13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Jonathan Rea ontvangt OBE-onderscheiding in 2022

Zesvoudig WSBK-kampioen en trotse Noord-Ier Jonathan Rea is het jaar 2022 goed begonnen. Eind 2021 werd hij voor de tweede keer in zijn motorcarrière officieel opgenomen in de Queen’s New Year Honours List voor 2022. In 2017 werd Rea Lid in de Order of the British Empire (MBE). Om 2022 goed te beginnen is Rea nu officieel Officier in de Most Excellent Order of the British Empire (OBE) geworden.

Voor wie het niet weet: de Order of the British Empire werd voor het eerst ingesteld in 1917 door koning George V, als beloning voor de Britse oorlogsinspanningen tijdens WO I door mensen die niet aan het front stonden. Na verloop van tijd werden deze onderscheidingen uitgebreid tot burgers, wat ons tot de dag van vandaag brengt. 

Waarom Danilo Petrucci WEL en NIET hét verhaal is tijdens Dakar 2022

In 2022 zijn er vier ereniveaus, in volgorde van rangorde:

  • GBE, KBE, of DBE (Ridder of Dame): Ridder of Dame in de Most Excellent Order of the British Empire
  • CBE: Commandeur in de Most Excellent Order of the British Empire
  • OBE: Officier in de Most Excellent Order of the British Empire
  • MBE: lid van de Most Excellent Order of the British Empire

Jonathan Rea’s officiële OBE-vermelding in The Gazette, het officiële staatsblad van het koninkrijk, vermeldt gewoon dat de OBE is toegekend aan ‘Jonathan REA, M.B.E. For services to Motorcycle Racing.’ Hoewel het niet ongewoon dat bekende Britse acteurs, actrices, musici en professionele atleten buiten de motorsport dergelijke onderscheidingen krijgen, gebeurt dat niet vaak bij coureurs, en dan vooral motorcoureurs.

In 2021 ontving John McGuinness een MBE, maar de lijst van motorcoureurs die zowel de OBE- als MBE-status hebben bereikt, is bijzonder klein: Joey Dunlop en John Surtees – de laatste kreeg in 2016 ook een CBE voor zijn verdiensten voor de motorsport.

Om Rea’s prestatie te vieren, heeft de Belfast News Letter hem uitgenodigd om een speciale gastcolumn te schrijven ter ere van de gelegenheid. Het is de bedoeling dat de column in twee delen wordt gepubliceerd: het eerste deel verscheen op 8 januari en het tweede deel op 15 januari 2022.

Rea schreef: ‘Het was een gave ervaring en ik voel me echt vereerd. Ik ben niet zo van de statistieken of onderscheidingen, maar de enige andere persoon in onze sport die een MBE en OBE heeft was Joey Dunlop, dus dat is ongelofelijk en ik bevind me in goed gezelschap. Het maakt het des te specialer voor mij, vooral gezien mijn familiebanden met Joey via mijn opa, die Joey sponsorde, en mijn vader, die natuurlijk tegen Joey racete. Het is een eer voor mij om de vlag van ons kleine landje op het wereldtoneel te mogen voeren, zoals Joey deed.’

We linken Rea’s column in onze Sources zodat je alles kunt lezen, maar nogmaals gefeliciteerd met deze prestatie van een van de grootste WSBK-racers in de sport.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen