woensdag 27 september 2023

Moto2 Japan en Thailand: Ogura nadert Fernandez tot op 1,5 punt

Voorafgaand aan de Japanse grand prix werd stilgestaan bij het feit dat de Japanse firma’s Idemitsu (olie) en Honda tien jaar geleden het initiatief namen om via een opleidingsprogramma jonge Aziatische coureurs op wereldniveau te laten acteren. Dat gebeurt onder leiding van Hiroshi Aoyma, de voormalige Japanse coureur die zichzelf in 2009 tot de laatste 250cc-wereldkampioen kroonde. In Motegi bereikte dit initiatief een nieuw hoogtepunt door een thuiszege van Ai Ogura. Bovendien werd zijn Thaise teamgenoot Somkiat Chantra vijfde in deze race. Vervolgens mocht laatstgenoemde een week later in Buriram voor eigen publiek laten zien waartoe hij in staat was. De razend populaire coureur stelde zijn in groten getale aanwezige fans niet teleur door als eerste Thaise coureur in een GP van pole position te mogen vertrekken. Maar in de door zware regenval geteisterde race kwam Chantra tot teleurstelling van heel Thailand aan de leiding liggend al snel ten val. Omdat er te veel water op de baan kwam te staan, werd de wedstrijd niet alleen vroegtijdig afgevlagd, maar volgde er ook geen herstart meer. Zo werden er na acht ronden halve punten vergeven. De meeste daarvan gingen naar de Italiaan Toni Arbolino. Als zesde wist Ai Ogura een half puntje meer te scoren dan Augusto Fernandez, die zevende werd en daardoor WK-leider blijft. Het verschil tussen de twee rivalen bedraagt nu echter nog maar 1,5 punt.

Fotografie: Henk Keulemans, MotoGP.com

Nadat hij in Motegi als negende voor de veertiende keer in dit seizoen in de puntenrangen was gefinisht, scoorde Bo Bendsneyder in de waterchaos van Buriram geen punten. Hij werd er namelijk achttiende. De tweede Nederlander, Zonta van den Goorbergh, eindigde in Thailand als zeventiende zelfs nog voor Bendsneyder. Een week eerder was de 16-jarige GP-debutant nog als zestiende gefinisht in de GP van Japan. Dat is tot nu toe zijn beste GP-resultaat. Van den Goorberghs teamgenoot, de Belg Barry Baltus, scoorde in deze twee overzeese wedstrijden als veertiende en twaalfde wel twee keer punten.

Moto2 Aragón: 18-jarige Pedro Acosta laat zijn talent zien

Uitslag Moto2 Japan

1. Ai Ogura (J), Kalex;
2. Augusto Fernandez (E), Kalex;
3. Alonso Lopez (E), Boscoscuro;
4. Jake Dixon (GB), Kalex;
5. Somkiat Chantra (THA), Kalex;
9. Bo Bendsneyder (NL), Kalex;
14. Barry Baltus (B), Kalex;
16. Zonta van den Goorbergh (NL), Kalex.

Uitslag Moto2 Thailand

1. Tony Arbolino (I), Kalex;
2. Filip Salac (CZ), Kalex;
3. Aron Canet (E), Kalex;
4. Dixon;
5. Lopez;
12. Baltus;
17. Van den Goorbergh;
18. Bendsneyder.

WK-stand (na 17 van 20 races):

1. Fernandez, 238,5 punten;
2. Ogura, 237;
3. Aron Canet (E), Kalex, 185;
4. Celestino Vietti (I), Kalex, 165;
5. Arbolino, 150,5;
14. Bendsneyder, 74;
21. Baltus, 30.

MotoGP Japan Bendsneyder
Een Nederlands duel tussen Zonta van den Goorbergh en Bo Bendsneyder tijdens een moessonregen op het Chang-circuit van Buriram.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image