaande beelden en je zult begrijpen waarom de Demo Classic in Oldebroek zo’n groot succes was. Door een technische storing is het beeld soms matig. Maar wat kan het schelen, het is en blijft prachtig om te zien!

BERICHT 12-9-2011
De tweede editie van de Demo Classic Oldebroek is een bijzonder geslaagd evenement geworden. Na een week van slecht weer kwam opeens op zaterdag de zomer terug. Dankzij het aangename weer hadden alle coureurs er veel zin in. En dat waren er zo’n 170, verdeeld over de vijf traditionele klassen van vroeger: 50, 125, 250, 350 en 500 cc.

Velen van hen gingen in twee klassen van start, waardoor elk van de vijf klassen een vol startveld kende. Hoewel het een demo was en zeer beslist geen race werd er door de veelal grijze mannen flink gas gegeven. Maar – en dat pleit voor de coureurs – niemand ging over de grens, waardoor zich nagenoeg geen ongelukken voordeden. Een klein schuivertje hoort er altijd bij, maar dat bleef beperkt tot slechts drie. Een te verwaarlozen aantal gezien het aantal rijders.

Voor het publiek – zo’n 4000 man – was het de hele dag genieten. Het blijft een genot om de grootheden van vroeger in actie te zien. Ze gaan weliswaar niet zo hard meer als dertig, veertig jaar geleden, maar ze weten nog altijd strakke lijnen te rijden. Een topper van toen is ook nu na al die jaren nog steeds een topcoureur. Dat geldt bijvoorbeeld voor rijders als Marcel Ankoné, Wil Hartog, Jos Schurgers, Theo Bult en Aalt Toersen. Maar ook de plaatselijke favoriet Jan Zoombelt reed z’n ronden met een strak tempo.

Jammer voor hem kreeg hij met pech te kampen, maar een collega was zo sportief om hem voor de tweede demorun zijn motor te geven, waardoor Zoombelt ook na de pauze in actie kon komen. Ook leuk voor het publiek was het vrij toegankelijke rennerskwartier, waar gemakkelijk een praatje met de coureurs kon worden gemaakt. Omdat er anders dan in hun actieve racetijd geen stress op stond, had ook iedereen tijd voor een praatje of het zetten van een handtekening.

In de middagpauze legden de toprenners en de coureurs die hier in de periode 1965-1976 hebben geracet op een open wagen een ronde af over het circuit. Bij het huis van de vroegere voorzitter Jan Zoombelt sr. (die eind juli op 93-jarige leeftijd overleed) werd een moment van stilte in acht genomen. Eerbetoon was er ook voor de vorige week overleden sponsor Jan Bakker uit het naburige Elburg. Diverse coureurs die voor hem hebben gereden (o.a. Gert- Jan kok en Hans Koopman) reden met een zwarte rouwband.

Evert van Olst, voorzitter van het organisatiecomité vanuit de Stichting Circuit Oldebroek, was na afloop een tevreden man. Van Olst: “Het was een mooie dag. Wij als organisatie mogen spreken van een geslaagd evenement, waarbij we het geluk aan onze zijde hadden dat het weer zo goed meewerkte. De publieke belangstelling was best aardig. Ongevallen van betekenis hebben zich niet voorgedaan. Net als vier jaar geleden is ons nu ook al weer gevraagd of er over een paar jaar een vervolg op komt. Daar kunnen we op dit moment nog niets over zeggen, maar het enthousiasme van iedereen werkt wel aanstekelijk.”

Foto: Jan Boer

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen