Jack Middelburg: That naughty Dutchman – Terugblik

Zie hem daar zelfverzekerd staan. Of beter gezegd: zitten in het zadel van zijn Suzuki-productieracer met startnummer 11: Jack Middelburg! In 1981 op Silverstone gereed om onder anderen de strijd aan te gaan met de Yamaha-fabriekscoureurs Barry Sheene (7) en Kenny Roberts (1). Sheene was op dat moment de grote favoriet om nu eindelijk eens zijn thuis-GP te gaan winnen. Roberts was ‘gewoon’ de regerend wereldkampioen. Achter ‘Jumping Jack’ zien we niemand minder dan het Amerikaanse wonderkind ‘Fast Freddie’ Spencer op de revolutionaire Honda NR500-viertakt. En met Boet van Dulmen (6) had Nederland nog een topper in huis. Het werd een race om ...
Zie hem daar zelfverzekerd staan. Of beter gezegd: zitten in het zadel van zijn Suzuki-productieracer met startnummer 11: Jack Middelburg! In 1981 op Silverstone gereed om onder anderen de strijd aan te gaan met de Yamaha-fabriekscoureurs Barry Sheene (7) en Kenny Roberts (1). Sheene was op dat moment de grote favoriet om nu eindelijk eens zijn thuis-GP te gaan winnen. Roberts was ‘gewoon’ de regerend wereldkampioen. Achter ‘Jumping Jack’ zien we niemand minder dan het Amerikaanse wonderkind ‘Fast Freddie’ Spencer op de revolutionaire Honda NR500-viertakt. En met Boet van Dulmen (6) had Nederland nog een topper in huis. Het werd een race om nooit te vergeten. Al in de derde ronde elimineerde Greame Crosby als koploper niet alleen zichzelf, maar ook Barry Sheene en een andere favoriet, Marco Lucchinelli. Nadat Kork Ballington en Randy Mamola vervolgens door technische problemen waren teruggevallen, moest de laatste ronde de beslissing brengen. Het werd een bloedstollend gevecht tussen Roberts en Middelburg. Tot ieders verrassing was het de Nederlandse privécoureur, die bij het ingaan van die laatste ronde de regerend wereldkampioen van de eerste plaats verdrong en …. tot en met het vallen van de finishvlag de veroverde koppositie wist vast te houden. ‘King Kenny Roberts’ was verslagen door ‘That naughty Dutchman’, zoals BBC-commentaar Murray Walker het zo prachtig uitriep. Exact veertig jaar later is de legendarische zege van ‘Jumping Jack’ op Silverstone nog altijd de laatste overwinning van een privécoureur in de koningsklasse. Foto info FotograafHenk KeulemansJaar1981OnderwerpGP Groot-Brittannië, Silverstone Wetenswaardigheid Jack Middelburg was overigens niet de eerste Nederlandse 500cc-coureur, die in Silverstone op het podium belandde. Die eer is weggelegd voor Wil Hartog. De Noord-Hollander werd er in 1979 achter Kenny Roberts en Barry Sheene derde. Meest succesvolle Oranje-coureurs op het Engelse circuit zijn echter Egbert Streuer en Bernard Schnieders. Na er in 1982 hun eerste GP-zege te hebben behaald, was het zijspanduo ook in 1983, ’84 en ’86 het sterkst op het toen nog veel snellere circuit. Wayne & Remy Gardner, zo vader, zo zoon – Terugblik

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Misschien vind je dit ook interessant?