Marc Márquez heeft ‘een zeer goed gevoel’ én een plan

Het herstel van de achtvoudig wereldkampioen verloopt voorspoedig en hij denkt al aan zijn terugkeer.

De Spanjaard Marc Márquez was de grote afwezige tijdens de eerste test van het voorseizoen van het 2021 MotoGP-wereldkampioenschap op het Losail International Circuit. Ook bij de volgende test op dezelfde locatie deze week zal hij er niet bij zijn.

Márquez heeft ‘een heel goed gevoel’

Al tijdens de presentatie van Repsol Honda maakte hij duidelijk dat het zijn doel is om te proberen de eerste race van de MotoGP kalender 2021 te halen, maar dat zal afhangen van hoe zijn herstel vordert. Een proces dat, na vele maanden van frustraties en interventies, op de goede weg lijkt te zijn. Dit wordt bevestigd door Marc Márquez zelf:

‘Vanaf vandaag is het gevoel heel goed, we werken pas sinds kort aan kracht, maar de progressie gaat omhoog en dat is nu al heel belangrijk’, verklaart de Honda-rijder in een door Box Repsol vrijgegeven video waarin hij te zien is terwijl hij in Cervera traint.

De Spanjaard, die enkele dagen geleden duidelijk maakte dat hij nooit gedacht had dat dit het einde van zijn carrière was, geeft toe dat het moeilijkste deel van de revalidatie mentaal is. Hij zichzelf moet bedwingen om geen stappen over te slaan in het proces: ‘Het laatste deel is mentaal het moeilijkst, omdat je ziet dat je het hebt, je ziet dat je het misschien zou kunnen, maar dan moet je het toch stap voor stap doen.’

Fysieke verbetering

Márquez legt uit hoe hij de verbetering van zijn arm heeft opgemerkt: ‘Fysiek merk je de verbetering in eenvoudige dingen zoals douchen, tanden poetsen, een deur openen en sluiten… Dan in de sportschool de zwaarte van de gewichten verhogen. De mobiliteit wordt steeds beter, maar het kunnen poetsen van je tanden met je rechterhand was een grote prestatie. Dat was een overwinning.’ zegt hij, terwijl hij zich herinnert hoe de eerste stappen waren toen hij zijn hand weer kon gebruiken:

‘Het is een van de dingen die me het meest heeft gekost. Toen de dokter de immobilisatie had verwijderd en ik mijn rechterhand weer kon gebruiken. Maar zonder te overdrijven; bij alledaagse gebaren, moest ik me forceren en ik kon er niet over uit. Ik liet mijn arm langs het lichaam hangen. Dit alles is ook een oefening van de geest, proberen jezelf te dwingen’, vervolgt hij, met een duidelijk optimisme:

‘Het gaat nu heel goed, in de sportschool voel ik me steeds beter en het verschil tussen de linkerarm en de rechterarm is veel minder. Fysiek zit ik al op een goed niveau. Nu is het wachten tot de dokter me groen licht geeft wat botten en spiermassa betreft om weer op de motorfiets te stappen. Ik voel dat dat moment dichterbij kom,’ aldus de 28-jarige, die uitlegt hoe zijn dagelijkse leven eruit ziet:

‘Ik sta om 8 uur op en van 9 tot 11 doen we de eerste fysio-gym sessie. Dan ontbijt ik en dan doe ik mijn cardiotraining, dat kan fietsen of hardlopen zijn tot de middag. Dan eet ik, doe een dutje en van 16 tot 18 is er de tweede fysio-gym sessie, waarin we werken aan meer specifieke spieren voor de motorfiets. Dan neem ik een snack en van 19 tot 21 is het mijn vrije tijd,’ zegt hij.

Hoe Fausto Gresini ‘onze’ Hans Spaan van zijn wereldtitel beroofde

Terug naar de MotoGP

De woorden van de zesvoudig MotoGP-kampioen schommelen tussen positiviteit en gematigdheid, omdat hij zich ervan bewust is dat hij na een lange herstelperiode weer aan de start staat en dat te snel iets ondernemen een vergissing zou zijn: ‘Fysiek voelt het of je er klaar voor bent, maar goed, ik weet dat het beter is om dingen beetje bij beetje te doen, en als ze me het OK geven en ik me vooral goed voel en ik voor de MotoGP op een motor kan hebben gereden, ga ik niet meteen naar een MotoGP,’ aldus Márquez, die in detail uitlegt wat zijn plan is tot hij weer op de rug van zijn Honda RC213V zit:

‘Het plan is om te proberen de eerste meters te rijden met een kleinere motor. Die gebruiken we soms tijdens het trainen op kleinere circuits. En als ik me goed voel, neem ik de volgende dag een grotere motor, zoals een CBR1000RR, om de snelheid van 300 kilometer per uur weer te voelen en, zoals ik al zei, beetje bij beetje mijn levensstijl weer op te pakken.’ Márquez bekent dat hij graag bij de test had willen zijn om met zijn team te werken:

‘Ik had graag al bij de start gestaan, want er zijn allemaal nieuwe dingen en nieuwe onderdelen die Honda meebrengt, waar ze in de winter aan gewerkt hebben. Maar goed, ik weet dat ze goed werk doen, ik weet dat ze met open armen op me wachten, en ik kijk ernaar uit om zo snel mogelijk terug te komen.’

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Misschien vind je dit ook interessant?