dinsdag 30 april 2024

Lars van Berkel derde tijdens zandrace Le Touquet – wereldtoppers

De zandrace op het strand van het Noord-Franse Le Touquet ligt de Nederlanders altijd goed. Geen wonder, want Nederlandse crossers groeien op in het zand en voelen zich daar altijd uitstekend thuis. In de editie van dit jaar kwamen de Nederlanders opnieuw goed voor de dag. Werd er in het verleden ook door de duinen gereden, tegenwoordig bevindt het hele parcours zich op het strand. Daar was een route van dertien kilometer uitgezet. De race ging over drie uur. Winnaar Todd Kellett legde in dat tijdsbestek vijftien ronden af. Een jaar eerder won de Brit ook al en hij verzekerde zich in 2023 van de toen nieuw ingestelde FIM Sand Races World Cup.

Kellett leidde vanaf de tweede ronde met een voorsprong van dertien seconden op Lars van Berkel. De Brit stond de eerste plaats niet meer af. In de voorlaatste ronde ging Van Berkel onderuit, waardoor hij terugzakte naar de derde plaats achter de Fransman Cyril Genot. Op de finish zat Van Berkel slechts dertien seconden achter Genot. Kellett had tweeëneenhalf minuut eerder de finish al bereikt. Bijna zeven minuten na Van Berkel kwam Brian Bogers als vierde binnen. Bogers was de laatste rijder die net als de winnaar vijftien ronden reed. De eerste met een ronde achterstand was Jeremy Knuiman, die vijfde werd. Yentel Martens kwam ongelukkig ten val en brak een nekwervel.

Voorbereiden op Argentinië

In tegenstelling tot de MotoGP gaat de MXGP van Argentinië wel door. In het weekend van 9 en 10 maart wordt in Patagonië de eerste MXGP van 2024 verreden. Als voorbereiding konden de eerste internationale wedstrijden van dit jaar rekenen op de deelname van tal van GP-toppers. In het Spaanse Talavera zegevierde Lucas Coenen in beide races van de MX2. Cas Valk werd tweemaal zevende. Op dezelfde dag werd er ook op Sardinië gereden op het circuit van Riola Sardo, de baan waar in het eerste weekend van april de Italiaanse MXGP wordt gehouden. Tim Gajser won beide manches van de MX1. Met een derde en tweede plaats ging de tweede plaats naar Maxime Renaux voor Romain Febvre (tweede en vierde). Glenn Coldenhoff kwam in zijn wedstrijddebuut op Fantic tot een zesde en derde plaats, goed voor de vierde plaats totaal. Jens Walvoort finishte als zevende in de eerste manche van de MX2. In de 125cc werd Gyan Doensen eerste en derde en eindigde Dani Heitink als tiende en elfde.

WorldSBK 2024 voorbeschouwing: invloed nieuwe gewichtsregel en BMW-offensief

Een week later werd gereden in het Italiaanse Mantova. Daar waren het de bekende namen in de MX1 die voorin eindigen. Tim Gajser won de eerste manche voor Ruben Fernandez en Romain Febvre. In de tweede manche zegevierde Febvre voor Gajser en Jeremy Seewer. In de MX2 werden de races gewonnen door Liam Everts en Andrea Adamo. Doensen won beide manches van de 125cc. De wedstrijden van Riola Sardo en Mantova vormden samen het internationale kampioenschap van Italië. De titels gingen naar Gajser (MX1), Simon Längenfelder (MX2) en Doensen (125cc).

In het Franse Sommières zegevierde Seewer in beide manches van de MX1, telkens voor Febvre en Pauls Jonass. In de MX2 werden de manches gewonnen door Everts en Thibault Benistant. De Superfinale werd een prooi voor Febvre.

Voordat de GP-rijders naar Zuid-Amerika vliegen kunnen ze eerstkomend weekend nog rijden in het Franse Lacapelle Marival en het Britse Hawkstone Park. Op 3 maart komen tal van toppers naar Lierop. Tot deelnemers behoort ook Jeffrey Herlings. Ook top van dames komt naar Lierop.

Glenn Coldenhoff begon het seizoen met een vierde plaats in Riola Sardo. Fotocredit: Fantic.