vrijdag 7 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Hallo zondag!

Het zat er al heel lang aan te komen en nu is het officieel. De Dutch TT wordt vanaf 2016 op de laatste zondag in juni verreden. Het TT bestuur heeft, naar eigen zeggen, na het afwegen van alle voor- en nadelen besloten om met ingang van komend jaar de wedstrijddag te verplaatsen. Voor de toekomst van het TT Circuit, het behoud van de MotoGP en de motorsport in Nederland moet dat een positief effect hebben, aldus het onderstaand officiële bericht van het TT Circuit:

“Door met ingang van 2016 te kiezen voor de zondag wordt namelijk een groter bezoekersaantal verwacht, staat in datzelfde bericht te lezen. In het huidige vrijetijdspartoon in Nederland is een topsportevenement op de zondag aantrekkelijker dan op zaterdag. Daarnaast is er op zondag meer media-exposure voor deze topsportevenementen en daar zal de Dutch TT zeker van gaan profiteren. Dit levert, bewezen, meer bezoek op. De zondag kent veel meer vrije uren dan de zaterdag en de zondag heeft bij het bezoeken van sportwedstrijden dan ook de voorkeur. Door de trainingsdagen naar vrijdag en zaterdag te verschuiven wordt de Dutch TT aantrekkelijker voor een meerdaags bezoek en dus ook voor de aankoop van passe-partouts. 

Het besluit voor de zondag is harde noodzaak. Het aantal Grand Prix’s in de motorsport is wereldwijd beperkt en elders is vaak meer kapitaal beschikbaar om een Moto GP-licentie te verwerven. De Dutch TT kan deze concurrentie alleen het hoofd bieden door een toename van het aantal bezoekers. Met de stijging van het aantal bezoekers verwacht het bestuur dat de omzet van de TT op middellange termijn met 5-10% zal stijgen. Deze extra inkomsten zullen gebruikt worden om de groeiende operationele kosten van het evenement te kunnen blijven dekken, om de licentie op lange termijn veilig te stellen én een financiële dekking te kunnen garanderen voor nieuwe investeringen in publieksvoorzieningen.

Met de verschuiving naar de zondag sluit de TT beter aan bij het patroon van andere Moto GP’s in de auto- en motorsport en bij de huidige tijdgeest. Wereldwijd zien we dat bijna alle topsportevenementen op zondag plaatsvinden. De traditie van het laatste weekend in juni handhaven we uiteraard. De verschuiving van de zaterdag naar de zondag zou beschouwd kunnen worden als een oude traditie die in een nieuw jasje wordt gestoken.”

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen