Film > Vliegende start Nederlanders

Wereldkampioen MX2 Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff – de nummer negen van het wereldkampioenschap MX2 van 2012 – zijn de nieuwe competitie uitstekend begonnen. Tijdens de eergisteren (zaterdag 2 maart) verreden openings-GP in Losail (Qatar) presteerden beiden in beide races zeer goed. Ondanks licht lichamelijk ongemak aan knie en bovenbeen, opgelopen bij een val tijdens een training in Lommel net voor vertrek naar Qatar, kostte het Jeffrey Herlings geen enkele moeite om in de kwalificatietraining de snelste tijd te zetten. Verrassend was de tweede plaats van Glenn Coldenhoff. In de kwalificatierace werd Coldenhoff tweede achter de Fransman Valentin Teillet. Herlings was na de start buiten de baan geraakt en tikte het achterwiel van een rijder aan bij terugkeer op de baan. Daardoor raakte hij achterop en finishte als achtste.

Dat Herlings en Coldenhoff een hoofdrol konden spelen bleek in de eerste manche, gestart om zeven uur ’s avonds en verreden onder kunstlicht. Dat betekende een dubbele primeur, want nog nooit eerder werd er een motorcross-GP in het Midden Oosten verreden en ook nog nooit eerder werd er na het vallen van de duisternis gereden. Coldenhoff pakte kopstart (en werd daarvoor beloond met een cheque van € 250) en kwam twee ronden als koploper door, maar kon Herlings daarna niet meer achter zich houden. De wereldkampioen nam de eerste plaats over en reed weg van Coldenhoff. Op de finish had Herlings een voorsprong van ruim een halve minuut op de tweede man.

Die tweede was Coldenhoff. De inwoner van Heesch, die in voorgaande jaren enkele keren te kampen had met schouderblessures, werd in de slotfase fel belaagd door Christophe Charlier, maar hij slaagde erin alle aanvallen van de Fransman af te slaan. Eerder in de race was hij ook bestand tegen de druk van de Fransen Valentin Teillet en Romain Febvre en de Brit Max Anstie.

Nederlanders eerste en tweede in een manche van een Grand Prix! Dat was in een soloklasse al twintig jaar niet meer gebeurd. In het seizoen 1993 (toen een GP bestond uit drie manches) eindigden in de 125cc Nederlandse rijders enkele keren als eerste en tweede (en eenmaal ook nog als derde, vierde en vijfde!). Die prestaties werden geleverd door Pedro Tragter, Dave Strijbos, John van den Berk, Remy van Rees en Leon Giesbers. De tweede manche wordt dit jaar in de vier niet-Europese GP’s verreden als Superfinale. Het startveld daarin bestaat uit twintig rijders van de MX2 en twintig van de MX1. Voor beide categorieën wordt wel een afzonderlijk klassement opgesteld voor de toekenning van de WK-punten.

In die Superfinale was Herlings wederom veruit de beste MX2-rijder. Hij deed geen moeite de snelste MX1-rijders bij te benen en finishte als zevende op 25 seconden van winnaar Toni Cairoli. Wederom was het verschil met de tweede MX2-rijder, ditmaal de Australiër Dean Ferris, groot: vijftig seconden, bijna een halve ronde. Coldenhoff werd als 23e afgevlagd en was de zevende MX2-rijder. Wederom een prima resultaat.

Met twee eerste plaatsen ging de GP-overwinning uiteraard naar Jeffrey Herlings, die daarmee de maximale 50 punten scoorde voor het wereldkampioenschap. Coldenhoff kwam tot 36 punten en greep net naast het erepodium. Tweede werd Dean Ferris, derde de Fransman Romain Febvre. Beiden behaalden 38 punten.

Jeffrey Herlings over de wedstrijd: “Ik had in de eerste manche last van mijn pols en been, maar na een aantal ronden ging het beter. Ik zat er niet zo goed bij na de start. Ik ben in een rustig tempo naar de kop gereden en na een aantal ronden pakte ik de leiding. Ik heb de wedstrijd in trainingstempo gereden om energie te sparen voor de Superfinale. In de Superfinale pakte ik een goede start, maar het was moeilijk om bij de mannen te blijven. Als alles goed gaat, zou je wellicht op het podium kunnen eindigen. Ik denk dat het mogelijk is als je kopstart pakt. Ik heb mijn klasse gewonnen en daar ben ik blij mee.”

In de klasse MX1 ging de dagzege naar zuiderbuur Clément Desalle, die de eerste manche won en in de Superfinale tweede werd achter zesvoudig wereldkampioen Toni Cairoli. De Italiaan werd in de eerste race derde achter Desalle en diens landgenoot Ken de Dycker. Vanwege de blessure van Herjan Brakke kwam er in de MX1 geen Nederlander aan de start.

GP-uitslag, tevens stand wereldkampioenschap
MX2
1. Jeffrey Herlings (NL)        KTM        50 punten (25 + 25)
2. Dean Ferris (AUS)        Yamaha    38 punten (16 + 22)
3. Romain Febvre (F)        KTM        38 punten (18 + 20)
4. Glenn Coldenhoff (NL)        KTM        36 punten (22 + 14)
5. Christophe Charlier (F)        Yamaha    33 punten (20 + 13)

MX1
1. Clément Desalle (B)        Suzuki    47 punten (25 + 22)
2. Toni Cairoli (I)            KTM        45 punten (20 + 25)
3. Gautier Paulin (F)        Kawasaki    38 punten (18 + 20)
4. Ken de Dycker (B)        KTM        36 punten (22 +14)
5. Evgeny Bobryshev (RUS)    Honda        34 punten (16 + 18)

De tweede GP wordt komend weekend in Si Racha (Thailand) verreden. De derde GP is de eerste in Europa en wordt tijdens het paasweekend verreden in Valkenswaard.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.