vrijdag 27 januari 2023

‘Lorenzo op weg naar Ducati’

Volgens het Britse MCN zou het in kannen en kruiken zijn; de wereldkampioen van 2015 verruilt per 2017 Yamaha in voor Ducati. Jorge Lorenzo’s beslissing zou uitgesproken zijn, maar hoe zit het met een contract?

De hele deal is nog in nevelen gehuld, omdat er nog niet van een officiële bekendmaking gesproken is, ondanks dat zo’n beetje alle media – inclusief MotoGP.com – het melden. Lorenzo is er zelf dan ook nogal terughoudend over: “Ik wil mijn zaakjes nog even privé houden. Ergens in de komende weken hak ik de knoop door.”

Daarmee bevestigt hij de overstapt niet, maar ontkennen doet hij evenmin. Olie op het vuur dus. Overigens was de reactie van Ducati’s Paolo Ciabatti (sporting director) een van eenzelfde kaliber, veelzeggend zonder iets te zeggen. “We  maken er geen geheim van, de contracten van zowel Márquez als Lorenzo lopen na dit seizoen af. We hebben met rijders gepraat.” 

Beide partijen ontkennen dus niet, maar het is nogal een stap voor Lorenzo. Maar is het wel een verstandige stap?

WAAROM WEL
Geld. Sowieso het geld. Giacomo Agostini liet zich onlangs ontvallen dat de hoge piefen van Ducati’s moederfirma Audi zich inmiddels ook bemoeiden met de onderhandelingen. Met de diepe zakken van zowel Phillip Morris – Marlboro is ondanks het ontbreken van stickers nog steeds sponsor van Ducati’s MotoGP-project – als Audi ligt er een heel dik contract op de plank, wachtend op Lorenzo’s krabbel.

Maar misschien nog belangrijker dan financiën, is Lorenzo’s kans om Rossi eindelijk echt af te troeven. Hem in de baan aftroeven levert hem immers niet de gehoopte glorie op, hem verslaan in het kampioenschap voegt in de publieke opinie niets toe; Lorenzo doet het nooit goed. Maar zou hij naar Ducati gaan én winnen, dan kan hij voor eens en voor altijd claim leggen op het doen wat Rossi niet kon; winnen met de Ducati. 

WAAROM NIET
Statistisch gezien is de Ducati Desmosedici maar vriendelijk geweest voor twee coureurs, en dat zijn Loris Capirossi en Casey Stoner. Capirossi heeft namelijk zeven overwinningen behaald op de Ducati, maar wel verspreid over in totaal vijf seizoenen. In Casey Stoner’s vier jaar bij de Italianen heeft hij 23 overwinningen, een tweede plek in de eindstand en een wereldkampioenschap bij elkaar gereden. Verder kon enkel een wild card van Troy Bayliss nog een overwinning aan de Ducati’s palmares toevoegen. 

Rijders als Melandri, Rossi, Hayden en Crutchlow, waar men vooraf van verwachtte er flink mee van leer te kunnen trekken, kwamen allemaal van een koude kermis thuis. Het was enkel Casey Stoner die steevast kon presteren met de Desmosedici. Nu zijn het Italianen Andrea Iannone en Andrea Dovizioso die samen regelmatig mee kunnen vechten het podium, dus op het oog is het tempo er echt wel. De potentie voor snelheid, ten minste. Een overwinning heeft er voor Dovi noch Iannone ingezeten, waarom zou het Lorenzo dan wel moeten lukken?

En zeggen dat Iannone en Dovi geen Jorge Lorenzo zijn, zou eenzelfde heel herkenbare arrogantie zijn die we eerder zagen bij een groot aantal naar Ducati vertrekkende coureurs.

CONTRACT
Volgens bronnen dichtbij het team zou Lorenzo’s agent Albert Valera in allerijl naar Texas gereisd zijn, wat een indicatie kan zijn dat de laatste hand gelegd wordt aan het daadwerkelijk tekenen van een contract tussen Lorenzo en Ducati. 

Verwacht trouwens nog geen bekendmaking in de Verenigde Staten, want ondanks dat Ducati er hard aan haar imago en dat van de sport werkt, is Amerika nog steeds geen grote markt voor de motorracerij. Als de samenwerking doorkomst vindt en we Lorenzo volgend jaar in Ducati-rood terug gaan zien, kun je een bekendmaking verwachten in Jerez over twee weken.

Foto’s: 2Snap

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen