zondag 19 mei 2024

WorldSSP 300 Assen: op veel meer gehoopt! – wereldtoppers

WorldSSP 300 Assen

Het WorldSSP 300-seizoen 2023 begon op het TT Circuit Assen. Jeffrey Buis keerde terug in de klasse, waarin hij in 2020 wereldkampioen werd. Tijdens de trainingen liet de MTM Kawasaki-rijder gelijk zien weer tot de snelsten van deze klasse te behoren. Tijdens de kwalificatie maakte Buis, net als Ruben Bijman, de verkeerde keuze om op de opdrogende baan niet te wisselen naar slicks. Buis kwalificeerde zich als achttiende en Bijman als zesentwintigste. Wildcardrijder Thom Molenaar was met een achtste tijd de beste Nederlander op de grid.

Tekst: Emil Bilars, Jan Boer, Marien Cahuzak, Asse Klein, Kees Siroo Fotografie Emil Bilars , Kees Siroo, Damon Teerink, Morocco Desert Challenge

In de eerste race kwam Buis snel en sterk naar voren. Ook WK-debutant Loris Veneman wist zich knap in de negenmans kopgroep te handhaven. In de laatste ronde ging het schouder aan schouder. Buis kwam in het gedrang verkeerd uit, waardoor hij eindigde als achtste, net voor zijn 16-jarige teamgenoot Veneman. ‘Ik wilde meer, maar het was wel een hele mooie race’, vertelde een glimlachende Buis na afloop. ‘Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan!’, zei Veneman. Bijman was ook bezig met een sterke inhaalrace, totdat hij halverwege de race ten val kwam. De race werd gewonnen door de Tsjech Petr Svoboda, uitkomend voor het Nederlands-Duitse Fusport-RT Motorsport by SKM-Kawasaki-team.

Fraaie races tijdens IDC Assen – wereldtoppers

In de tweede race kwam Buis opnieuw snel richting de kop van het veld. Daarna zakte hij terug naar de rand van de Top-10. In een poging om weer naar voren te komen kwam de 21-jarige Buis hard ten val. In dezelfde ronde kwam ook Venemans goede debuutweekend door een crash ten einde. De winst ging opnieuw naar Svoboda. Bijman werd met een dertiende plek de beste Nederlander. Wildcardrijders Molenaar, Sven Doornenbal en invalrijder Kas Beekmans finishten allen buiten de punten.

Jeffrey Buis (#6) voor zijn teamgenoot Loris Veneman (#7). Op de achtergrond is ook Ruben Bijman (#17) te zien. | Foto: Damon Teerink.

IDC Assen

Van Wikselaar en Tessels winnaars

Onder een goed gesternte werd op 29 april op het TT Circuit de tweede race voor het IDC verreden. Het was vooral Wiljan van Wikselaar die een ijzersterk optreden ten beste gaf in de Dutch Supersport. Hij won met verve voor Rick Kooistra en nieuwkomer Maik Duin. Sander Oosterhof werd vierde, voor Lucas Arends en Louis van Wijhe. Ook de winnaar van de eerste race, Selwin Hamden, streed mee voor het podium, maar halverwege ging het fout en moest hij zijn gedrevenheid bekopen met een fikse val. Mede dankzij zijn airbag liep hij geen blessures op, maar hij bleef wel puntloos.

In de Dutch Superbike greep Wayne Tessels zijn tweede opeenvolgende zege, maar het was de eerste twee ronden Ferry van Rijn die aan de leiding ging. Daarna versnelde Tessels en reed onbedreigd naar een overwinning, al was hij niet helemaal tevreden door kleine issues aan zijn motormateriaal. Van Rijn hield de tweede plaats vast en Joris Lentfert werd derde, voor Kees Boekel en Alexander Klaassen.

Het was ook positief dat Hennie Lentink door een iets andere opzet meer ruimte had gecreëerd voor het dynamische brongeluid. De tweede kwalificatie werd ingekort met vijf minuten, zo konden alle klassen tien ronden rijden in plaats van de tot een schamele acht ronden ingekorte eerste races. Ook waren de pauzes tussen de verschillende klassen langer, hetgeen wellicht ook een positieve bijdrage oplevert.

Winnaar van de IDC Supersport reed zich los van de rest van het veld.

ONK Zijspancross Halle

Winst voor Hermans/Van den Bogaart

In de eerste heat pakte Keuben/Rietman de kopstart, maar direct kreeg men al Hermans op het vinkentouw. Na een felle strijd pakte Hermans de leiding over. Ondanks dat men stilviel tijdens het slalommen tussen de vele gestrande zijspannen, reed Hermans onbedreigd naar de zege. Bax/Cermak, nu in Halle aan de start met een voor zijspannen traditionele swingarmvoorvork, werd uiteindelijk tweede in de eerste heat. In de tweede heat pakte Hermans de kopstart. Bax ging hier even voorbij, maar snel herstelde Hermans zich en pakte de kop terug om de heat winnend af te sluiten. Bax kwam uiteindelijk over de finish als vierde, maar viel in de uitslag ver terug. De uitlaat van Bax was kapot en na de race kwam deze niet door de keuring en dus volgde een penalty. Daardoor stond Wilkinson/Millard nu als derde op het dagpodium, voor Keuben/Rietman, die totaal tweede werd, met winnaars Hermans/Van den Bogaart op de hoogste trede.

Hermans/Van den Bogaart (#3) zoekt zich een weg tussen de vele gestrande concurrenten.

Bram van der Wouden overleden tijdens Morocco Desert Challenge

De 48-jarige Bram van der Wouden is tijdens de 2023 Morocco Desert Challenge overleden door vermoedelijk hitte en uitputting. Andere deelnemers vonden hem, liggend naast zijn motor, nadat Bram vermoedelijk gestopt was om even te bij te komen tijdens de vijfde etappe. Het medische interventieteam was volgens de organisatie snel ter plaatse, maar alle hulp kwam helaas te laat. Voor Bram was het zijn eerste Morocco Desert Challenge in de Malle Moto-klasse. Rally-raid en zijn zelfgebouwde Sherco-rallymotor waren zijn grote passie. Hij had al een aantal rally’s op zijn naam staan, waaronder de Heroes Legend, de Breslau-rally en de Africa Eco Race. In 2022 ging zijn droom in vervulling en nam hij deel aan de Dakar als kistrijder, maar moest daarin opgeven. Deze Morocco Desert Challenge maakte deel uit van zijn voorbereiding op een volgend Dakar-avontuur.

Bram was ontzettend geliefd in de rallywereld en stond altijd voor iedereen klaar.

Bram van der Wouden
Bram van der Wouden.

Kort door de bocht

Via een tweede en eerste plaats in het Belgische Chimay heeft Roman Kaivers de modderige tweede ronde in de S1 SUPERMOTO gewonnen. Kevin Viellevoye eindigde gelijk in punten, Romeo Fiorentino werd derde. Ondanks een slechte start in de tweede manche, werd Wouter Straver achtste en beste Nederlander, Jeffrey Ganseman werd tiende. In de S2 werd Luuk Pruijn zesde.

De derde ronde Inters 1 voor het ONK TRIAL in Arnhem is nipt gewonnen door regerend Nederlands kampioen Randy Kerstjens. Hij kwam uit op 22 punten totaal en dat was gelijk met Nicolas Defourny. Derde werd Toon van Baelen, voor Jasper te Mebel. Marco Reit won bij de Inters 2. Vooraf werd wedstrijdleider Marcel Elshof nog in het zonnetje gezet vanwege het ontvangen van zijn koninklijke onderscheiding.

Tijdens de Northern Talent Cup in Assen heeft Jurrien van Crugten een tweede plek plaats gescoord op een kletsnatte baan. In de tweede droge race reed Van Crugten in de kopgroep, totdat hij ten val kwam. Debutant Kyano Schoo kwam in de eerste race niet aan de finish en werd in de tweede race tiende. De andere vaste Nederlandse deelnemers – Tom Kuil en Delano Greven – gingen vanwege blessures niet van start.

Jeffrey Herlings won beide manches van de 500cc-klasse bij de Dutch Masters of Motocross in Markelo. Romain Febvre werd twee keer tweede. Brian Bogers was totaal derde, voor Calvin Vlaanderen. Kay de Wolf won twee keer in de 250cc. Rick Elzinga werd tweede, Roan van de Moosdijk derde. Met een vierde plaats was Gyan Doensen de beste Nederlander in de door de Let Janis Reisulas gewonnen 125cc. Dean Gregoire en Dex Kooiker behaalden elk een eerste en een tweede plaats in de 85cc.

Achter Andrea Bonacorsi is Kay Karssemakers tweede geworden in de EMX250 in het Portugese Agueda. Cas Valk werd zevende, Ivano van Erp vijftiende en Jens Walvoort 21e. Gyan Doensen eindigde als veertiende in de EMX125.

In het Duitse Prisannewitz won Lotte van Drunen beide manches van het EK MOTORCROSS VOOR DAMES. Teunis Spijkerman werd derde in de EMX65. Kenzo Jaspers vijfde, Kash van Hamond zesde. Groot Nederlands succes was er in de EMX85: Dean Gregoire zegevierde, Dani Heitink werd derde, Dex van den Broek vierde en Dex Kooiker vijfde; tweede werd de Belg Jarne Bervoets.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen