dinsdag 25 juni 2024

Jeffrey Buis wereldkampioen Supersport 300 – Sport top-3

1. Jeffrey Buis wereldkampioen

Ja, natuurlijk was het absolute hoogtepunt van afgelopen weekend gemakkelijk te kiezen. Natuurlijk is dat Jeffrey Buis, onze wereldkampioen Supersport 300. En dat had helemaal niemand verwacht. Ja, na Aragon misschien een beetje, maar daarvoor echt niet. Hij stond na het eerste raceweekeinde op Jerez zestiende in de tussenstand. Met drie punten!

Het mooiste moment van de eerste race op Estoril was voor mij zonder twijfel de manier waarop hij aan het einde in één keer een lastig verlopen race rechtzette door in de slipstream een hele groep voorbij te gaan op het rechte stuk. Alsof hij even op een Supersport zat. Hopelijk zit Buis volgend jaar wel echt op een Supersport, want anders wordt het WorldSSP300 een soort bejaardenhuis voor te jonge coureurs en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Het zou juist de ideale opstap moeten zijn om door te stromen. Hopelijk wordt Jeffrey daar het echte voorbeeld van, zoals Michael van der Mark dat eerder bijvoorbeeld was door van EK Superstock 600-kampioen door te groeien naar WK Supersport-kampioen en later zelfs WorldSBK-racewinnaar. 

O ja, kijk zeker even dit interview met Michael van der Mark terug. Geweldig!

Knipper twee keer met je ogen en je mist drie dingen. Zo kun je het best de motorsport op dit moment samenvatten. Daarom selecteert onze sportcoördinator Marien Cahuzak elke maandag zijn eigen top-3, zodat jij een beetje overzicht houdt.

2. Arme Glenn

Glenn Coldenhoff weet helaas wat serieuze blessures zijn. Denk alleen al aan de verschrikkelijke klap tijdens een training op Lommel eind 2018. Ik ga geen link posten naar het filmpje, maar het is vrij gemakkelijk te vinden op YouTube. Kijken is volledig voor eigen risico! De weg terug was zwaar, maar Glenn kwam er en hoe! Hij won zelfs GP’s en natuurlijk de MXoN op Assen. Dit jaar ging het met de GasGas wellicht iets minder, maar zeker niet slecht. Helemaal niet zelfs, want voor Lommel was hij zelfs een van de kanshebbers. Diep zand en Nederlanders gaat bijna altijd goed samen. Bijna… Gisterenochtend ging het namelijk mis met Glenn nadat hij bij een sprong voorover dook. Op Lommel… De MXGP-kwalificatie werd zelfs stilgelegd en dat zegt wel iets. Uiteindelijk blijkt hij twee nekwervels gebroken te hebben, maar gelukkig werd direct ook duidelijk dat Glenn overal gevoel heeft en dat stelt enigszins gerust. Sterkte Glenn!

3. Dubbele tien voor Willemsen!

Tussen al het nieuws over de MotoGP, SBK en MXGP is uniek Nederlands sportnieuws volledig ondergesneeuwd. Niet zo vreemd, want eigenlijk had de Grand Finale van het Nederlands kampioenschap zijspancross nog moeten plaatsvinden, maar door de verscherpte coronaregels gaat Oldebroek niet door. Team Willemsen kreeg daardoor voor het weekeinde te horen dat ze Open Nederlands Kampioen Zijspancross 2020 zijn geworden. Voor Daniel Willemsen is dit een waanzinnige titel omdat hij hiermee naast zijn tien wereldtitels nu ook tien Nederlandse titels heeft. Tien, tien!! Voor bakkenist Robbie Bax is het overigens ook een mooi moment want dit is zijn eerste Open Nederlandse titel bij de inters! Een mooi moment om te stoppen voor Daniel? Niet! Daniel Willemsen: ‘’Het is voor ons allemaal een vreemd seizoen geweest. Gelukkig konden we toch nog een kampioenschap in Nederland rijden en hier zijn we vol voor gegaan. Bijna alle sterke combinaties stonden aan de start en om dan kampioen te worden, voelt goed. Ik wil Robbie Bax heel erg bedanken dat we nog eens samen konden knallen en dit succes hebben weten te behalen. Daarnaast ook een groot woord van dank naar mijn sponsors en het team die er altijd waren om het materiaal tip top in orde te brengen. Op naar volgend jaar!’’ Wat een held!

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment spelen motoren een grote rol in zijn leven en die rol is als hoofdredacteur alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen