zaterdag 23 september 2023

Films > Boardtrack Racing

Nog voor de Eerste Wereldoorlog werd er in de Verenigde Staten al volop professioneel geracet. In de pioniersdagen van de motorsport was het zogenaamde boardtrack-racen op houten wielerbanen waanzinnig populair. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij de toenmalige fabriekscoureurs, die vorstelijk werden beloond voor hun levensgevaarlijke waaghalzerij.

Volgens officiële bronnen ontstond het Amerikaanse boardtrack-racen omstreeks 1908. Dat was ook het jaar dat in Patterson (New Jersey) de allereerste boardtrack-baan werd gebouwd, een houten oval van een halve mijl met lichte verkanting in de bochten.

Ook voor de coureurs werd boardtrack-racing ‘serious business’, want door het hoge prijzengeld konden ze elkaars bloed wel drinken, zo groot was de onderlinge rivaliteit. Nergens anders was de uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’ zo letterlijk van toepassing, want het racen op de houten wielerbanen was werkelijk levensgevaarlijk.

Wil je echt een keer zien hoe knetterhard deze waaghalzen op de houten kombanen reden, bekijk dan de prachtige filmpjes hieronder. Door de onmiddellijke nabijheid van de Hollywood-studio’s werden de meeste films gedraaid op de 2-mijlsbaan van Playa del Rey. Dat verklaart ook de verbluffende kwaliteit van deze historische filmbeelden, die ergens halverwege de jaren twintig werden gedraaid.

Meer lezen? Mis dan het DUBBELDIKKE nummer van MOTO73 niet. Deze editie ligt nog tot en met 4 januari 2012 in de winkel!

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image