dinsdag 25 juni 2024

Moto2 Maleisië en Valencia: Augusto Fernandez wereldkampioen

Hoe dom kun je als coureur zijn? Je ligt drie plaatsen (en zo tevens negen punten) voor op je enig overgebleven concurrent in de strijd om de wereldtitel om vervolgens in een poging ook de race te winnen in de laatste ronde onderuit te gaan. Ai Ogura deed dat in Maleisië. Was de Japanner tevreden geweest met de tweede plaats achter winnaar Tony Arbolino, dan had hij zijn voorsprong in de titelstrijd op Augusto Fernandez uitgebouwd tot 12,5 punten. Nu begon Ogura met een achterstand van 9,5 punten op zijn Spaanse tegenstrever aan de laatste en beslissende grand prix van 2022. Dat dit de druk alleen maar vergrootte bleek tijdens de finale in Valencia, want op de tweede plaats liggend kwam Ogura al vroeg ten val. Daardoor was Fernandez automatisch wereldkampioen. Dat hij in de laatste race zijn zijn Red Bull KTM Ajo-teamgenoot Pedro Acosta voor moest laten gaan deed er niet toe. De derde plaats was voor Arbolino.

Fotografie: Keulemans, MotoGP.com

Na een veertiende plaats in Maleisië sloot Bo Bendsneyder in Valencia zijn tot nu toe beste Moto2-seizoen af met een keurige elfde plaats. Wel dient daarbij te worden opgemerkt, dat tijdens de finale maar liefst tien coureurs onderuit gingen. Al met al scoorde de Nederlander in 17 van de 20 races punten met als uitschieter de knappe vijfde plaats tijdens de TT van Assen. In de eindstand eindigde Bensneyder als dertiende.

Moto2 Australië: Ai Ogura weer aan de leiding

De tweede Nederlander en met zijn 16 jaar jongste GP-deelnemer, Zonta van den Goorbergh, was genoeg genezen van zijn in Australië opgelopen polsblessure om aan de laatste GP van 2022 deel te kunnen nemen. Maar daar was ook alles mee gezegd, want hij had nog veel last van zijn blessure. Meer dan een 21e plaats zat er dan ook niet in. Wie niet in Valencia van start ging, was Van den Goorbergh’s teamgenoot Barry Baltus. De jonge Belg had de pech, dat hij tijdens de training in Maleisië door toedoen van Aron Carnet onderuit was gegaan. Baltus liep daarbij een enkelblessure op, waaraan hij geopereerd moest worden. Zijn vervanger in het team van RW Racing GP, de 37-jarige Italiaanse routinier Mattia Pasini (de oudste GP-deelnemer), was één van de tien coureurs die in Valencia onderuit ging.

Uitslag Moto2 Maleisië

1. Tony Arbolino (I), Kalex;
2. Alonso Lopez (E), Boscoscuro;
3. Jake Dixon (GB), Kalex;
4. Augusto Fernandez (E), Kalex;
5. Manuel Gonzalez (E), Kalex.
14. Bo Bendsneyder (NL), Kalex.

Uitslag Moto2 Valencia

1. Pedro Acosta (E), Kalex;
2. A. Fernandez;
3. Arbolino (I);
4. Fermin Aldeguer (E), Boscoscuro;
5. Albert Arenas (E), Kalex;
11. Bendsneyder;
21. Zonta van den Goorbergh (NL), Kalex.

Moto2 WK-eindstand

1. Fernandez, 271,5 punten;
2. Ogura, 242;
3. Aron Canet (E), Kalex, 200;
4. Arbolino, 191,5;
5. Acosta, 177;
13. Bendsneyder, 74;
21. Barry Baltus (B), Kalex, 30.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen