zaterdag 27 juli 2024

Moto2 Spanje 2023: Briljant optreden Sam Lowes

Na anderhalf jaar met teleurstellende uitslagen, tegenslagen en blessures reed Sam Lowes misschien wel zijn beste Grand Prix uit zijn carrière in Jerez. De Brit pakte pole position en won de race op indrukwekkende wijze. Pedro Acosta werd tweede en gaat nu samen met Tony Arbolino aan de leiding in het wereldkampioenschap.

Fotografie: Henk Keulemans

MotoGP Spanje 2023: Pecco Bagnaia #1 in Spaans spektakel

Sam Lowes toonde in Jerez aan het racen absoluut nog niet verleerd te zijn. Vanuit het niets was de Brit in de kwalificatie maar liefst een halve seconde sneller dan de rest van het veld. Tweede op de grid was Pedro Acosta. Dit duo bleek in de race ook een maatje te groot voor de concurrentie te zijn. Het tempo van Lowes was zelfs niet bij te houden voor Acosta. Gedurende de race wist de 32-jarige coureur zich zo’n drie seconden los te rijden van de nummer twee en tien seconden van de nummer drie. Het betekende voor Lowes zijn eerste Grand Prix-zege sinds 2021 in Misano en zijn tiende in totaal. Acosta pakte twintig waardevolle punten met een tweede plaats. Alonso Lopez stelde de derde plaats – tevens zijn tweede podiumplek in 2023 – veilig. Tony Arbolino stond voor de eerste keer dit jaar niet op het podium. Arbolino wist in de slotfase Aron Canet achter zich te houden, waarmee de Italiaan vierde werd. Arbolino en Acosta gaan na vier races samen aan de leiding in het Moto2-wereldkampioenschap. 2022 vicewereldkampioen Ai Ogura kon zich voor de eerste keer dit jaar na een vervelende polsblessure mengen in de strijd voor de Top-5. Na licht contact met Arbolino kwam Ogura ten val en dus niet aan de finish. Barry Baltus scoorde zijn beste kwalificatie-uitslag in Jerez. De Belg, uitkomend voor het Nederlandse Fieten Olie Racing GP, mocht als zesde starten. Baltus kon zijn uitstekende startplek niet vasthouden in de race, waarin hij als dertiende over de finish kwam.

Pedro Acosta (37) pakte kopstart, maar werd in de openingsronde al gepasseerd door Sam Lowes (22). In de achtergrond zijn ook Zonta van den Goorbergh (84) en Bo Bendsneyder (64) te zien.