13 C
Nederland
donderdag 11 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Jonathan Rea oorzaak diplomatieke rel tussen Noord-Ierland en Engeland

Jonathan Rea is bekroond als BBC North Ireland SPOTY (Sports Personality Of The Year). Hij werd niet opgenomen in de lijst van genomineerden voor BBC Sports Personality of the Year. De zaak heeft nu het Ierse Lagerhuis bereikt.

Zijn de staten die deel uitmaken van Groot-Brittannië echt wel zo verenigd? Wales, Schotland en Noord-Ierland zijn het regelmatig oneens met de beslissingen die in Engeland worden genomen. Deze keer was het Jonathan Rea die een soort diplomatieke zaak heeft veroorzaakt. De zesvoudig WorldSBK-kampioen werd bekroond met de BBC North Ireland SPOTY-prijs, waarmee hij de Noord-Ierse Sportman van het Jaar werd. Een begeerde prijs die hij samen met golfer Rory McIlroy al drie keer heeft gewonnen.

De award maakt me trots

Tijdens de prijsuitreiking zei de Kawasaki-rijder: ‘Het is voor mij een grote eer om de BBC Sports Personality Of The Year Award te winnen. Het is een moeilijk seizoen geweest en we hebben het geluk gehad dat we ondanks de pandemie het wereldkampioenschap Superbike hebben kunnen afmaken. Ik heb het publiek gemist en ik hoop dat ze snel weer op de tribune staan. Het naar Noord-Ierland brengen van weer een wereldtitel maakt me trots en ik wil al mijn landgenoten bedanken voor hun voortdurende steun en BBC Sport North Ireland voor deze welkome prijs.’

E-Magazine: Kawasaki 2021 modellen nieuws

De vreugde van de erkenning werd echter tenietgedaan door het feit dat de zesvoudige wereldkampioen niet genomineerd werd als kandidaat voor de BBC Sports Personality of the Year Award 2020. In 2017 was de coureur uit Ballymena niet alleen genomineerd, maar behaalde hij ook de tweede plaats achter de in Somalië geboren langeafstandsloper Mo Farah. Rea was toen teleurgesteld over de beslissing, die ook de woede van zijn fans en vooral van de Noord-Ierse politici aanwakkerde.

De eerste minister van Noord-Ierland, Arlene Foster, vindt dat het ontbreken van Rea op de shortlist ‘een absolute schande’ is. Ze zal dit jaar niet naar de prijsuitreiking kijken, want voor haar is de echte winnaar ‘Johnny’. De kwestie heeft ook het Lagerhuis bereikt , waar parlementslid Paul Girvan het aan de orde heeft gesteld bij de minister van Staat Robin Walker.

Het gebrek aan aandacht voor Rea echoot nog wat na, versterkt door de bekende BBC Sport North Ireland-presentator Stephen Watson. Die zei wrang: ‘Als hij goed genoeg was als drievoudig wereldkampioen in 2017, zal hij goed genoeg zijn nu hij alle records in World Superbike heeft uitgewist.’ Maar zoals hij het ziet, is de kern van het probleem iets anders. ‘In 2017 kwam Jonathan Rea dicht bij de overwinning, maar om eerlijk te zijn wil de BBC niet dat iemand als hij de BBC Sports Personality of the Year wint. Hij beoefent immers geen mainstream sport en hij is niet een van de topsporters in het Verenigd Koninkrijk. Ook is de jury voor alle vier de landen niet representatief. Voor het tweede achtereenvolgende jaar zit er niemand uit Noord-Ierland in dat panel.’

Nog meer uitgesproken commentator van Liam Beckett: ‘Ik denk dat als Jonathan Rea Engels was geweest, hij dan lang geleden al de sportieve persoonlijkheid van het jaar zou zijn geweest.’

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen