maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

MX1 Tsjechië

De kwalificatie van de GP MX1 op zaterdag 6 augustus werd onder natte omstandigheden verreden. De ondergrond werd gladder, waardoor er meer sporen ontstonden en het lastig werd om in te halen. Shaun Simpspon wist toch een mooie tiende startplaats te veroveren. Zijn teammaat Ken de Dycker verbeet de pijn en kwalificeerde als twaalfde. Eerder liep De Dycker nek- en schouderletsel op in Lommel. Hij kampt nog steeds met pijn.

Tijdens de wedstrijden op zondag 7 augustus ging Pluvius ook behoorlijk te keer. De baan werd een modderboel, waardoor de races zeer zwaar werden. Ongeveer  
20.000 toeschouwers zagen hoe Shaun Simpson zijn Honda CRF450R na een sterke start net buiten de top vijf katapulteerde. Helaas kon de 23-jarige Brit dit niet vasthouden en moest hij zijn plek afgeven aan Kevin Strijbos. Uiteindelijk kwam hij als tiende over start-finish.
Ken De Dycker kende een slechte start en kon moeilijk terug komen. Van de 19de plaats in de eerste ronde wist Keeno zich te herstellen naar de vijftiende plaats aan het einde van de race. Zijn inspanningen leverden hem zes kostbare GP-punten op.

Hoewel de tweede race onder droge omstandigheden werd verreden, was de baan nog steeds een zooitje. Deze keer had Simpson niet alleen een goede start in de top tien, hij hield zijn negende plaats ook keurig vast tot de helft van de wedstrijd. Een kleine crash in de elfde ronde ruïneerde helaas zijn kansen op een tweede top-tien-finish. Ken De Dycker had een betere start in de tweede manche. Door een reeks snelle rondjes reed de leider in het Belgische Kampioenschap van de 13de  naar de 9de plaats achter landgenoot Strijbos.

In de tussenstand van het WK MX1 staat De Dycker nog steeds achtste. MX1 rookie Simpson staat momenteel veertiende.

Ken De Dycker: “Dit is niet mijn favoriete circuit, alleen al omdat het zo snel is. Als je goed begint, kan je meegaan met de koplopers. Zo niet is het een lange en moeilijk weg om daar te komen. Gezien het feit dat ik de hele week verplicht moest rusten, ging het vandaag niet zo slecht. Morgen ga ik weer naar de dokter voor een controle, maar ik denk dat het niets ernstigs is. Ik heb enkele wervels verdraaid waardoor er aders en zenuwen bekneld zaten. Een bijkomend probleem was het verlies aan kracht in mijn schouders.”

Shaun Simpson: “Het is een zwaar weekend geweest. Ik kon mijn draai niet echt vinden op het circuit. De eerste manche ging toch best goed, ik ben blij met mijn tiende plaats. Maar ik worstelde duidelijk met grip in mijn achterband. Daarom gebruikte ik voor de tweede manche een andere band. In de tweede race was mijn snelheid de eerste vijftien minuten goed. Toen ging ik even in de fout waardoor Ken De Dycker en Jonathan Barragan voorbij konden. Over het algemeen was het een redelijk weekend met mijn derde beste resultaat van het jaar. Ik kan niet wachten om over veertien dagen voor eigen publiek in Mattely Basin te rijden.”

GP van Tsjechië eindstand:  1. Clément Desalle (BEL, Suzuki), 47 punten; 2. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 43 p.; 3. Rui Goncalves (POR, Honda), 40 p.; 4. Tanel Leok (EST, TM), 31 p.; 5. Maximilian Nagl (GER, KTM), 29 p.; 6. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), 28 p.; 7. Xavier Boog (FRA, Kawasaki), 27 p.; 8. Steven Frossard (FRA, Yamaha), 25 p.; 9. Christophe Pourcel (FRA, Kawasaki), 24 p.; 10. Jonathan Barragan (ESP, Kawasaki), 21 p.; 11. Shaun Simpson (GBR, LS Honda Racing), 21 p.; 12. Ken de Dycker (BEL, LS Honda Racing), 18 p.; 13. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), 18 p.; 14. Davide Guarneri (ITA, Kawasaki), 17 p.; 15. Günter Schmidinger (AUT, Honda), 14 p.; 16. Anthony Boissiere (FRA, Yamaha), 8 p.; 17. Matthias Walkner (AUT, KTM), 8 p.; 18. Carlos Campano Jimenez (ESP, Yamaha), 8 p.; 19. Manuel Monni (ITA, Honda), 6 p.; 20. Gregory Aranda (FRA, Kawasaki), 5 p.; 21. Tom Church (GBR, KTM), 3 p.; 22. Ivo Steinbergs (LAT, Kawasaki), 1 p.; 23. Herjan Brakke (NED, Yamaha), 0 p.; 24. Santtu Tiainen (FIN, Kawasaki), 0 p.; 25. Patrik Liska (CZE, Husaberg), 0 p.; 26. Loic Leonce (FRA, Aprilia), 0 p.; 27. Toni Eriksson (FIN, Kawasaki), 0 p.; 28. Alfie Smith (GBR, Aprilia), 0 p.;

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen