MotoGP Sepang terugblik

Vorige week vroegen we sportredacteur Marien naar zijn voorspelling voor de MotoGP in Sepang:

“Wie er gaat winnen? Eigenlijk ben ik daar helemaal niet mee bezig, want het draait voor mij komend weekeinde maar om één ding: het MotoGP-debuut van Michael! Toen hij op Aragon Valentino Rossi leek te gaan vervangen, belde ik voor een verhaal in MOTO73 met Jurgen van den Goorbergh, Wilco Zeelenberg, Barry Veneman en met zijn manager Laurens Klein Koerkamp en werd mij duidelijk welke uitdaging Michael te wachten staat. Welke grote uitdaging wel te verstaan, waarbij het constant over de banden ging. De overstap van de Pirelli’s van het WK Superbike naar de Michelin’s uit de MotoGP zullen de grootste uitdaging zijn voor hem, zo leerde ik. Niet het vermogen of de veel lichtere fiets. 

Verder moeten we met z’n allen hopen op goed weer, al liet Michael mij na Aragon weten dat juist de rare omstandigheden hem daar een voordeel hadden kunnen geven. Of niet…  Uiteraard weet ik dat Michael nu op de fiets van Jonas Folger stapt. Een 2016-versie van de M1. Normaal gesproken ben je dan in het nadeel ten opzichte van de fabrieksmotoren maar of dat dit jaar ook zo is… Stiekem zou Rossi misschien ook wel heel graag op deze fiets stappen. Mijn wekker staat alvast voor vrijdag, zaterdag en zondag! 

O ja, Andrea Dovizioso wint, Marc Marquez wordt wereldkampioen. 

Podiumsucces is van Michael niet te verwachten, maar van Bo wel. Het eindresultaat op Phillip Island was mager, maar het weekeinde was goed. Bovendien stond Bo vorig jaar op Sepang al op het podium en wil hij zijn Moto3-tijd positief af sluiten. Een podium op Valencia wordt lastig denk ik, omdat op die baan heel veel Spanjaarden heel snel zijn. Sepang is daarom de uitgelezen kans voor Bo om nogmaals te laten zien waarom hij klaar is voor de Moto2. Wij weten dat al lang, maar een bevestiging is altijd wel lekker. Al is het maar om al die zwartkijkers hun ogen te doen openen.”

We vroegen Marien naar een terugblik:

“Zelden heb ik mij zo weinig beziggehouden met de kop als deze Grand Prix. Simpelweg omdat ik alleen maar bezig was met Michael en zijn strijd voor een mogelijk WK-punt in de Grand Prix’. Dat het niet lukte, was natuurlijk jammer maar wie na zo’n weekeinde teleurgesteld daarover is, weet niet hoe de wegrace werkt. Ga er maar aanstaan! Debuteren in de MotoGP op een circuit dat iedereen kent, aan het einde van het seizoen en in misschien wel het meest competitieve startveld ooit. Even dacht ik dat hij zelfs een fabrieks-Yamaha voor zou kunnen blijven. Alleen die gedachten al. Wow!

Qua voorspelling viel het bij uitzondering een keertje niet tegen, met in ieder geval de winnaar goed voorspelt. Maar dat Marc Marquez het zo lastig had, zag ik niet aankomen. Niemand denk ik, want het kan niet anders dan dat de Honda-kampioensshirts al gestreken waren tussen Phillip Island en Sepang. Gisteren was het elf jaar geleden dat Nicky Hayden zo onverwachts alsnog wereldkampioen werd. Ik hoop over twee weken op minstens net zoveel sensatie op wederom Valencia, en wie dan wint zal mij een zorg wezen.

Voor Bo kun je alleen maar hopen dat hij snel op de Moto2-motor zit, want om één of andere reden wil het in de Moto3 niet meer lukken. Snel is hij zeker, alleen dat is niet voldoende. In Valencia kan hij wellicht nog één keer scoren, al ben ik stiekem meer bezig met zijn Moto2-debuut dat kort daarna gaat plaatsvinden.”

STAND IN HET WK

MotoGP

Positie

Coureur

Motor

Land

Punten

1

Marc MARQUEZ

Honda

SPA

282

2

Andrea DOVIZIOSO

Ducati

ITA

261

3

Maverick VIÑALES

Yamaha

SPA

226

4

Valentino ROSSI

Yamaha

ITA

197

5

Dani PEDROSA

Honda

SPA

185

Moto2

Positie

Coureur

Motor

Land

Punten

1

Franco MORBIDELLI

Kalex

ITA

288

2

Thomas LUTHI

Kalex

SWI

243

3

Miguel OLIVEIRA

KTM

POR

216

4

Alex MARQUEZ

Kalex

SPA

190

5

Francesco BAGNAIA

Kalex

ITA

161

  Moto3

Positie

Coureur

Motor

Land

Punten

1

Joan MIR

Honda

SPA

321

2

Romano FENATI

Honda

ITA

235

3

Aron CANET

Honda

SPA

192

4

Jorge MARTIN

Honda

SPA

171

5

Fabio DI GIANNANTONIO

Honda

ITA

153

15

Bo BENDSNEYDER

KTM

NED

61


Foto’s:
2snap, Henk Keulemans

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.