zaterdag 22 juni 2024

Lierop, 2004: derde generatie Everts – terugblik

Opa Harry Everts en vader Stefan Everts stonden meerdere keren op het podium; dikwijls als winnaar. En nu in de Grand Prix van Trentino, verreden op het circuit van Pietramurata, behaalde de derde generatie Everts zijn eerste podium in een grand prix. Twee derde plaatsen leverden Liam Everts de tweede plaats in het dagklassement op. Het was overigens niet de eerste keer dat hij op het podium belandde, want vader Stefan nam hem als baby en peuter meerdere keren mee als hij na een grand prix naar het podium mocht. Zoals op deze foto gemaakt in 2004 in Lierop, toen Liam twee jaar oud was.

Fotografie: Jan Boer

Harry Everts (70) zegevierde 23 keer in een grand prix en behaalde vier keer een wereldtitel. De eerste was in 1975 in de 250cc-klasse op een Puch. Later stapte hij over op Suzuki, dat hem in de 125cc-klasse liet uitkomen. Dat bleek een gouden greep, want Harry werd drie jaar achtereen wereldkampioen (1979-1981).

Oss, 1970: Laverda’s eerste succes – terugblik

Dat Stefan Everts (49) zou gaan crossen lag voor de hand. Hij bleek over veel talent te beschikken en bepaalde jarenlang het gezicht van de cross. In zijn eerste GP-jaar (1989) behaalde hij in zijn zevende wedstrijd zijn beste uitslag van dat jaar met twee vierde plaatsen. In zijn derde jaar veroverde Stefan de eerste wereldtitel. Daarna zouden er nog negen volgen! Opmerkelijk feit: hij werd wereldkampioen op elk van de vier Japanse merken. Met een totaal van 101 overwinningen is hij recordhouder. Dat record raakt hij binnenkort wellicht kwijt aan Jeffrey Herlings.

En nu dan Liam Everts (18), die afgelopen seizoen in zijn eerste GP-jaar met een vierde en een vijfde plaats in zijn vijfde GP zijn beste seizoensprestatie behaalde en het seizoen (waarin hij door blessures zes races miste) afsloot als tiende in het WK. Of Liam ooit in de buurt van de prestaties van zijn opa en vader kan komen? Op die vraag kan pas over vele jaren een antwoord worden gegeven.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen