zaterdag 15 juni 2024

Nederlanders in de MotoGP: Collin Veijer op het tandvlees

Fotografie: Teams, ANP, Henk Keulemans

Collin Veijer wist ondanks een pijnlijke crash in de kwalificatie een WK-punt te scoren tijdens de 1.000e grand prix. De 18-jarige coureur finishte als vijftiende in de Moto3 op het circuit van Le Mans. Bo Bendsneyder kende een teleurstellende Moto2-race waarin hij als achttiende – twee plaatsen voor Zonta van den Goorbergh – over de finish kwam.

Collin Veijer – Moto3

Bijna iedere grand prix-nieuwkomer maakt in zijn eerste seizoen wel één of meerdere zware valpartijen mee. Collin Veijer overkwam dit tijdens de kwalificatie van de Franse Grand Prix. De Husqvarna-rijder was in de eerste kwalificatie op weg naar een snelle rondetijd, die hem zeer waarschijnlijk naar het tweede deel van de kwalificatie zou brengen. Een flinke highsider inclusief salto met een harde landing zorgde ervoor dat hij genoegen moest nemen met een negentiende startplek. Gelukkig was Collin na zijn pijnlijke crash fit genoeg om te starten. In het begin van de race verloor de rijder uit Staphorst wat plaatsen. Het was ook wel even wennen na zijn crash zou hij na afloop vertellen. ‘We hebben geen warm-up meer, dus dit was de eerste gelegenheid dat ik weer op de motor zat na de crash. Ik moest in de eerste ronde mijn vertrouwen terugvinden.’ Gedurende de race passeerde hij een aantal coureurs en gecombineerd door een aantal valpartijen kwam hij in de groep terecht die streed voor de tiende plaats. Collin kon volgen, maar reed wel grotendeels aan de staart van deze groep op een zestiende plaats. In de slotronde crashte er een rijder voor hem, waardoor hij als vijftiende over de finish kwam. Een verdiend WK-punt na zijn heftige crash in de kwalificatie, waarmee de debutant liet zien goed met een tegenslag om te kunnen gaan. Het was de derde keer uit vijf races dat Collin een puntenklassering wist te behalen. Hij staat nu met acht WK-punten op een gedeelde negentiende plaats in de Moto3.

‘Na alles wat er gebeurd is, ben ik tevreden met één WK-punt.’

COLLIN VEIJER

Na een technisch probleem in de trainingen en een zware crash in de kwalificatie finishte Collin Veijer als vijftiende in Le Mans.

Een geconcentreerde blik bij Collin Veijer voorafgaand aan de race.

Nederlanders in de MotoGP: geen punten in Jerez

Bo Bendsneyder – Moto2

Bo Bendsneyder eindigde na de vrije trainingen buiten de top-veertien waardoor hij, zoals al vaker dit jaar, in het eerste deel van de kwalificatie moest beginnen. Maar iedere keer wist Bendsneyder zich nog te plaatsen voor Q2 en zo ook in Le Mans. In de beslissende kwalificatie crashte hij halverwege de sessie. Bo kwalificeerde zich als veertiende op de vijfde rij. ‘Zo’n crash kan gebeuren als je op de limiet rijdt. Als het niet was gebeurd, had ik denk ik nog een startrij verder naar voren kunnen staan.’ Na de start reed Bo op een veertiende plaats toen in de tweede ronde de rode vlag kwam. Helaas kwam de Pertamina Mandalika SAG Team-rijder na de herstart niet meer in de buurt van een puntenpositie. Na een slechte start reed hij slechts twintigste na de eerste sector, terwijl er ook wat rijders voor hem op de grid niet meer van start gingen. Bo kwam nog wel naar een achttiende plaats, maar finishte achter diverse rijders die hij normaal gesproken voor kan blijven. Bo na afloop: ‘Mijn eerste start was ook niet zo goed, maar ik had daarna wel een goed gevoel en was klaar om te strijden. Na de rode vlag had ik veel problemen met de grip, wat het lastig maakte om de motor gestopt te krijgen.’ Bo wist in 2023 alleen in Amerika nog WK-punten te scoren. In deze race waren dat er wel meteen zestien, vanwege zijn podiumplek. Bo staat na vijf races op een vijftiende plaats in het wereldkampioenschap.

‘Ik had niet hetzelfde gevoel als voor de rode vlag situatie.’

BO BENDSNEYDER

Na de herstart kampte Bo Bendsneyder met gripproblemen waardoor hij zich niet kon bemoeien met de strijd om de punten.

Bo Bendsneyder wist zijn snelheid dit seizoen nog maar één keer om te zetten in punten.

Zonta van den Goorbergh – Moto2

‘Ik ben niet ontevreden over mijn rondetijd en de verbetering ten opzichte van vrijdag, maar wel over mijn startpositie,’ was de reactie van Zonta van den Goorbergh na afloop van de Moto2-kwalificatie in Le Mans. De 17-jarige coureur plaatste zich na een achtste tijd in Q1 als tweeëntwintigste op de grid. Zonta’s verhaal over de kwalificatie kreeg een vervolg in de race. Hij reed op een eenentwintigste plaats toen de rode vlag kwam in de tweede ronde vanwege een crash van drie rijders. Bij de herstart was hij goed weg en reed op een negentiende plaats. Het geluk zat Zonta niet mee. Sam Lowes kwam eerst stevig voorbij, waardoor hij meerdere plekken verloor. In een poging om weer naar voren te komen, ging er een andere rijder net voor hem onderuit, waardoor de Fieten Olie Racing GP-rijder nog meer tijd verloor. In het resterende deel van de race had Zonta een goed tempo, wat hem nog weer terugbracht naar een twintigste plaats. Zonta wacht nog steeds op zijn eerste WK-punten in zijn grand prix-carrière. TT Assen zou een mooi moment zijn om de eerste top-15 klassering te behalen, al zal hij die liever al in de komende races in Mugello of de Sachsenring behalen.

‘Ik denk dat één van mijn beste wedstrijden ooit heb gereden.’

ZONTA VAN DEN GOORBERGH

Zonta van den Goorbergh was tevreden over zijn tempo, maar maakte onderweg het nodige mee waardoor hij niet zijn gewenste resultaat kon behalen.

Zonta van den Goorbergh (84) wist wel regerend Moto3-wereldkampioen Izan Guevara (28) voor te blijven.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen